Patairha-gyulladás

Sok lótartó hallott már róla, de csak kevesen tudják pontosan, hogy tulajdonképpen mi is az a patairha-gyulladás, mitől alakul ki ?!

A savós patairha-gyulladástól szenvedő lovak jellegzetes testtartása

Kezdjük egy kis anatómiával! A lovak patája – hasonlóan a szőrhöz, szarvhoz, stb. – a bőr módosult szaruképlete. Ennek megfelelően megtalálhatók benne mindazon rétegek módosult formái, melyek a bőrt alkotják:

 1. A bőr legkülső rétege a hámréteg, melynek megfelelője a szarutok.
 2. A hámréteg alatt található a bőr irharétege, mely a patairhává módosult.
 3. A bőr legbelső rétege a bőralja, melynek a patán belül a sejtes nyír és sejtes sarokvánkos felel meg. A szarutok a pata más részein (hegyfal, oldalfal, talpszaru) a patairhán keresztül szorosan kapcsolódik a patacsonthoz, így ezeken a részeken hiányzik e laza, kötőszövetes réteg.

A fentiekből kitűnik, hogy a pata kifejezés nem pusztán a szarutokot jelenti, hanem az élettelen szaruval szoros kapcsolatban lévő „eleven” képletek is ide tartoznak.

A pataszaru és irha között igen szoros kapcsolat van, melyet a kb. 600 db elsődleges- és további 150-200 másodlagos irhalemez biztosít. Ezen irhalemezek „negatív lenyomatai” megtalálhatók a szarutok belsejének fali részén, mint szarulemezek (lemezes szaru). A szarutok nagyobb részét az ún. oszlopos szaru alkotja, melyet az irhaszemölcsök termelnek a pártaszélen (szarufal vastagabb, külső része), illetve a talpon (szarutalp, nyír).

A szarutok és az azon belül elhelyezkedő patacsont között tehát igen erős a kapcsolat, elmozdulás pedig élettani körülmények között nincs köztük.

Igen ám, de mi a helyzet a patairha-gyulladással?

A betegségnek alapvetően két szakaszát különíted el: a heveny, valamint az idült patairha gyulladást.

A heveny szakaszban a gyulladás következtében rendszerint savó áramlik a szövetek közé (savós patairha-gyulladás), de előfordulhat az is, hogy bakteriális fertőződés következtében genny halmozódik fel (gennyes patairha-gyulladás). Utóbbi kialakulhat például egy fel nem nyitott és megfelelően nem kezelt patatályog következményeként.

A heveny szakaszban végzett megfelelő kezeléssel jó esetben teljes gyógyulást érhetsz el, előfordul azonban, hogy a folyamat krónikussá válik (idült patairha-gyulladás), ilyenkor pedig már visszafordíthatatlan károsodással kell számolnod.

A patacsont elmozdulhat, rotálódhat. Röntgenfelvétel: Dr. Molnár József lógyógyász specialista

Heveny savós patairha-gyulladás

Ha a test valamely részén gyulladás alakul ki, akkor az érintett terület jellemzően vérbővé válik, megduzzad, amit kisebb-nagyobb fájdalom kísér. Miután megismerted a pata felépítését, el tudod képzelni, hogy a szarutokon belül lezajló esetleges gyulladás milyen következményekkel is jár:

 • A szarutok szilárdsága miatt kifejezett duzzanat nem tud kialakulni, a szövetek közé áramló savó feszíti az irhát, nagy fájdalmat okozva a lónak.
 • A szarutok és patacsont között – az irha által létesített – szoros kapcsolat a kiáramló savó következtében fellazul. Az irhát a kiáramló savó tulajdonképpen egy kocsonyás anyaggá változtatja, így nem képes a korábbi szoros kapcsolatot biztosítani a szarutok és a patacsont között. A patacsont a mély ujjhajlító ín húzó hatásának következtében elmozdulhat, rotálódhat.
 • A szarutokon belül kialakuló kompresszió (savó, patacsont elmozdulása) miatt a patán belül a vérkeringés romlik, ami súlyos esetben az elsődleges-, illetve másodlagos irhalemezek károsodását, elhalását eredményezheti.

Hogyan tudod elkerülni a súlyos, maradandó károsodás kialakulását?

Kulcsfontosságú az idő! Minél előbb megkapja lovad a megfelelő kezelést, annál jobb esélyt kap a teljes felépülésre. Ha lovad az alábbi tünetek bármelyikét produkálja, ne késlekedj segítséget hívni:

 • nem szívesen mozog, szinte „csökönyössé” válik → te még nem látsz semmit, de neki már nagy fajdalmai vannak
 • jellegzetes testtartás: testsúlyát hátra helyezi, mellső lábai előre vannak állítva → az esetek legnagyobb részében a mellső lábak érintettek, ezért igyekszik a hátsó lábakat terhelni
 • meleg pata, a csüdartériák pulzációja könnyen tapintható → az érintett paták melegebbek, bár ennek megítélése nem mindig könnyű. Jobb támpontot ad, ha a csüdízület magasságában ellenőrzöd az artériák lüktetését
 • igen súlyos esetben akár el is feküdhet

Ha a fenti tünetek bármelyikét látod lovadon, illetve felmerül benned a patairha-gyulladás gyanúja, azonnal hívj állatorvost!

Az állatorvos kiérkezéséig a következőket érdemes tenni:

 • Lovadat állítsd le, semmiképp ne mozogjon, főleg ne dolgoztasd! Mozgatás hatására ugyanis a patacsont-szarutok közötti meggyengült kapcsolat következtében a mély ujjhajlító izom húzó hatásának eredményeként a patacsont a szarutokhoz képest elmozdulhat (rotálódhat), vagy akár meg is süllyedhet, ami már maradandó károsodást jelent.
 • Lehetőség szerint hűtsd a patákat: állítsd hideg vízbe, vagy locsold az érintett lábvéget.
 • Abrak takarmányt, lucernát, friss füvet ne adj a lónak, mivel ezek önmagukban is képesek patairha-gyulladást kiváltani, a meglévő gyulladást pedig tovább rontják.

Amennyiben az állatorvos megerősítette gyanúdat és valóban patairha-gyulladással állsz szemben, nagyon fontos utasításainak maradéktalan betartása. Ennél a betegségnél ugyanis a gyógyszeres kezelés önmagában nem elegendő, szükség van a tulajdonos megfelelő hozzáállására is (boksznyugalom, diéta, lábvég hűtése).

A következő részben áttekintheted a betegség kialakulásának főbb okait, lefolyását, kezelését, valamint a megelőzés lehetőségeit.

2017. 01.17.
Dr. Csepi Gábor Pál állatorvos és patkolókovács
Fotó: Mape.hu

Hozzászólások