A póni, aki lóbarátok helyett a vadont választotta

A bajhoz elég egyetlen pillanat. Csipkebogyó, a gyermekek kedvence egy szempillantás alatt kereket oldott. Az Etei Lovasudvar tagjai éjt-nappallá téve keresték a pónit, aki úgy döntött, inkább vadlóként folytatja életét. Egy nem mindennapi póni drámai kalandja következik.

14 éves welsh póni 2015 novemberében érkezett az Etei Lovasudvarba a gyermekek nagy örömére. Rendkívül barátságos, kedves, mégis érzékeny természetével hamar a lovasudvar kincsévé vált. Csipkebogyó könnyen beilleszkedett, s tavasz óta négy társával ridegtartásban várta, hogy a gyerekek érte jöjjenek egy-egy edzés előtt.

Az a bizonyos pillanat

Ezen a július 2-i szombaton azonban szerencsétlen véletlenek sora vette kezdetét, amiben Csipkebogyó mellett a lovasudvar újonca, egy alig egy hónapja ott élő kis fekete-tarka póni játszották a főőszerepet. Maus Ilus, az Etei Lovasudvar vezetője ezt a napot választotta ugyanis arra, hogy összeszoktassa az új lovat a kis ménes többi tagjával. Bevezette hát a zöldfülűt Csipkebogyó karámjába, aki négytagú ménesével ezen igencsak meglepődött.

Bár az új póni egyből legelészésbe fogott, a többieken úrrá lett a kiváncsisás és kis kergetőzés vette kezdetét. Az újonc ezt játéknak vélte, és üldözőbe vette a patás brigádot. Ettől a fordulattól Csipkebogyó annyira megjiedt, hogy a villanypásztort elszakítva vad vágtában menekült a betolakodó elől.

Minden perc számít

A lovasudvar dolgozói azonnal a nyomába eredtek, de a lépéselőny és a lakott település nyújtotta fedezék Csipkebogyó menekülését segítette. Egy szemtanú állítólag fél órával a szökés után még látta a pónit egy zabtábla közepén, de mire a kereső csapat odaért, már hűlt helyét találták. Itt minden nyom megszűnt, a száraz idő, a sűrű gabonatáblák sajnos mind-mind a keresők ellen dolgoznak.

Szombaton egész nap lovakkal, autóval, biciklivel keresték Csipkebogyót, abban reménykedve, hogy vacsorára hazajön, hiszen a lovasudvart már otthonának, az ott élő lovakat pedig családtagnak tekintheti. Ám nem így lett, a póni sajnos nem tért haza.

Vasárnap a keresés folytatódott, s közben már a rendőrséget is értesítették, jegyzőkönyvbe vették Csipkebogyó eltűnését. A tatabányai Forrás Rádió is felhívta a hallgatók figyelmét a póni eltűnésére, ám a megtaláláshoz ennél több kellett.

A lovardavezető attól tartott, hogy a póni barátságos természete miatt rossz kezekbe kerülhetett, netán egy végzetes baleset miatt nem tért haza. 

Légből kapott ötlet

Minden perc számít, az első 48 óra pedig sorsdöntő. Ezt az eteiek is nagyon jól tudták, így Csima Szilárd siklóernyőst hívták segítségül, hátha könnyebben észreveszi a magasból az apró pónit. Így is lett.

A siklóernyős körülbelül három kilométerre a ló tartási helyétől, egy napraforgótáblában lett figyelmes a szökevényre, aki köszönte szépen, épp nagyon jól érezte magát. A természet adta terítéket habzsolta, ivott a közeli patakból, tökéletesen ellátta magát, vidáman és sérülésmentesen éelvezte a lopott szabadságot.

Csima Szilárd értesítette a lovas keresőcsapatot, és folyamatosan navigálva elirányította őket Csipkebogyóhoz. A vadóc póni bár nem derült fel a társaság láttán és nem is rohant az ismerős lovak felé, legalább készségesen hagyta, hogy megfogják.

Minden jó, ha a vége póni

Ez alatt a mintegy három nap alatt Csipkebogyót rengetegen keresték, köztük kutyások, motokrosszosok, autósok, biciklisek és lovasok is, az eltűnés hírét pedig nagyon sokan megosztották. A gyors intézkedéseknek és az összefogásnak hála, végül az Etei Lovasudvar vezetője Maus Ilus és Csipkebogyó minden kisebb-nagyobb rajongója fellélegezhetett.

Mi a teendőd, ha eltűnik a lovad?

  • Nézd meg alaposan, hogy honnan és milyen körülmények között tűnt el. Próbáld meg felmérni, hogy vajon elszökött, vagy ellopták. Ha ellopták, haladéktalanul értesítsd a rendőrséget, de akkor is, ha csak elszökött és fennáll a veszélye, hogy a közúton szaladgál.

  • Értesítsd a környékbeli lovasokat, lovardákat, szomszédokat telefonon.

  • Keress róla néhány friss fotót, amiken jól láthatóak a jegyei.

  • Hirdesd meg a Lovas Piactér eltűnt lovai között

  • Segíthetnek a környékbeli természetjárók, vadászok, motorosok, és mint a fenti cikk is példázza, a siklóernyősök is.

A fotók felhasználásával hirdesd meg a Facebook lovas csoportjaiban, településed Facebook oldalán és lovas fórumokon. Mindenképp tüntesd fel a következő adatokat:

  • Az eltűnés idejét és helyét

  • A ló azonosítóit (bélyegzés, vagy hogy mikrocsippel jelölt)

  • A ló jegyeit

  • Egyéb ismertetőjeleket, mint például: kötőfék, jellegzetes sebhely, stb.

2016.07.04. Horváth Annamari, Lovasok.hu
Frissítve: 2016.07.05.

Hozzászólások