Így kommunikálj lovad állatorvosával

Ahhoz, hogy lovad mindig jó egészségben legyen, szükséged lesz egy lovas állatorvosra. A vele való jó együttműködés kulcsa pedig a megfelelő kommunikáció. Ehhez adunk most néhány tippet.

1. Légy közvetlen és őszinte

A jó kommunikáció bizalmon alapszik. Elengedhetetlen, hogy az állatorvossal őszintén tudj beszélni és kölcsönösen válaszokat adjatok egymás kérdéseire. Fontos, hogy az állatorvos komolyan vegye a problémáidat, Te pedig nyugodtan meg tudj kérdezni bármit és magyarázatot kapj a kezelésről, az azzal kapcsolatos termékekről, feltételekről, bármiről, amit nem értesz.

2. Dokumentáld lovad kórtörténetét

Jegyezd fel, hogy lovad mikor született, az oltásokat, a patkolást, a betegségeit, sérüléseit és a kezeléseket, az esetleges takarmányváltásokat, és azt is, hogy milyen takarmánykiegészítőket, illetve gyógyhatású készítményeket etetsz vele. Jó, ha ismered az átagos vízfogyasztását is. Emellett ismerned kell lovad viselkedését, szokásait, hogy el tudd dönteni, hogy egészséges-e, vagy sem. A pontos információk megkönnyítik az állatorvos számára a diagnosztizálást és a kezelést.

3. Legyen kéznél elsősegély csomag

Hasznos az istállóban és a lószállítóban is egy elsősegélycsomag. Bátran kérdezd állatorvosodat, hogy mit és hogyan használhatsz a készletből szükség esetén.

4. Hívd bátran, ha baj van

Hiába sejted, mi lehet a probléma, nem lehetsz benne biztos. Nem jó ötlet látatlanban, kizárólag telefonon keresztül diagnózist vagy kezelést kérni, az állatorvosnak először látnia kell a lovat. Ugyanakkor minél több információval tudsz szolgálni a telefonbeszélgetés során, annál jobb.

5. Több ló, több idő

Ha azt szeretnéd, hogy az állatorvos több lovadat is megvizsgálja, azt előre jelezd felé. Ne kérd tőle, hogy „egy szuszra” letudja az összes lovat az istállóban.

6. Készülj fel az állatorvos látogatására

Légy felkészült, akár egy hat hónappal korábban egyeztetett rutinellenőrzésről, akár vészhelyzetről van szó. Vezesd elő a lepucolt lovat kötőféken, hogy az állatorvos könnyen meg tudja vizsgálni. Biztosíts megfelelően tágas, tiszta helyet és jó világítást a vizsgálathoz.

7. Légy megértő

Ha az állat orvos késik, ne azon morfondírozz, hogy „már hat hónapja megbeszéltük az időpontot, miért nem tud pontosan ideérni?”, hanem gondolj bele, hogy az állatorvosodnak sok páciense van, és bármikor közbejöhet egy vészhelyzet. Ma te vagy az, akinek várnia kell, de holnap te is kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy lovadnak sürgős segítségre lesz szüksége.

8. Kérdezz bátran

Nincs rossz kérdés! Ha nem ismersz egy szakszót, vagy nem pontosan értesz valamit a lovad állapotával vagy kezelésével kapcsolatban, kérdezz, majd ne mulassz el figyelni a magyarázatra. A legtöbb állatorvos nagyszerűen magyaráz, de tudományos tény, hogy csak kevesen gondolatolvasók.

9. Végezd el az utókezelést

Tudnod kell, hogy mit kell tenned miután az állatorvos távozott. Ha a teendők bonyolultak, jobb leírni őket. És persze nem elég leírni, rendszeresen el is kell végezni.

2013.01.08. Kondoray Katinka, Lovasok.hu
Forrás: myhorse.com
Fotó: BigstockPhoto

Hozzászólások