A tökéletes ugrásváltás

A tökéletes ugrásváltás

Ugrásváltásnál a ló vágtában marad, de az úgy nevezett lebegőfázisban megcseréli a vágta irányát akkor, amikor mind a négy lába a föld fölött van. Mikor versenyzünk a legfontosabb hogy a csere tiszta legyen mind az első, mind a hátsó lábaival ugyanabban a lebegő fázisban cseréljen. A leggyakoribb hiba mikor a ló az elejével cserél a hátuljával pedig csak a következő lépésnél.

Az ugrásváltás előkészítése:

Mielőtt megpróbáljuk az ugrásváltás a lónak tudni a kell a következőket:

–  Egyszerű ugrásváltás: Lefele irányuló tiszta felvétel lépésbe,  elsietés nélkül. A vágtát rövidítjük összeszedő felvételekkel mielőtt átmennénk lépésbe. Ha a ló belesiet  akkor elöl elveszti az egyensúlyát.

–  Egyensúlyban ellenvágtában: Fejlesszük addig az ellenvágtát amíg a ló belefeszülés nélkül képes megcsinálni körön vagy egyenes vonalon. Hogy leellenőrizzük a ló egyensúlyát először fokozzuk majd lerövidítjük a vágtát.

–  Kényelmes az összeszedett vágtában: Mivel az ugrásváltás egy másik vágta lépés a vágta minősége alapvető kulcs a sikerhez. Fejlesszük és tartsuk fent a vágta minőségét olyan feladatokkal melyek növelik az összeszedettséget  pl vállat be , féloldalazás,  gyakori egyszerű ugrásváltások( 5 lépés majd 5 vágtaugrás) és összeszedő félfelvételek.

Az összeszedő félfelvétel megértése:

Az összeszedő félfelvételeknél a lovasnak összekell zárnia a lábait előretolni az ülést és összecsukni a külső kezet egy pillanatra. Ez aktiválja a ló hátsó lábait hogy várjanak és ’üljenek ’a csánkjukon.

Lovagoljunk 3 összseszedő félfelvételt vágtában miközben arra gondolunk hogy csökken a ló hossza és minden lépésnél 50 százalékkal megrövidül. A rövid lépések alatt kinézünk egy pontot a földön és elképzeljük hogy ott vágtázunk 3 lépésig. Majd előrehajtjuk a lovat néhány lépésig majd megint összeszedjük 3 vágtaugrás erejéig.

Az ugrásváltás segítségei:

Nagyon fontos hogy  mikor adjuk a segítségeket,  mert ez a sikeres ugrásváltás kulcsa. A lebegő szakasz előtt adjuk a segítséget mert a lónak idejébe telik hogy ’meghallja’ a segítséget és egy másikba hogy végre is hajtsa.

Gyakoroljuk a segítségek adását lépésben majd vágtában úgy hogy közben nézzük mikor megy előre a ló belső első lába. Mindig mikor látjuk hogy  előrerakja a lábát mondjuk hangosan most most most . Így megtanuljuk összehangolni a hangunkat a ló lábának előremenésével.

Segítségek az ugrásváltáshoz balról jobbra:

–  Ülés: Toljuk előre a jobb oldali ülőcsontunkat  a ló jobb füle felé.

–  Jobb láb: Zárjuk rá a jobb lábunkat a hevederre ezzel biztosítva hogy a ló menjen előre az ugrásváltás alatt is.

–  Bal láb: Rakjuk hátra a bal lábunkat a heveder mögé, hogy jelezzük az új külső hátsó lábat.( Ne hátráltassuk a bal lábat gyorsan adjuk a segítséget)

–  Bal szár: Zárjuk ökölre a bal kezet hogy a ló belső hátsó lába a földön maradjon és hogy fenntartsuk a felfelé irányuló egyensúlyt.

–  Jobb szár:  Puhán tartsuk ezt a szárat  hogy ne blokkoljuk le az új belső első lábat.

Szeretem ezt a gyakorlatot  nyolcas lovaglásával bevezetni. Lovagoljunk a nyolcas középpontjánál egy egyszerű ugrásváltást. Ha úgy érezzük hogy a ló siettet, megelőz minket, adjuk az ugrásváltás segítségeit az egyszerű ugrásváltás helyett. Ha váltott dicsérjük meg. Ha nem maradjunk nyugodtak és ismételjük meg a gyakorlatot.

 

Forrás: www.janesavoie.com
Fordította: Orosz Dzsenifer
Frissítve: 2023.03.21.
Fotó: Canva

Hozzászólások