Díjugratás, Steve Guerdat újra világelső!

Jól kezdődött az újév Steve Guerdat számára. A svájci versenyzőnek 2019. első helyezést hozott a Longines FEI Díjugrató Világbajnokságon, és a Longines ranglistát is ő vezeti. Steve Guerdat korábban is volt már ilyen előkelő helyen: 2012 decemberében, miután megnyerte a londoni Olimpiát.

Egy fantasztikus szezon végén, nem túl meglepő módon, Steve Guerdat az új világelső. A FEI január 2-án tette hivatalosan közzé az év utolsó ranglistáját, mely a január 1. és december 31. közötti összes eredményt tartalmazza és ami alapján a 36 éves lovas 2018. legjobb díjugrató versenyzője.

Ezt a nagyszerű végkifejletet számos lenyűgöző eredmény előzte meg az elmúlt hónapban; ezek közül talán a genovai IJRC Top 10 döntő a legkiemelkedőbb, melyet lelkes szurkolótábora előtt nyert meg. Steve Guerdat, aki tavaly szeptemberben egyéni bronzérmes lett Bianca nyergében a FEI Lovas Világjátékokon (Tryon, USA), szorgalmával is kiemelkedik, hiszen nagyon sok versenyen vett részt világszerte 2018-ban.

A svájci lovas a Longines FEI Világkupát is vezeti, és egy harmadik győzelmet is megpróbál majd megszerezni a döntőben, Göteborgban, amit 2015-ben és 2016-ban is ő nyert. Utoljára 2012-ben volt a Longines ranglista élén: néhány hónappal azután, hogy megnyerte a londoni Olimpiai Játékokat, azóta nyugdíjazott, Nino des Buissonnets nevű lovával.

Steve Guerdat megelőzte a holland Harrie Smolderst, aki jó néhány hónapig vezette a ranglistát. Marcus Ehning helyet cserélt McLain Warddal, jelenleg ő a harmadik. Épp csak lemaradva a némettől, de az amerikai versenyzőnek meg kellett elégednie a negyedik hellyel. A svéd Peder Fredricson, aki a jelenlegi Európa-bajnok, megtartotta ötödik helyét. Az első 10 között szerepel még a német Daniel Deusser, a brit Ben Maher, a svéd Henrick Von Eckermann, az egyesült államokbeli Beezie Madden és Steve Guerdat honfitársa, Martin Fuchs.

A legjobb brit lovas idén Ben Maher

Övé a hetedik hely, közvetlenül a német Daniel Deusser mögött. Idei jó eredményeinek köszönhetően sikerült bekerülnie az első 10-be: Explosion W nyergében nyújtott kiemelkedő teljesítményt tavaly novemberben Dohában, szeptemberben Rómában és májusban Madridban.

Az első 10 között szerepel még a svéd Henrick Von Eckermann, az egyesült államokbeli Beezie Madden és Steve Guerdat honfitársa, Martin Fuchs is.

Hét további brit lovas szerepel az első 100-ban. A korábbi világelső és 2015-ben Hello Sanctos nyergében Rolex Grand Slam győztes Scott Brash jelenleg negyvenkettedik. Őt követi Amanda Derbyshire a hatvankettedik helyen, Laura Renwick a hetvenharmadik, Holly Smith a hetvenötödik, William Whitaker a nyolcvanötödik, Michael Whitaker a kilencvenötödik és végül Guy Williams a kilencvenkilencedik helyen.

2019.01.11. Fordította: Kresák Réka
Forrás: www.eurosport.com
Kép forrása: Canva
Frissítve: 2022.08.19.

Hozzászólások