A herpeszvírus okozta megbetegedés kancáknál

A lovak herpeszvírusa egy csepp fertőződéssel, lóról – lóra terjedő megbetegedés. A légzőszervi és idegrendszeri elváltozások mellett, a vemhes kancáknál vetélést is okozhat. Ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően védekezzünk ellene! A megelőzésben leghatékonyabb fegyverünk a védőoltás, aminek beadatása a tenyésztésben résztvevő kancák és mének számára erősen ajánlott!

De mi is az a lóherpeszvírus?

A lovak herpeszvírusát a Equid Herpesvirus (EHV) okozza, ami az egész világon elterjedt kórokozó. A megfertőződött ló élete végéig hordozó marad. A nagy lóállománnyal rendelkező kontinenseken, mint Európában és Amerikában a megbetegedések száma igen magas. Az EHV nem reagál az antibiotikum kúrára, emellett hatalmas gazdasági károkat is okoz, ezért fontos a vakcinázással történő megelőzése.

Öt különböző fajtája ismert

A lovak herpeszvírusának az orvostudomány öt különböző változatát különíti el. Az EHV-1 az idegrendszert támadja, az EHV2 általában tünetmentes vagy enyhe légúti megbetegedést okoz, azonban a csikókra veszélyt jelent, ugyanis az immunrendszer legyengítésével más súlyos betegségeknek ad táptalajt. Az EHV3 a lovak ivarszervein okoz hólyagos elváltozásokat, legfőképpen a tenyész állományt érinti, mivel a többi herpeszvírussal ellentétben kizárólag közvetlen, általában nemi úton terjed. A két legjelentősebb variáns az EHV4 és az EHV1, előbbi légúti megbetegedéseket okoz, utóbbi pedig a kancák vetéléséért tehető felelőssé.

Az EHV1-ről

Az EHV1 a megfertőződést követően a felső-légúti nyálkahártyák hámsejtjeiben szaporodik el, majd innen megfertőzi a nyirokcsomókat és a fehérvérsejteken keresztül eljut az központiidegrendszerbe és a magzathoz.

Az EHV1 legfőbb kísérő tünete és következménye a vírusos vetélés, ezért a vemhes kancákra fokozott veszélyt jelent. A vírus ezen fajtája erősen károsítja a magzatot, elpusztítja az embriót, amit aztán a kanca szervezete, természetes védekezésből kilök magából. Az esetek többségében a betegség nem okoz szövődményt, a kanca ellenálóbb lesz egy esetleges újabb fertőzéssel szemben.

Az EHV nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségek közé, azonban amennyiben a legapróbb tüneteket észleljük a lovon, különítsük el azt társaitól és értesítsük az állatorvost. A gyors és szakszerű orvosi beavatkozás csökkentheti a súlyos szövődmények kialakulásának esélyét!

EHV 1-4 oltás

A lovak herpeszvírusa ellen a leghatékonyabb védekezést a védőoltás jelenti. Az alapimmunizálás már 5 hónapos korban megkezdhető, az első vakcina beadása után 4-6 héttel később ismétlő oltást kell lovunknak kapnia. Ezt követően 5 hónappal később, majd félévente vakcinázunk. Vemhes kancákat ajánlott a vemhesség 5., 7. és 9. hónapjában ismételten oltani. 

2022.09.10.
Tanner Eszter
Forrás: pannonlogyogyasz.hu, lovaspraxis.hu
Kép: canva.com

Hozzászólások