Késik a lovak vérvizsgálata? Válaszol a NÉBIH

Megérkezett a hamisítatlan jó idő, és ezzel együtt a lovasversenyek, majálisok, lovastáborok és túrák időszaka. Ezzel együtt pedig a vakcinázások, az oltások, a féreghajtás és a kötelező vérvizsgálat időszaka is.

A vonatkozó rendelkezés szerint azoknak a lovaknak, akik érintkezhetnek más állományokkal, tehát versenyekre járnak, vagy részt vesznek a tenyésztésben, évente át kell esniük a fertőző kevésvérűség és takonykór kimutatására szolgáló vérvizsgálaton. Azok a lovak, akik egy évnél régebbi vérvizsgálati eredménnyel rendelkeznek, kénytelenek otthon kuksolni a legragyogóbb tavaszi napsütésben is.

A lovasok és állatorvosok megszokhatták, hogy általában a minta beküldésétől számított 2-3 héten belül kapják kézhez a teszt eredményét a NÉBIHtől. Eddig sem ártott tehát jó előre átgondolni és körültekintően megtervezni a tavaszi lovas programokat. De az utóbbi időben lovas körökben felröppent a pletyka, hogy csúszik a vizsgálatok elvégzése.

„Figyelem, lovasok! Aki versenye készül, vagy bárhová utazik a lovával, számítson arra, hogy a NÉBIH vérlabor a vérvételi eredményeket a szokásos 2-3 hét helyett csak sokkal hosszabb idő alatt készíti el!” – olvashattuk néhány napja egy lovarda Facebook oldalán.

Annak érdekében, hogy megtudjuk, igaz-e a hír, a NÉBIH-hez fordultunk tájékoztatásért:

Lovasok.hu: A levett vér beküldéstől számítva mennyi időn belül kapja kézhez a lótartó a vérvizsgálat eredményét?

NÉBIH: A Nébih-be érkezést követően 5-7 munkanappal elkészülnek a vizsgálatok. Amennyiben valamilyen okból a vizsgálatot meg kell ismételni, akkor ez egyes esetekben 8-10 nap is lehet. A postai kilevelezés (utánvétes levél) a posta leterheltségétől függ, egyes esetekben akár plusz egy hét. Amennyiben a vizsgálatra szánt mintát nem a Nébih-ben adja le az állatorvos vagy a lótartó, hanem a megyei Állategészségügyi Szolgálaton keresztül, a körjárattal kerül a laboratóriumba, az további 3 nappal növeli a szükséges időt.

Lovasok.hu: Az utóbbi időben előfordult, hogy a lovasoknak a megszokottnál több időt kellett várniuk a teszt eredményére? Ha igen, mi volt ennek az oka?

NÉBIH: A nem megfelelően kitöltött vizsgálati megrendelők okozzák a legnagyobb problémát. Ilyenkor a vizsgálatok addig nem kezdődhetnek el, amíg a Nébih munkatársai az adatok egyeztetését nem tudják végrehajtani. A telefonos adatpótlása rengeteg időt emészt fel az 1. pontban leírtakon kívül.

Lovasok.hu: Mennyibe kerül a lovak kötelező vérvizsgálata?

NÉBIH: A vérvizsgálatok ára az ÁDI laboratóriumaiban FKV AGID módszerrel 2500 Ft, FKV Elysa módszerrel 5500 Ft, takonykór vizsgálat 1000 Ft, tenyészbénaság vizsgálat 1400 Ft. Ezenkívül vizsgálati eredményközlőként egy egyszeri 600 Ft adminisztrációs költséggel kell számolni. Ezek nettó árak, így ehhez jön még 27% ÁFA. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a fertőző kevésvérűség és a takonykór esetében állami támogatásra jogosultak a lótartók, mely nem csak a vizsgálatok, hanem a mintavételek költségére is jár.

Lovasok.hu: A lovasoknak van lehetősége arra, hogy sürgősséggel kérjék a vérvizsgálatot? Ha igen, ennek mik a feltételei és költségei?

NÉBIH: Sürgősséget nem tudunk vállalni, mert előre sohasem tudható, melyik mintából kell ismétlő vizsgálatot végezni. A vizsgálatok lezárását követően lehet sürgősségi eredményközlést kérni faxon, e-mailen. Ennek előfeltétele, hogy a vizsgálatok díját előre kifizesse a költségviselő. Ezt segítendő e hónaptól ismét valamennyi intézetünkben működik pénztári szolgáltatás, ahol azonnal lehet fizetni is.

Lovasok.hu: Mire ügyeljenek a lótartók lovaik kötelező vérvizsgálatával kapcsolatban? Mik azok a tipikus hibák, amelyek elkerülésével megkönnyítik a NÉBIH munkáját? 

NÉBIH: Nagyon gyakori hibák, amik az adategyeztetés miatt a minta átfutási idejét akár jelentősen is növelik a következők:

  • az állattartó adatai hiányosak (név, cím, születési idő, hely, anyja neve, adószám, MVH regisztrációs szám, ha van)
  • a költségviselő nem írja alá a megrendelőt,
  • céges megrendelő esetén nincs bélyegző lenyomat.
  • probléma a kézírás olvashatatlansága is.
  • a ló azonosítása: név, ivar, jegyei, bélyegei (sütése) nem elég. Chip szám, és /vagy útlevélszám mindenképpen szükséges.

Ezek hiányában a lelet nem adható ki, mert az egyed azonosítása nem egyértelmű. Mindezek elkerülése sokat segítene nekünk.

Lovasok.hu: Mire ügyeljenek az állatorvosok a lovak kötelező vérvizsgálatával kapcsolatban?  

NÉBIH: Kérjük a megrendelőket, hogy a tulajdonosok, lótartók résznél felsoroltakra fokozottan ügyeljenek, a vizsgálati irányokat egyértelműen jelezzék, illetve a vizsgálat célját (verseny, export, éves ellenőrző, kiállítás) pontosan tüntessék fel. Kérjük a megrendelőket továbbá az olvasható írásra, illetve az aláírásra, bélyegző használatra.

2015.04.23. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.23.
Fotó: Canva

Hozzászólások