Monty Roberts kurzusa Császár Csilla szemével

2015. április 11-12-én Monty Roberts ellátogat Magyarországra, hogy egy speciális kurzus keretében testközelből mutassa meg csodálatos módszereit a gyakorlatban. Császár Csilla Monty Roberts instruktor élménybeszámolója, garantáltan meghozza kedved Monty kurzusához.

Monty Roberts kurzusa Simonpusztán | Monty Roberts kurzusa Császár Csilla szemével


Élménybeszámoló Monty Roberts kurzusáról

Eddig csak nagyon kevés magyar lovasnak volt lehetősége részt venni ilyen kurzuson, hiszen ez a kurzus idáig csak Amerikában, Monty farmján volt elérhető. Idén a hazai instruktorok meghívására látogat Monty Roberts Magyarországra, hogy tartson egy különleges tréninget. Nekem 2014-ben, instruktori képzésem során volt szerencsém részt venni a tréningen, az ezzel kapcsolatos élményeimet szeretném megosztani most a Lovasok.hu olvasóival.

A tréning első napja

A reggeli napsütésben sorban érkeztek a kurzus résztvevői, akik nagy mosollyal az arcukon, izgatottan várták a találkozást szeretett lovas hősükkel, Monty Roberts-szel. Mi, instruktorok a lovak előkészítése mellett nagy figyelmet fordítottunk a résztvevőkkel való beszélgetésre is, így a tea és kávé kíséretében folytatott beszélgetések alatt nagyszerű barátságok is kialakultak.

Miután mindenki elfoglalta helyét a székeken, megérkezett Monty, és szeretetteljes üdvözlés után közvetlen beszélgetésbe kezdett a csapattal. Mesélt magáról, a lovakról, amelyek őt életútján segítették és az emberekről, akiknek sokat köszönhet. Kérdezősködött a résztvevők tapasztalatairól, és nagy odafigyeléssel válaszolt minden egyes hozzászólásra. Ezek a csoportos beszélgetések reggelente és ebédidő alatt nagyon mély gondolatokat hoztak felszínre, és mindenkiben maradandó nyomot hagytak. Ez volt a kedvenc élményeim egyike a tréning ideje alatt.

Császár Csilla, Monty Roberts instruktor munka közben. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Miután Monty elmondta az aznapi terveket a lovakkal való munkára nézve, kimentünk a körkarámhoz, ahova az instruktorok egyike már hozta is az első lovat. Ez egy nyers csikó volt, amely még soha nem vett részt semmiféle képzésben, sőt először látott körkarámot. Monty bement a körkarámba, és elkezdte a csikóval való „suttogást”, aminek minden mozzanatát hangosan közvetítette a tanulni vágyó nyitott szívek felé.  A csikó elfogadta őt, mint vezéregyéniséget, majd rákerült élete első nyerge, és átélte élete első dupla futószárazását.

A csikó jó élményként élte meg a Monty által kért feladatokat. Izzadság, hangos szó és feszült légkör nélkül, erőszakmentesen, a ló akaratának beleegyezésével történt minden.

Akkora hatással van egy ilyen kézzel fogható élmény az emberre, hogy mire a felmerülő kérdések láncolata megválaszolásra kerül, már jön a következő ló és a következő, ami újabb és újabb gondolatokat vet fel. Minden kérdés megválaszolásra kerül, mert ami nem azonnal a helyszínen fogalmazódik meg a résztvevőben, azt az ebédidő alatt is bátran fel lehet tenni, Monty nagy örömmel válaszol. Nagyon jó hangulatban eltöltött pillanatok ezek egy olyan 80 év tapasztalatával rendelkező élő legendával, aki a lovaknak szentelte egész életét, hogy egy jobb, szebb világot teremtsen nekik és gazdáiknak.

A két napos kurzusra a Monty Roberts Oktatási Központ oldalán lehet jelentkezni. Tovább a jelentkezéshez >>

2015.03.05. Császár Csilla, Okleveles Monty Roberts instruktor
www.suttogo.hu

Hozzászólások