Mit tegyek, ha bakol a lovam?

Ha lovagolsz, előbb-utóbb találkozol olyan lóval, aki bakolni fog alattad. A legfontosabb, hogy ilyenkor ne ess le. Ezt persze könnyebb mondani, mint megtenni, de van öt hasznos tanácsunk a nyeregben maradáshoz.

A bakolás a lovak természetes, ősi védekező ösztöne, amivel lerázzák magukról a rájuk támadó ragadozókat. De lovad bakolhat jókedvében, ha majd’ kicsattan az energiától, de jelezhet így akár ijedtséget és fájdalmat is. Mindemellett pedig a bakolás a lovassal szembeni ellenszegülés egyik formája is.

Bakoláskor a ló lehajtja a fejét, kinyújtja az elülső lábait, púposítja a hátát, a farát megemeli, akár ki is rúg. Az, hogy a ilyenkor a nyeregben tudsz-e maradni, vagy sem, illetve hogy a bakolás meddig tart, az rajtad múlik.

1. Nyugalom

Az első és legfontosabb teendőd, hogy próbáld megőrizni a nyugalmadat. Az első néhány bakolás minden lovas számára ijesztő élmény, hiszen eltűnik előled a ló feje. De idővel kellő rutint szerzel majd ebben is.

2. Ülj mélyen

Igyekezz megőrizni a helyes ülésedet, próbálj meg minél mélyebben ülni. Igyekezz, hogy a sarkaiddal ne kapaszkodj a ló oldalába, mert az nem segíti a helyzet rendezését. Ha kapaszkodnod kell, fogd meg a nyeregkápát.

3. Hajlítsd

A bakoláshoz vezető első lépés az, hogy a ló leteszi a fejét. Tartsd tehát száron a lovadat, lovagolj vele íveket és köröket, ha tudod, hogy mire készül. Amikor íven vagy, vezesd lovad fejét és a vállát a belső szárral a patanyomtól befelé. Ezzel kicsit kibillented a bakoláshoz szükséges egyensúlyból: minél kevesebb súlyt visz az elején, és minél többet a hátulján, annál jobb.

4. Hajtsd előre

A ló mozgása a hátsó lábaktól indul, de bakoláskor ugyebár nem halad előre. Fontos tehát, hogy lovadat ne feltétlenül megállítani akard, hanem hajtsd inkább előre.

5. Emeld fel a fejét

A szárak határozott, de finom mozgatásával szerezd vissza a kontrollt lovad feje felett. Fontos, hogy ne húzd folyamatosan a szárakat és ne is kapaszkodásra használd őket, mert csak rosszabb lesz a helyzet.

És végül…

Ha sikerült összeszedned a lovadat, de bizonytalannak érzed magadat, nyugodtan szállj le, mert a biztonságod mindennél fontosabb. A munkát ilyenkor futószáron is folytathatod lovaddal, hogy ne szokja meg, hogy egy kis bakolás mentesíti a munka alól.

Ha pedig egyedül nem sikerül megoldanod a problémát, és lovad notórius bakoló, kérd egy edző segítségét.

2016.07.01. Forrás: HorseChannel
Frissítve: 2022.07.26.
Fotó: Canva

Hozzászólások