Tragédia: újabb lovakat ítélt halálra a fertőző kevésvérűség

Megvalósulni látszik a lótartók legrosszabb rémálma: újabb lovak életét követeli a fertőző kevésvérűség. Az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán két lóra már biztosan eutanázia vár, országszerte pedig még hat ló vérvizsgálata lett pozitív. A NÉBIH közleménye:

2015. március 9-én a NÉBIH Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága fertőző kevésvérűséget állapított meg egy Veszprém megyéből származó, az Üllői Nagyállatklinikán kezelt lóban. A járványügyi intézkedések kapcsán három állat a klinikán, hat állat a származási helyén a betegség megerősítésétől számított 90 napig karanténba került, mely során négy alkalommal 21 napos időközzel végzett vérvétellel bizonyosodnak meg, hogy az állat fertőződött-e.

A mai nap (2015.05.18. – a szerk.) során az esettel kapcsolatban következőkben részletezett vizsgálati eredmények születtek a NÉBIH Nemzeti Referencia Laboratóriumban:

Két halálraítélt ló Üllőn

Az Üllői Nagyállatklinikán karanténban tartott három ló közül kettőnél a harmadik és a negyedik 21 napos időközzel vett minta pozitív eredményt mutatott. Az állatok fertőző kevésvérűséggel fertőzött státusza megerősítést nyert, ezért leölésük válik szükségessé. A harmadik Üllőn karanténozott ló eredménye továbbra is negatív.

Három FKV pozitív ló házi karanténban

A származási helyen karanténban tartott hat állat közül három ló negyedik ellenőrző vizsgálata pozitív eredményű lett, ezeknek az állatoknak az esetében egy 21 nap múlva elvégzett vizsgálat eredménye alapján dönthető el, hogy fertőződtek-e a betegséggel.

A másik három, származási helyén karanténban tartott állat negyedik vizsgálata is negatív.

A fent említett körülmények és a betegség hosszú lappangási idejének tudatában az összes karanténban tartott állat megfigyelését a hatóság 30 nappal meghosszabbítja és egy ötödik ellenőrző vérvétel elvégzésével kiegészíti.

Az Üllői Nagyállatklinikán az oktató istállóban és az ortopéd istállóban tartott, valamint az innen hazament állatoktól vett kontroll vérminták negatív eredményűek.

A hatóság megvizsgálta a Nagyállatklinika szomszédságában lévő „Dóra-majorban” tartott lovakat is. Minden állat fertőző kevésvérűségre nézve negatív. 

Még három pozitív ló 

Az elmúlt két hónapban a lovak kötelező fertőző kevésvérűség és takonykór ellenőrző vizsgálatra beküldött minták száma jelentősen növekedett Veszprém és Pest megyében az elmúlt évekhez képest. Ennek köszönhetően a vizsgálatok további három fertőzöttségre gyanús pozitív mintát jeleztek 2015.május 18-án. Ezek az állatok, a jogszabálynak megfelelően természetesen forgalmi korlátozás alá kerülnek, amíg a betegséget további vizsgálatokkal meg nem erősítjük vagy ki nem zárjuk

Az egyetlen lehetőség a védekezés

A lótartók felelőssége és kötelessége, hogy valamennyi lovukon végeztessék el a legalább háromévente kötelező szerológiai tesztet még akkor is, ha a ló nem hagyja el a tartási helyéül szolgáló telepet és egészségi állapota kielégítőnek tűnik. Amennyiben lovai találkoznak más állattartó lovaival a szűrővizsgálat elvégzése évente kötelező.

A 148/2007. (XII. 8.) FVM rendelet szerint vissza nem térítendő támogatás igényelhető állategészségügyi szolgáltatások igénybevételére (mintavétel és laboratóriumi költség) a jogszabályban meghatározott feltételekkel. Fertőző kevésvérűség illetve takonykór esetén a Rendelet 1. mellékletében szereplő táblázat E001 és E002 technikai kódú támogatott szolgáltatások vehetők igénybe.

A megelőzés és védekezés legfontosabb eszközei

  • Ne vásároljanak ismeretlen eredetű, érvényes azonosító okmányokkal nem rendelkező lovat, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják.
  • Ne tartsák a lovukat olyan helyen, ahol nincs rendszeresen elvégezve a többi ló kötelező fertőző kevésvérűség valamint takonykór szűrővizsgálata.
  • Állatorvosi beavatkozást (injekció beadás, vérvétel, fogreszelés stb.) elvégzése csak szakszerűen fertőtlenített eszközökkel történjen szakember által.
  • Fedeztetés, sperma vásárlása esetén győződjenek meg arról, hogy a mén fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló vizsgálat eredménye negatív lett.
  • Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről származó lovak esetén győződjenek meg arról, hogy az állaton az indulás előtt elvégezték-e a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet, és eredménye negatív lett-e.
  • Fertőző kevésvérűség szempontjából veszélyeztetett területről érkező vagy 3 évnél nem régebbi érvényes szűrő vizsgálattal nem rendelkező lovakat különítsék el az állomány többi részétől, és végeztessék el rajtuk a fertőző kevésvérűség kimutatására szolgáló tesztet.

A Lovasok.hu 2015. május 20-án bővebb tájékoztatásért fordult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz, a Pest megyei KormányHivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságához, valamint a Lógyógyászati Tanszék és Klinikához. 

2015.05.19. szerk.: Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: NÉBIH

Hozzászólások