Játék a lóval – 2. rész – Ellenőrizni kell!

A Játék a lóval cikksorozatunk első fejezetében (Játék a lóval – 1. rész) néhány információt tudhattál meg a lovak egymás közötti játékáról, valamint az alapelveket, amiket ha betartunk, a játék mindkét félnek pozitív élmény lesz. Most nézzünk néhány példát, miket lehet játszani lovunkkal.

A sakk nem feltétlen a legjobb ötlet – csak ha rendkívül képzett a lovunk…

Játékötlet kezdőknek – mozogjunk közösen!

Kezdhetünk a legegyszerűbb játékkal, a közös szaladgálással. Nincs anyagigénye, csak egy kis kondíció, és megfelelő méretű terület szükséges hozzá. Ezt játszhatjuk lovunk karámjában, lovaspályán, de télen pedig akár fedelesben is, ha lovunk nem fél, megszokta már a helyszínt és nem a társait keresi, figyeli közben.

A körkarám kicsit szűkös hozzá, itt lovunk inkább kergetésnek fogja venni, ha elkezdünk futni, nyomás alá helyezzük. A lényeg, hogy ketten legyünk lovunkkal, ne legyen bent más ló vagy ember, a hirtelen fordulókban ütközés lehet a vége, és megzavarhat minket, vagy lovunkat egyaránt egy másik mozgó pont.

Legyünk előrelátóak, és melegítsük be kicsit a lovunkat a játék előtt, nehogy sérülés legyen a vége. Nyáron 5-10 perc, télen 10-15 perc séta elegendő bemelegítésnek.

Gyakran utánozzák egymást a lovak játék közben, például követik a másik ló sebességét, irányát. Kezdő játék lehet, hogy a hosszú falon közösen nyújtjuk az ügetést. Ha a lovunk elindul tempósabban, csak csináljuk utána – de ne kergessük. A hosszú fal végén hirtelen megállhatunk, és futás vissza a másik irányba! Mikor lovunk megérti, hogy ez most játék, vidáman fog követni minket.

Nagyban függ lovunk jellemétől, hogy hogyan és mennyi idő alatt lehet hozzászoktatni a közös szaladgáláshoz. Itt nagyon nagy hangsúlyt kap a bizalom és tisztelet. Ijedős lovaknál kezdjünk nagy távolságokkal, és sokat nyugtassuk szóval, érintéssel.

Jutalomfalat-játék

Egy egyszerű játékkal jutalmazhatjuk meg lovunkat munka után, vagy dobhatjuk fel a bokszfogságra (pl. betegség miatt) ítélt lovunk napját: dobjunk 1-2 almát egy vödör tiszta vízbe, hogy lovunknak ki kelljen „horgásznia”. Répa nem alkalmas erre, mert nem marad a víz felszínén. Ha lovunk nem érti a játékot vagy túl mélyre süllyeszti az almát a vízben és már nem akarja kihalászni, töltsük eleinte csak félig a vödröt, és fokozatosan szoktassuk hozzá a játékhoz.

Bizonyos lovak nem szeretnek elmerülni a vízben, inkább kiborítják a vödröt és a szárazföldről eszik fel az almát. Ez is egy megoldás, mivel játszunk, nincs jó vagy rossz – ne szidjuk meg lovunkat.

Tanítsuk meg lovunknak, hogy a játék akkor kezdődik, amikor valamilyen jelzést adunk neki! Ezzel is kifejezzük a rangsort. A ménesben a rangsorban feljebb való ló határozza meg, hogy ki hol eszik vagy iszik. Innen jön az, hogy aki az evést kontrollálja, az a főnök.

Változatosság

Egyes lovak élvezetüket lelik tárgyak megrongálásában. Biztos tapasztaltuk már mind. Akár ez is lehet játékelem, adhatunk lovunknak kartondobozt, amit szétszaggathat, rázhat a fejével. Vannak lovak, akik szívesen apportíroznak, mások pancsolni szeretnek. Egy dolog fontos: a változatosság. Minden játék egy idő után unalmassá válhat. Ha például beakasztunk egy labdát a karámjába, néhány nap után már nem fogja érdekelni lovunkat, érdemes csak alkalmanként berakni neki, és akkor mindig újult érdeklődéssel fog nekiesni.

Lovunk értékelni fogja minden igyekezetünket, amin érzi, hogy partnerként tekintünk rá, és szem előtt tartjuk a boldogságát. Javít a kommunikációnkon, jobban megértjük általa a másik igényeit és jelzéseit. Kellemes, vidám emlékeket szerzünk neki, egymásnak, így szívesebben fog hozzánk csatlakozni és nyereg alatt is hajlandóbb lesz a kooperációra.

2019.01.25. Both Anna, Frisch Andrea
Forrás: www.barnboox.de
Kép forrása: Canva
Frissítve: 2023.06.22.

 

Hozzászólások