Immunerősítés gyógynövényekkel – lovaknak és lovasoknak

Az őszi-téli időszakokban tömeges járványként söpör végig a városokban a köhögéses, nyálkaképződéssel és légúti gyulladással járó, vírus okozta megbetegedés. És sajnos sokszor a lovakat sem hagyja érintetlenül. Védőoltásokkal is lehet védekezni, de a vírustörzsek nagyon változatosak, mindig újabbak bukkannak fel.

„Rossz” idő – rossz egészség?

Amikor megérkezik a nyálkás, hideg, szeles, esős időjárás, a rádióból, tévéből szinte mást sem lehet hallani, mint az influenzajárványokra való figyelmeztetést. Az elméletek ugyanakkor megoszlanak: egyre többen vannak, akik a járványt kitalációnak, az influenza elleni védőoltást pedig hisztériának tartják. És természetesen vannak, akik nem.

Mégis elgondolkodtató, hogy egyes emberek teljesen egészségesek maradnak a legkiterjedtebb járványok idején is. Vajon miért? Az egyik magyarázat az erős, ellenálló immunrendszerben keresendő. Az immunrendszer, avagy védekező rendszer feladata a szervezetben olyan, mint az ország védelmét ellátó katonaságnak. A testen belül keletkezett káros vagy beteg elemeket hatástalanítja, a „kívülről támadó” behatolókat elpusztítja, vagy kártételüket nagymértékben csökkenti.

Stressz és fertőzések

Leggyakrabban olyan tényezők gyengítik az állat védekező képességét, amelyekről sokan nem is gondolják, hogy lényegesek a betegségek kialakulásában. Az érzelmi, szellemi és fizikai stressz nagyban gyengíti az immunrendszert, mert stresszes állapotokban olyan élettani folyamatok zajlanak az ember és az állat szervezetében, melyek rengeteg energiát emésztenek fel, és sok káros anyagot szabadítanak fel a vérkeringésbe. Az érzelmi stressz nem más, mint az átélt negatív érzések: félelem, nyugtalanság, szorongás, dac, tehetetlenség, ijedtség, harag, elhagyatottság, stb. Ezek hatására olyan kémiai folyamatok aktiválódnak, melyek leterhelik az immunrendszert.

Milesz Eszter és Belle, egy esős napon, versenyen – Fotó: Haga Zsuzsanna

Ebben a dologban az emberek és a lovak nagyon hasonlóak. Ha gyakran kerül stressz-helyzetbe a ló, akkor lassan kimerülnek a szervezet energiatartalékai. Versenyeken, edzéseken, gyakori szállításkor, közös túrákon a ló jobban ki van téve a fertőzéseknek, hiszen idegen helyről származó fajtársakkal találkozik. A legyengült szervezet fogékonyabb a betegségekre, a kórokozók támadását nem képes visszaverni. Ez az emberekre is igaz!

Stressztől mentesen nem lehet élni – talán nem is kell. De a tartási körülmények rengeteget segítenek vagy rontanak a ló fertőzésekkel szembeni esélyén. A jó minőségű takarmány és itatóvíz, a huzat-, por-, ammóniamentes istálló, a legelő, a nyugodt és viszonylag stresszmentes környezet, a lelkiismeretes bánásmód sokat segít azon, hogy a ló lelkileg, testileg és szellemileg egyensúlyban maradjon.

Ha a ló vagy gazdája rendszeresen kerül stresszes helyzetekbe, vagy ha fertőzéses, például influenzás időszak közeledik, akkor immunerősítő gyógynövényeket is célszerű felhasználni a védekezésben.

Immunerősítés gyógynövényekkel

A fertőzésekre igaz a leginkább, hogy a legjobb módszer a megelőzés. A megelőzés egyik alappillére az, hogy a ló és ember immunrendszere jó állapotban legyen, és hatékonyan működjön, tehát az immunrendszer legyen képes elpusztítani a szervezetbe került kórokozókat. A gyógynövények ebben segítenek.

Gyógynövényekkel nagyon sokat lehet tenni az immunrendszer védelmében, ezt számos kutatás bizonyítja. Nemcsak megerősítik az immunrendszert, de csökkentik is a fertőzés lefolyásának időtartamát, csökkentik a szövődmények (pl. kehesség) kialakulásának veszélyét.

Legfontosabb immunerősítő herbánk a bíbor kasvirág (Echinacea), az immunreakciókban résztvevő sejtek számát növelik, és így hatékonyabbá teszi egy-egy fertőzés során a védekező rendszer működését. Ráadásul légúti fertőtlenítő, vírusölő és köptető hatása is van, ami miatt kiemelt szerepe van a humán- és a lóinfluenza elleni megelőzésben, kezelésben. Kasvirággal célszerű mindig csak rövid, kb. 4 hetes kúrákat tartani, különben az állandó készenléttől kimerül az immunrendszer.

Más „immunmoduláns” növények az immunrendszer közvetett serkentésére használhatóak. Ilyen pl. a tormagyökér, a fokhagyma, a szappanfű és az édesgyökér. Immunstimuláns hatású anyagokat tartalmaz még a cickafarkfű, a körömvirág vagy a pitypanglevél.

Évek óta használok egy immunerősítő gyógynövény-keveréket, mely már más lovaknak is bevált. A gyógynövénykeverék a kasvirág mellett tartalmaz még egy fontos immunerősítő növényt, a fokhagymát, amely vérkeringést javító hatása miatt nélkülözhetetlen alkotó. Emellett véd a fertőzések ellen, illetve a már szervezetbe került kórokozók számát csökkenti antimikrobiális hatásánál fogva. A pitypang levele és gyökere a két legfontosabb méregtelenítő szerv, a vese és a máj működését serkenti, támogatja. Az fertőtlenítő és görcsoldó hatású ánizs a belekre hat, amelyek a szervezet immunitásának egyik fontos bázisát képezik. Egy hónapig etetem a gyógynövényeket minden ősszel. Versenyzőknek minden egy hónapos kúra után 3 hét szünetet szoktam javasolni.

 

2011.12.28. Marton Zsófia, Ló-fitoterapeuta
Frissítve: 2023.03.29.
Fotók: Haga Zsuzsanna, Canva

Hozzászólások