Mennyit bír a lovad?

A legtöbb egészséges ló könnyedén elbír egy lovast nyergestül, terhelhetőségének azonban megvannak a határai. Az Ohiói Egyetem kutatóinak nemrégiben sikerült meghatározniuk azt a terhelést, amikor a ló még kényelmesen elbírja lovasát.

A vizsgálat során során nyolc lovat terheltek különböző, a testsúlyuk 15 és 30 százalékának megfelelő súlyokkal, miközben lovagolták őket. A lovak 400 és 625 kg közötti súlyban voltak.

Míg a lovak csak saját testsúlyuk 15-20 százalékát cipelték, kevéssé mutatták erőfeszítés jeleit.

A vizsgált lovak láthatóan szaporábban lélegeztek és jelentősen felgyorsult a szívverésük, mikor lovasuk és a plusz teher testsúlyuk 25 százalékának megfelelő volt. A pulzus és a légzésszám a testsúly 30 százalékát elérő terhelés esetén tovább emelkedett.

A legnehezebb súlyokkal történő munka után egy nappal az izmok lényegesen nagyobb érzékenységet és feszességet mutattak, mint kisebb súlyoknál. Azok a lovak szenvedtek a legkevésbé izomláztól, amelyek szélesebb ágyéki résszel rendelkeztek.

A kapott eredmények alapján a kutatók azt ajánlják, hogy ne terheld lovadat saját testének 20 százalékánál nagyobb súllyal. Egy 500 kilogrammos lónak tehát nem tesz jót, ha a lovas, a lófelszerelés, valamint a málha együttesen 100 kilogrammnál többet nyom.

Érdekesség, hogy az Ohiói Állami Egyetem Mezőgazdasági és Ipari Intézete által elvégzett kutatás eredménye megegyezik az 1920-ben megjelentetett amerikai lovassági irányelvek ezirányú rendelkezéseivel.

2013.01.16. Kondoray Katinka, Lovasok.hu
Forrás: horsesciencenews.com
Kép forrása: Canva
Frissítve: 2022.01.28.

Hozzászólások