Miben segíthet a lócsontkovács?

A lócsontkovács szakma körülbelül 100 éves múltra tekint vissza, de a legtöbb ember meglepő módon még most sem ismeri igazán. A csontkovácsolás egy tesztelt terápia, ami gyógyítja a sántaságon túl a viselkedési zavarokat és számos egyéb betegséget is.

A lócsontkovácsolás Andrew Taylor Still nevéhez fűződik. Andrew egy amerikai orvos volt, aki 1874-ben szabadalmaztatta a lócsontkovács fogalmat az emberi orvoslás vitalista időszakában. A vitalista orvosok úgy gondolták, hogy a test öngyógyító, ha a megfelelő körülmények megadatottak. A gyógymódjuk alapja az, hogy erősítsék az immunrendszert.

Később, nagyjából 20 évvel ezelőtt három csontkovács, Dominique Giniaux, Pascal Evrard és Janek Vluggen egymástól függetlenül kezdték el fejleszteni a lócsontkovácsolást. Giniaux és Evrard elhunytak, nem tudták befejezni munkájukat, így csak Janek tevékenykedett tovább. Munkája igen sikeresnek bizonyult, hamarosan megalapította nemzetközi iskoláját, a The Vluggen Institute for Equin Ostheopathy & Education-t az USA-ban.

A lovak csontkovácsolása napjainkban

Hogyan segíthet a lócsontkávács a lovadon? Kihez fordulj először és hogyan éred el őket? Sok gyakorló orvos fellelhető, hogy segítsen a lovat kondícióban tartani. A szakma védett, ami annyit takar, hogy csak az alkalmazhatja, aki tagja az Általános Ostheopathia Tanácsnak. A 3 éves egyetemi kurzust általában követi egy specializálódás is.

Mint a fizikoterapeuták, úgy a csontkovácsok is különböző technikák kombinációját alkalmazzák a probléma felderítéséhez. Csontgyógyászati szempontból ezek a problémák nem csak a gerincből eredhetnek, hanem különböző problémák a csonton belül, ízületekben, izmokban, vérben.

Anekdoták és klinikai esetek alapján arra lettek figyelmesek, hogy a csontkovács akkor tud segíteni, ha mozgásszerv eredetű rendellenessége van a lónak. A probléma gyógyítása az ízületi rendellenességektől egészen az emésztési gondokig terjed.

A legáltalánosabb gond, a sántaság. A lovasok sokszor meglepődnek, a betegség anatómiai hátterén, hogy pontosan mitől is alakult ki a betegség. Legjobb megoldás a probléma gyökerének feltárása, hogy a kiújulás megelőzhető legyen.

Végezetül egy konkrét történet

Alvin egy herélt pej quarter horse ló, aki egyre merevebbnek és lassabbnak tűnt, mint amilyen volt, nehezen tartotta meg magát az ugrások alatt és gyorsan öregedett.

Mikor a csontkovács kiment a lóhoz megvizsgálni, azt tapasztalta, hogy a szőrzete nem egyenletes és a sörényén és a farkán meg voltak törve a szőrszálak. Ez azt jelentette, hogy vagy rosszul van táplálva, vagy a teste nem tudja hasznosítani megfelelően a tápanyagot. Ellenőrizte Alvin étrendjét és megfelelőnek találta.

A ló sok farizmot vesztett. A csontkovács a keresztcsont mozgékonyságát vizsgálta meg elsőnek, ahol arra lett figyelmes, hogy a keresztcsont csak az egyik irányba mozog. Ezen az oldalon a térd és a csánk is gátolt mozgású volt. Alvinnak a herélés utáni sebe akadályozta a keresztcsont mozgását. Bizonyos csigolyái a gerincoszlopában immobilisak voltak, ami azt jelzi, hogy az egyik veséjében vérömleny keletkezett. A vállai és a nyaka is több ponton gátolva volt.

A csontkovács gyógymódja abból állt, hogy elsőnek újra mozgékonnyá tette a keresztcsontot a hegszövet eltávolításával, aztán a keresztcsontot is önmagában szabaddá tette. Utána az összes többi ízületet mozgásba hozta. Ezek után egy természetes gyógymód alkalmazott a veséire.

Jelenleg nagyon kevés csontkovács szakember van világszerte, de adott esetben kitűnő segítséget jelenthet a lovadnak.

2019.01.11. Virág Dorottya, Frisch Andrea
Forrás: Medium.com; Horseandhound.co.uk
Képek: Pixabay.com

Hozzászólások