Ott volt a lovad Halásziban? Azonnal különítsd el!

Beigazolódott, hogy FKV-val fertőzött a Babos Majorban, Halásziban tartott ló, ezért a XV. Szigetközi Lovastalálkozón megfordult összes ló megfigyelési zárlat alá kerül 90 napra, hogy kiderüljön, fertőződtek-e a betegséggel a rendezvény során. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a NÉBIH augusztus 13-án fertőző kevésvérűség gyanúja miatt forgalmi korlátozást rendelt el Halásziban a Babos Tanyán. A lovardában a pozitív eredmény kézhezvételét megelőző hétvégén zajlott a XV. Szigetközi Lovastalálkozó, ahol idegen lovak is megfordultak – róluk pontos dokumentáció áll a hatóság rendelkezésére. 

Szeptember elsején megerősítést nyert, hogy a Babos Tanyán tartott ló fertőző kevésvérűséggel fertőzött, ezért minden a XV. Szigetközi Lovastalálkozón megfordult ló tulajdonosát értesíti a területileg illetékes hatóság és a rendezvényen résztvevő lovak megfigyelési zárlat alá kerülnek. „Az állomány többi tagjától elkülönítve kell tartani az állatokat. Ahol ez nem megoldható, ott az egész állomány megfigyelés alá kerül, vagy a hatóság közreműködésével a lovak átszállíthatók olyan telephelyre, ahol szintén karantén van emiatt az eset miatt,  és az állatok elkülönítése biztonsággal megoldható.

A megfigyelési zárlat a karantén kezdetekor, valamint a találkozótól számított 90 nap eltelte után fertőző kevésvérűségre vett vérminta negatív eredménye esetén oldható fel” – írja vonatkozó közleményében a NÉBIH.

A Babos Tanya 3 kilométeres körzetében már folyamatban van a lovak és lófélék vérvizsgálatának állami költségen való elvégzése. Az intézkedés Halászi, Máriakálnok és Arak településeket érinti.

Ha van olyan ismerősöd, aki lovával részt vett a XV. Szigetközi Lovastalálkozón, mindenképpen juttasd el hozzá ezt a hírt!

2015.09.03 Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: NÉBIH
F
otók: Greg Note, H. Szabó Sándor

Hozzászólások