A ló egészségénél, boldogságánál egy lótulajdonos sem kívánhat többet. A ló egészségének megtartásában döntő szerepet játszik a megfelelő tartástechnológia. Minél inkább hasonlít lovad tartási körülménye természetes élőhelyéhez, a felmerülő betegségek kockázata annál inkább visszaszorul.
Kövesd nyomon rendszeresen frissülő galériánkat, ahol összeszedjük számodra a legérdekesebb tudnivalókat lovad egészségéről!
Az erek átmérői nyugalmi helyzetben kicsik, így munka előtt nem okoz problémát a fásli viselete. Mozgás közben azonban gátolja az erek tágulását, ezért a pata vérellátása nagy mértékben romlik.
…természetes körülmények között! A lónak hatalmas testéhez viszonyítva kis gyomra van, éppen ezért folyamatosan ennie kell, ez biztosítja az emésztőszervrendszer optimális működését.
Istállózott körülmények között az ammónia, amely bontja a fehérjét, könnyedén roncsolja a patát.
Ez számára a legkényelmesebb, ellazult testhelyzet. Éppen ezért előnytelen tartástechnológia fentről (például vályúból) etetni a lovat, ami a ló szervezetére rossz hatással van.
Tudtad? A tavaszi friss zöld táplálék a leggazdagabb hormonhatású anyagok tekintetében – ezáltal indul be az ivari ciklus.
Tudtad? A ló természetes körülmények között rendkívül gazdag élelemforrásban részesül. A téli időszakban kisebb a tápanyag ellátottsága szemben az év többi időszakával, amikor a ló szervezete igyekszik kellőképpen felkészülni a zord hidegre!
Mozgás közben a patamechanizmus által több vér kerül a patákba – többek közt ezért is fontos a folyamatos mozgás!
A ló anyagcseréje akkor működik rendben, ha folyamatos mozgás van számára biztosítva! A lovak legelő állatok, alapvetően folyamatos helyváltoztatás mellett történik a táplálkozásuk. A legideálisabb számukra tehát az, ha evés közben is lehetőségük van a mozgásra. A nehéz munka és a természetellenes istállózás mellett elengedhetetlen, hogy mozgásteret biztosítsunk számukra!
A patáról akkor tudod, hogy egészséges, ha kívülről pontosan illeszkedő tokja a patacsontnak.
A patairha nem más, mint vékony, függőlegesen elhelyezkedő lemezkék. Ez képzi szarut, akárcsak az emberi körömágy.
Energia elvezetés: a patairha csont és patafal között hővé alakul az energia. Patkolás esetén a ló ízületeire terhelődik az energia.
A ló a szemes takarmányhoz képest a szálas takarmányt tovább rágja, szálas takarmánnyal tartja karban optimálisan a fogazatát.
A patafal és a csont között olyankor több a hely és a patairha lemezei megnyúlnak, a patairhában levő erek keresztmetszete növekszik, kitágul.
Tudtad? A ló egyedül tartása nem csak a lelkére, de az egészségére is hatást gyakorol! A lovak társas élőlények – a ménesből való kiszakítás az agykérgére és az anyagcseréjére is negatív hatással lehet.
Természetesen a hirtelen testsúly változások nem egészségesek, de alapvetően a ló súlya az évszakokkal párhuzamosan fokozatos és folyamatos változásban van.
Az istálló szellőztetése azért is nagyon fontos, hogy a hőmérséklet különbség ne legyen túlságosan nagy a kinti viszonyokhoz képest. A túlhűtés elsősorban takarózott lovaknál fordul elő. A mai használatba vett takarók általában csak a hátat, a combot, a vállakat fedik be. Ezekről a részekről tudni kell, hogy a ló legjobban szigetelt testrészei. Ha ezeket betakarjuk, akkor többlethő termelődik, a lónak melege lesz. A lágy részek, a nyak, a lábrészek kimaradnak tehát a takarásból. Ha a lónak melege van, hűteni kezdi magát, de mivel a testét csak globálisan tudja hűteni, így a kilógó részek, amelyek kevésbé vannak szigetelve túlhűlhetnek. A lónak kellemetlen érzése lehet, illetve végső soron megfázhat.
Ennek oka bizonyos enzimek hiánya, ami által az emésztő csatorna terhelődik. A legideálisabb választás a gabonafélék közül is nem más, mint a zab!
A ló a természetben kerüli a barlangokat, a zárt helyeket – figyeld csak meg a legelőn tartott lovak szokásait.
A ló egészsége nagy mértékben függ a mozgásigényének kielégítésétől. A lovak háziasításával párhuzamosan sajnos a lovak egészsége is romlott – mindig észben kell tartani, hogy az, ami nekünk embereknek kényelmes, az nem feltétlenül szolgálja a ló érdekeit, egészségét. Például tudtad, hogy egy 1984-94-es időszakot vizsgáló felmérés szerint a mesterséges körülmények között tartott, munkára már nem fogható lovak 46,8-55,9%-a mozgásszervi problémával küzdött? Még megrendítőbb német statisztikai adat, miszerint 1993-95 között a beteg lovak 83%-a sánta volt! Ne feledd! A lovadnak napi legalább 20 km mozgásra van szüksége.
Kiválasztó funkciója azonos mértékű a máj és vese funkciójával. Ha ez a mechanizmus felborul például a patkolástól, akkor szabálytalan pataforma alakul ki. Ennek oka, hogy a kiválasztó szerv funkcióját nem tudja ellátni, sérül.
Ennek oka az, hogy a ló lábszárában és visszereiben nincsenek izmok. Amikor ránehezedik a lábára, megtelik vérrel, ha felemeli, kimegy belőle a vér. A patkó által enyhült keringés és a rázkódáscsillapítás csökkenése terheli a ló szívét és ízületeit.
Ebben az esetben túlzott mértékű toxinok termelődnek, melytől a szervezet a bőrön keresztül próbál megszabadulni.
A patkó nem engedi a patafal kopását, a túlnövésből nyomáspontok keletkeznek.
A pata szaruja megfelelően kemény, de rugalmasan terhelhető anyag, amely hőszigetel és stabilitást is nyújt egyben.
Méghozzá a lamináris lemezek kapcsolódása által van felfüggesztve.
Tudtad? A ló egyedül tartása nem csak a lelkére, de az egészségére is hatást gyakorol! A lovak társas élőlények – a ménesből való kiszakítás az agykérgére és az anyagcseréjére is negatív hatással lehet.
(Tágulás – összehúzódás – csavarodás.)
Természetes körülmények között a ló patája minden nap találkozik vízzel – gondolj csak például a reggeli harmatra vagy arra, amikor az itatóhelyéhez lép. A nedvesség különösen fontos szerepet játszik a pata egészségének megőrzésében, ugyanis ez tartja meg a szaru rugalmasságát. Ne feledd! A pata állapota kihat az egész ló szervezetére!
Így minden lépésnél nagyfokú többletterhelés éri a csontokat, ízületeket, inakat.
A fehérjék ezen keresztül választódnak ki, itt képződik a szaru.
Ezért is fontos a lovak patájának önkarbantartó mechanizmusában a megfelelő mennyiségű mozgás/mozgatás.
A gyenge keringés miatt nem fejlődik jó minőségű szaru.
A patkó szükségességét a hegyi istállók követelték meg, amelyek igen kis mozgásteret nyújtottak a lovak számára. Az itt élő lovak tartására kevés figyelem hárult, patájuk pedig nem bírta a helytelen tartástechnológia körülményeit. Ennek következtében a lovak használhatósága drasztikus mértékben csökkent. A patkolás erre nyújtott látványos és gyors látszatmegoldást.
Ezzel szemben a jól körmölt patkó nélküli pata esetében többlethő van, ami picit megolvasztja a jég felületét, így stabilabban lép rajta a ló.