Csüdsömör, a nem szívesen látott őszi-téli vendég

A sok lótartó által ismert és általában nehezen gyógyuló csüdsömör a bőrgyulladás egy formája, amelyet jellemzően baktériumok okoznak. A sárban előforduló baktériumok ugyanis a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, és enyhébb esetben szőrhullást és kisebb sebeket eredményeznek, súlyosabb esetben elbonthatják a húst, de akár a szarut is. Fontos tehát, hogy a csüdsömört semmiképp se vedd félvállról.

Kezdetben a csüdszőrzet összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik, először csak a pártarésznél, vagy a csüdnél, később akár az egész lábszárról is. A sebeken erős varak, hegek keletkeznek, amelyek újra és újra felrepednek és nedvedznek. Ez a fájdalmas elváltozás pedig akár sántasághoz is vezethet.

Ez a fertőzés a lovaknál akkor fordulhat elő, ha sokat álldogálnak felázott talajon a sárban. Legyengült immunrendszerű, rossz kondícióban vagy tartási körülmények között élő lovakon gyakrabban fordul elő. Sajnos a hosszú csüdszőrrel rendelkező lovakat mindenképp veszélyezteti, hiszen a hosszú csüdszőr szinte mindig nedves és ideális közeget biztosít a csüdsömört okozó baktériumok számára.

Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők a súlyosabb problémák. Íme néhány ötlet a csüdsömör elkerüléséhez és kezeléséhez:

  • Ha elkerülhetetlenül sáros körülmények közé kényszerül a lovad, naponta mosd le a sarat a lábáról. Hosszú csüdszőr esetén szárítsd is meg. Ehhez használhatsz akár törölközőt is. Ha nincs lehetőséged lemosni a sarat, akkor is keféld le a sarat (száradás után) majd utána mosd le lovad lábait az erre a célra kifejlesztett Winter leg láblemosó oldatával, vagy Teafa samponnal.
  • Ha megoldható, a karám nagyon sáros részeire rendszeresen teríts kavicsos homokot, vagy olyan törmelék anyagot, ami vízelvezető képességgel rendelkezik, de a lovak számára nem veszélyes.
  • Az istállóban a lovak alatt mindig száraz és tiszta szalma vagy forgács legyen.
  • Az első apró sebek vagy szőrhiány láttán már kezdj antibakteriális és hámosodást segítő készítményt használni, ilyenek az MSM krém és az Equimins csüdsömör krémje a Mud Block krém. Ezek gyógynövényeket is tartalmazó, természetes készítmények, némelyik ezüst ion, ricinusolaj és cinktartalommal a mielőbbi gyógyulás elősegítésére. Az egyedülálló Mud Slide folyékony csüdsömör ápolója kén- és olajtartalma miatt gátként működik, a baktériumok bejutását megakadályozva megelőzésre javasolt. Használatával a sár szinte lecsúszik lovad lábáról.
  • Csüdsömör esetén krémek használata után soha ne kösd be a sebet, és ne bandázsold lovad lábát, mert az csak további táptalajt ad a baktériumoknak. Mindig hagyd szabadon a bekrémezett területet.
  • Soha ne próbáld meg a vart eltávolítani a lábról, hidd el, le fog esni magától. Jól használhatod a sebek puhításához a Teafa permetet.
  • Fontos, hogy lovad immunrendszerét még ősszel kezdd el erősíteni vitaminokkal, kasvirág (echinacea) oldattal. Csüdsömör eseten választhatod a szintén egyedülálló bőrtápláló vitamin, a Mud Block kiegészítő etetését, amely 11 szárított gyógynövény keveréke mellett szerves cink, MSM, H-vitamin (biotin), egyéb gyógynövényi kivonat és illóolaj tartalmú a bőr védekező képességének támogatására.
  • Súlyosabb esetekben fontos az állatorvos segítségét kérni a kezeléshez, mivel szükség lehet gyulladásgátlók és antibiotikumok alkalmazására is.

Amennyiben tanácsra van szükséged a lovad őszi-téli takarmányozásával vagy az ilyenkor ajánlott takarmánykiegészítőkkel kapcsolatban, fordulj bizalommal a cikk szerzőjéhez és az Equimins termékfelelőséhez, Möhöly Christához.

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2017.02.13.
A cikket összeállította: Möhöly Christa Termékfelelős, Equimins
Fotók: canva.com
Frissítve: 2022.08.24.

 

Hozzászólások