SZPONZORÁLT TARTALOMTanner Eszter
FORRÁSKépek: canva.com

Hogyan válasszunk fedezőmént?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fedezőmént?

Egy lovas életében mérföldkövet jelent, amikor a tenyésztés útjára lép. Azonban számos kihívással találhatja szembe magát az ,,ifjú,, lótenyésztő. Az ideális fedezőmén kiválasztása gondos szakértelmet és a kancánk alapos ismeretét követeli meg. Cikkünkben összegyűjtöttük a legalapvetőbb szempontokat, amit figyelembe kell venni a mén keresésekor.

Merre induljunk?

Mindennek előtt tisztáztunk kell magunkban, milyen célra szánjuk a születendő csikót. Emellett számításba kell vennünk kancánk képességeit, vérmérsékletét, testi adottságait. Ezeknek függvényében kezdődhet meg a fedezőmén keresése. Célszerű olyan mént választanunk, mely pozitív tulajdonságaiban hasonlít kancánkra, az esetleges nem kívánatos vonásokat, pedig képes ellensúlyozni. Például egy idegesebb, rebbenékeny kanca mellé, érdemes nyugodtabb természetű fedezőmént választani. Ugyanez igaz a külső tulajdonságokra is, ha kancánknak például kissé rövidebb a nyaka, egy hosszú nyakú mén, szerencsés esetben javíthat a csikó felépítésén. A mén keresésben segítségünkre lehetnek különböző internetes portálok, közösségi csoportok, ménjegyzékek.

Az ideális fedezőmén

A mén kiválasztásakor legyünk mindig körültekintőek, a fent említett tényezőkön túl, nagyon fontos az alábbiak figyelembe vétele is:

  • Lehetőség szerint, tekintsük meg személyesen is a választott mént. Ezáltal testközelből figyelhetjük meg viselkedését, mozgását, ellenőrizhetjük papírjait.
  • A fedezőménnek rendelkeznie kell lóútlevéllel, az adott évre érvényes kötelező oltásokon és vérvételen túl, a tenyészállatok számára előírt herpeszvírus elleni oltással is.
  • Csak olyan mént válasszunk, melynek van fedeztetési engedélye! A fedeztetési engedéllyel rendelkező mének ménvizsgán vesznek részt, ahol a szakemberek szűrik ki, azon súlyos külső és/vagy belső hibákat, amik alkalmatlanná teszik az adott lovat a tenyésztésre. Amellett, hogy csikónknak csak akkor lesz származása, ha bejegyzett méntől származik, számos testi, jellembéli problémát megelőzhetünk.
  • Amennyiben fajtiszta csikót szeretnénk, ellenőriznünk kell , hogy az adott mén fedezhet-e kancánk fajtájában.
  • Mérjük fel a mén egészségügyi állapotát! A kicsattanó formában lévő ló szőre fényes, tekintete ,,nyitott,, , megfelelően izmolt – se nem túl sovány, se nem kövér – , bőre, hosszú és fedő szőrei, patái egészségesek.
  • Mindenképpen nézzük át a mén származási lapját, családfáját. Érdeklődjünk teljesítménye, verseny eredményei, korábbi csikói felől.

A Lovasok.hu Lovak oldalán számos kiváló fedezőmént találsz. Nézz körül köztük és találd meg a megfelelő mént kancád számára!

2022.07.21. Tanner Eszter, Lovasok.hu szerkesztősége
Képek forrása: Canva.com

Hozzászólások