SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁSKépek: canva.com

Kötelező és ajánlott oltások lovaknak

Lovak kötelező és ajánlott oltásai

Ahogy az emberekre, úgy a lovakra is számos veszélyes betegség leselkedik, jó részük azonban az állatorvos tudománynak köszönhetően megelőzhető. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen vakcinák állnak rendelkezésre lovaink védelmében.

Kötelező oltások

  • A lóinfluenza, ahogy az embereknél, úgy a lovaknál is légzőszervi tüneteket okoz, ésfertőző betegség. Főleg a fiatalabb lovak fogékonyak rá. Ritkán halálos, viszont a súlyos tünetek miatt a ló teljesítménye nagymértékben csökken, és ahol több lovat is tartanak, ott az egész lóállomány megfertőződhet. Lóinfulenza ellen 3 hónapos kortól lehet oltani, az alapimmunizálás után, pedig hobbi lovaknak évente, versenyző lovaknak félévente kell ismétlő oltás kapniuk.
  • A lóinfulenza oltást célszerű tetanusz vakcinával kombináltan adni. A tetanuszt szúrt sebek, sérülések, harapások útján kaphatják el lovaink. A betegség legtöbbször halállal végződik. Gyógyítása nehéz és költséges, lefolyása az állat leépülésével jár.
  • A lovakat érinti tovább két másik súlyos betegség is, melyekre sajnos még nem létezik  vakcina, ezért vérvizsgálattal, szűréssel kell megelőzni a járványokat. A takonykór és a fertőző kevésvérűség a lovak rettegett kórsága, melyek az állat elpusztulásához vezetnek. A takonykór és az FKV is bejelentési kötelezettség alá tartozó megbetegedés. Napjainkban ismét megjelent Magyarországon, ezért kiemelten fontos , hogy a lótartók betartsák a szűrővizsgálatokra, a lovak utaztatására, versenyeztetésére vonatkozó szabályokat. Hobbi lovak esetén 3 évente, versenyekre, rendezvényekre járó illetve tenyész állatok esetében évente kötelező a vérvizsgálat elvégzése.

Ajánlott oltások

  • A herpeszvírus elleni védőoltás elsősorban a tenyésztésben használt kancák és mének számára elengedhetetlen. Kancák herpeszvírus miatt elvetélhetnek, a betegség ezen túl gerincvelő bénulást is okozhat. Az első oltást a fedeztetés előtt kell beadatni, két hónappal később megismételni, majd 6 havonta rendszeresen újra oltani.
  • A nyugat nílusi láz, egy a szúnyogok terjesztette betegségek közül. Az elmúlt években hazánkban is felütötte a fejét, megnövekedett esetszámot eredményezve. A kór idegrendszeri tünetekben nyilvánul meg – lázat, remegést, az izmok merevségét okozza, és olykor halálos lefolyású. A felépült állatok közül, előfordul az élethosszig tartó maradandó károsodás, ami jelentősen befolyásolja a ló használati értékét. Védőoltással megelőzhető a betegség, a kétszeri oltásból álló alapimmunizálás után, évente kell ismételni a szúnyog szezon kezdete előtt.
  • A lovak veszettsége és a veszettség elleni oltása megegyezik a kutyák, macskák számára készített vakcinákkal. A veszettség ritka betegség Magyarországon, de előfordulásával ennek ellenére számolni kell. A veszettségben megbetegedett ló biztosan elpusztul, és veszélyt jelent a többi állatra és az emberre is. A lovak veszettség elleni oltása egyszerű és viszonylag olcsó lehetőséget kínál a baj megelőzésére.

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások