Vigyázzunk lovaink egészségére is! Amit a herpeszvírusról érdemes tudni.

Mint arról már biztosan sokan hallottatok, a Valenciában megrendezett CES Valencia Spring Tour-on, amelyen február 1 és 22 között több, mint 700 ló jelent meg több lónál regisztrálták a herpeszvírus igen agresszívan terjedő EHW-1-es szerotípusát.

Jelenleg mintegy 160 ló van karanténban, több, mint 80 ló mutatja a tüneteket, és sajnos 5 ló már életét vesztette. Mivel még a karantén előtt sokan hazatértek lovukkal, ezért több országban várható még gócpontok kialakulása. Belgiumban, Franciaországban, Németországban, és Svájcban már regisztráltak a versenyen részt vett lovaknál tüneteket.

Jelenlegi állás szerint egyedül a szigorú karantén szabályok betartása jelenthet védelmet lovaink számára, ugyanis a védőoltás habár lassítja a járvány terjedését, de teljes védelmet nem nyújt, az idegrendszeri tüneteket okozó vírustörzsek sajnos képesek átjutni a vakcina védelmi vonalán, a megbetegedett és elhullott állatok többsége is oltott volt.

Mindezeket figyelembe véve a FEI döntése alapján március 28-ig 10 európai országban teljesen felfüggesztették a nemzetközi versenyek megrendezését, valamint március 16-ig a Magyar Lovassport Szövetség is a lovasversenyek megrendezésének szüneteltetése mellett döntött, így 16-ig a hazai versenyek sem lesznek megtartva.

A döntés az alábbi hazai versenyeket érinti:

  • Kiemelt Nemzeti Díjugrató Verseny, Nemzeti Lovarda (március 5-8)
  • Regionális Nemzeti Díjugrató Verseny, Kaposvár (március 6-7)
  • Fedettpályás Fogathajtó Verseny, Szilvásvárad (március 6)
  • Indoor Stars, Balatonvilágos (március 12-14)
  • Országos Díjugrató Verseny, Szilvásvárad (március 12-14)

Mit érdemes tudni a lovakat megbetegítő herpeszvírusról, tüneteiről, és megelőzési-kezelési lehetőségeiről?

A herpeszvírusok az influenza vírusok mellett a légúti megbetegedések leggyakrabban előforduló kórokozói. A vírusok terjedése elsősorban a fertőző lovak közvetlen érintkezésével, cseppfertőzés útján történik.

A ló-herpeszvírus legelterjedtebb képviselője az EHV-1- es szerotípus, valamint az EHV-4-es szerotípus. A kórokozó mindkét típusa a légzőrendszert, és az idegrendszert támadja, illetve vemhes kancáknál vetélést okozhat. Legnagyobb veszélyt a kancákra, különösen a vemhes kancákra jelent, de minden ló ki van téve a megbetegedés veszélyének. Általában a lovak többsége (Magyarország lóállományának ~ 80 %-a 3. életévének eléréséig találkozik a herpeszvírussal. Amelyik ló egyszer megfertőződött, élete végéig vírushordozó marad, legtöbbször tünetmentesen, úgynevezett látens hordozóként. Stresszhatás, vagy egyéb immunrendszert gyengítő hatás következtében a herpeszvírusok aktivizálódnak, és elszaporodnak a ló szervezetében, ami az állat megbetegedéséhez vezet. A beteg állat a légutak váladékán keresztül üríti a vírust, amelynek következtében az egész lóállományban elterjed, és az állatok megbetegedését okozza.

A légzőszervrendszeri tünetek savós orrfolyás, köhögés, bágyadtság, étvágytalanság, hőemelkedés, illetve láz formájában jelentkezhetnek 3-5 nap lappangási idő után. Bakteriális felülfertőződés következtében súlyosabb esetekben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Az idegrendszert támadó vírustörzsek keresztgyengeséget, súlyosabb esetben bénulást okozhatnak, illetve előfordulhat, hogy a megbetegedett állat nem tud vizeletet, székletet üríteni.

Enyhébb esetekben teljes gyógyulás lehetséges, súlyosabb esetekben azonban mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, valamint sajnos az állat elhullásához is vezethet a betegség.

Amennyiben a legenyhébb tüneteket is észleled lovadon, azonnal fordulj állatorvosodhoz, ugyanis minél előbb megkapja lovad a szakszerű ellátást, annál nagyobb esélye van a betegség enyhébb lefolyására!

Vigyázzatok magatokra, és lovaitokra egyaránt!

2021.03.06. Thirring Lilla, Lovasok.hu

Forrás:
www.lovasszovetseg.hu
www.fei.org
Kiemelt kép: canva.com

Hozzászólások