A lótartó felelőssége

A lótartó felelőssége

Alapvetően minden lovas és lótartó tudja, mennyire fontos lova egészsége. És hogy különösen fontos lábai egészsége. De a tudás itt ki is merül, sőt nem is várható el, hogy a lótartó érdemben értékelje, vagy bírálja a patkolókovács munkáját. Így ő és lova is ki van szolgáltatva a lovát körmölő-patkoló szakembernek, legyen az bár szerencsésebb esetben egy szakképzett patkolókovács, vagy az esetek jelentős részében egy önjelölt kovács (vagyis kontár).

Abba már a lótartók és a patkolással-körmöléssel foglalkozó „szakemberek” közül is csak kevesen gondolnak bele, hogy a patkolókovácsnak majdnem akkora a felelőssége, mint egy állatorvosnak.

Mindezek ellenére a lótartók az esetek döntő többségében más lótartók ajánlásai, vagy éppen praktikus szempontok alapján (földrajzi közelség, ár) választanak kovácsot. Szinte soha nem firtatják, hogy a kiszemelt szakember rendelkezik-e a szükséges végzettséggel, jár-e rendszeresen  tovább-képzésekre, van-e felelősségbiztosítása, vagy épp számlaképes-e. Pedig ezek az igazán fontos kérdések. Épp ezért a hazai helyzet a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető rózsásnak. Hogy miért …?

• Mert kis hazánkban még ma is sok az olyan ló, akire mindig csak az épp leeső vasat ütik vissza – gyakran körmölés nélkül.

• Mert ma is számos lótartó véli úgy, hogy normális, ha a körmöléskor „kivérzik” a ló.

• Mert még ma is sok az olyan lótartó, aki azt gondolja, hogy teljesen normális, ha a körmölés-patkolás után egy-két hétig sánta a ló.

• Mert napjainkban is rengeteg ló él abnormálisan szűkre összehúzott patával.

Kedves Lótartó! Ne higgy el mindent! Egy alapvetően egészséges lónak nincs szüksége különleges körmölésre, patkolásra, kiegészítőkre, hókusz-pókuszra. Egyáltalán nem egészséges és nem normális, ha a körmöléskor vérzik a ló, az pedig pláne nem az, ha a patkolást-körmölést követően lesántul.

Kedves Lótartó, a lovad jóléte a Te felelősséged!

2013.03.27
Forrás: Mape.hu
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.18.

Hozzászólások