125 lótartó voksolt a kézzelfogható tudás mellett

Mosolygó lovasok egy lógyógyászati rendezvényen? Igen! A Lovasok.hu Akadémia Befektetés a Lovad Egészségébe című rendezvényén hét kiváló előadótól tanultak a lovasok. Tekintélyes hallgatóság, 125 lovas és lótartó gyűlt össze Sóskúton, ahol egy napig tényleg minden a lovak egészségéről szólt.

Dr. Molnár József lógyógyász specialista a sántaság gyakorlati bemutatón

Minden lótartó szeretné a lovát boldognak és egészségesnek látni hosszú éveken át. De az ide vezető út nem a nyeregben, vagy a futószár végén kezdődik. Hanem ott, hogy lótartóként ismerned kell a lovad igényeit, szükségleteit és felismerni az egészségügyi problémákat. Lótartóként Te vagy a kulcs lovad egészségéhez.

Ezért egy olyan szakmai napra invitáltunk lovasokat, lótartókat, ahol tényleg minden a lovak egészsége körül forgott. A neves előadói gárda pedig hozta, amit vállalt: olyan kézzel fogható tudást adott át a résztvevőknek, aminek már akár másnap hasznát vehették lovaik mellett. Ráadásul nem is akárhogyan történt mindez.

Matricák jelölték a hallgatózási pontokat a lóanatómia bemutatón.

Érthető, emészthető, szórakoztató

„Érdekel a lovad egészsége, de már egyetlen injekciós tű látványától is kiver a víz? Nem probléma! Vagy egyszerűen úgy gondolod, hogy unalmas a téma? Engedd, hogy meggyőzzünk ennek az ellenkezőjéről! Garantáljuk, hogy ilyen érthetően, emészthetően és szórakoztatóan még nem hallottál a lógyógyászatról és a lovak egészségmegőrzéséről” – ígértük a rendezvény kiírásában és ezt be is tartották az előadók, név szerint dr. Bába András, dr. Bocz Nóra, dr. Kutasi Orsolya, dr. Molnár József, Ormándi Zsolt, dr. Pallós Andrea és dr. Povázsai Ágnes.

Tekintélyes hallgatóság, 125 lovas és lótartó gyűlt össze a Sóskúti Lovas- és Élményparkban ahol egy napig tényleg minden a lovak egészségéről szólt.

Teljes létszámmal zajlottak a gyakorlati bemutatók a fedeles lovardában

Sántaságtól kólikáig teljes létszámmal

A három gyakorlati bemutatóba és a hat rendkívül tartalmas előadásba az előadók belesűrítették mindazt a legfontosabb alapvető tudást, amivel a lótartóknak mindenképp rendelkezniük kell. Szó esett a sántaságról, a sérülések ellátásáról, fertőző betegségekről, védőoltásokról, járványvédelemről, de még a takarmányozásról is. És persze nem maradhatott ki a kólika és a lovak légúti megbetegedéseinek problémaköre sem.

A résztvevők lelkesedését mi sem mutatja jobban, minthogy teljes létszámmal zajlott a három gyakorlati bemutató a fedeles lovardában, de még a nap két utolsó előadása is majdnem teltház előtt zajlott.

A résztvevő lovasok visszajelzései:

„Nagyon hasznosnak találtam. Remélem a jövőben lesz folytatása.” (Bianka)

„Jó hangulatú, konferenciahangulatot árasztó, technikailag is minőségileg felkészült (több képernyő, hangosítás biztosítása pld.): REMEK volt! Gratulálok!! Így tovább!” (Katalin)

„Nagyon tetszett, nagyon sokat tanultam és sok bennem felmerülő kérdésre is választ kaptam.” (Mercédesz)

„Nagyon tetszett! Főként az, hogy mindenki kedves, nyitott volt, az előadókkal is tudtam akár személyes kérdésemről is beszélni.” (Zsófia)

„Kiváló ellátás, rendezett, jó megközelíthető  helyszín, egyedülálló szakemberek, érdekes, izgalmas, aktuális témák. Köszönjük a feledhetetlen élményeket!” (Eszter)

“Nagyon jó ötletnek tarom ezt a rendezvényt, minden kezdő lótartónak kötelezővé tenném!” (Brigitta)

„Szenzációs volt.” (Lilla Viola)

Dr. Kutasi Orsolya: egyedülálló és hiánypótló kezdeményezés

„A sóskúti rendezvényen olyan lóegészségügyi oktatás vált mindenki számára elérhetővé, ami a legújabb tudásanyagot hétköznapi nyelven tolmácsolta az érdeklődők felé. A Lovasok.hu kezdeményezése ebben a formában egyedülálló és hiánypótló, és óriási örömömre szolgált, hogy részese lehettem.

Úgy gondolom, hogy a hazai lószeretők, lótartók és sportolók között napjainkra megnőtt az igény arra, hogy tényleg értsék és tudják, mi az, amivel lovaiknak még jobb, még biztonságosabb életet biztosíthatnak, mire van valójában kedvenceiknek szükségük és mitől lehet jobb a teljesítményük. Az, hogy ennyien részt vettek a rendezvényen, igazolta azt a reményemet és hitemet, hogy igenis szüksége van a magyar lószerető embernek is a konvencionális kutatás és orvoslás eredményeinek ismeretére. Mi, előadók igyekeztünk olyan ismereteket átadni, melyet a résztvevő akár már másnap felhasználhat és hosszú távon is kamatoztathatja a lovával együtt töltött mindennapokban.

Reméljük, lesz folytatása a hétvégi rendezvénynek, melyért óriási köszönet illeti mind a Lovasok.hu munkatársait, mind azokat, akik jelenlétükkel megtisztelték ennek a kezdeményezésnek az első állomását” – mondta dr. Kutasi Orsolya, aki a takarmányozás mellett a lovak fertőző betegségeivel, a vérvizsgálatokkal és a járványmegelőzéssel kapcsolatban is értékes tanácsokkal látta el a lovasokat.

Dr. Kutasi Orsolya a a takarmányozás mellett a lovak fertőző betegségeivel, a vérvizsgálatokkal és a járványmegelőzéssel kapcsolatban tartott előadást.

Dr. Bába András: a lovak profitálnak a legtöbbet a rendezvényből

Hiánypótló rendezvény volt ez. Nagyon fontos a lótartók oktatása, tanítása, hiszen az állatorvosnak is könnyebb a dolga, ha jól informált, tájékozott lótartókkal dolgozhat együtt, akik odafigyelnek lovuk egészségére és időben észreveszik az esetleges problémákat. Mindkét fél érdeke ezért a lótartók és az állatorvosok közötti párbeszéd gördülékenysége, amiből végül a lovak profitálnak a legtöbbet” – mondja dr. Bába András lógyógyász specialista, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületének elnöke.

Dr. Bába András a kólikáról tartott előadást.

Ormándi Zsolt: próbálunk minél több információt átadni

„Nagyon előremutató kezdeményezés” – kezdte értékelését Ormándi Zsolt patkolókovács, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke. „Míg a patkolókovácsok rendszeresen, 6-8 hetente találkoznak a lovakkal és lótartókkal, az állatorvosok leginkább akkor, ha baj van. Ezért mi is próbálunk minél több állategészségügyi információt átadni a lótartóknak, de egy ilyen rendezvényen ez sokkal eredményesebben megvalósítható. A patkolókovács szempontjából is több idő és lehetőség van ilyenkor bemutatni, hogy mit takar a mi munkánk, hogy mi lenne a cél, hogy mit várhat el tőlünk a lótartó és mit nem, milyen problémákra milyen megoldások léteznek, vagy hogy milyen divatos megoldások nem célravezetőek. Akár egy egyszerű patarepedésről is beszélgethetünk olyan lótartókkal, akik még nem találkoztak vele, elmondhatjuk, hogy nem is akkora probléma és hogy hogyan lehet kezelni.

Remélem, hogy ez a kezdeményezés nem áll itt meg. Ha a lótartók részéről igény és érdeklődés is van a folytatásra, örömmel állok elébe.”

Ormándi Zsolt patkolókovács, a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének elnöke a patkolási bemutatón.

Dr. Molnár József: “tanításra készültem, de én magam is tanultam”

„Nagyon fontosnak tartom a megfelelő párbeszéd kialakítását lótartók és állatorvosok között. A patkolókovács-állatorvos kapcsolat erősítése nagyon sok esetben a lovak hasznára vált már. Ezért cél a lovasokkal is hasonló: egymás problémáit, nehézségeit, gondolkodását feltáró kommunikáció kialakítása. Bár én tanításra készültem, a gyakorlati rész során feltett kérdésekből, a kialakult beszélgetésekből én is tanultam. Ha a lovasok hasznosnak érezték az előadásainkat, örömmel részt vennék a folytatásban! Már alig várom!” – összegezte a nap tapasztalatait dr. Molnár József lógyógyász specialista, aki a lovak sántaságáról tartott előadást, majd gyakorlati bemutatót.

Dr. Molnár József lógyógyász specialista sántaságról szóló előadása.

Ennyi biztatás után, mi mást is mondhatnánk, minthogy: folytatása következik. Hamarosan jelentkezünk a részletekkel!

És azt is biztosan ígérhetjük, hogy a következő rendezvényen igyekszünk megvalósítani azokat az ötleteket, javaslatokat, amiket Tőletek kaptunk.

Egy kis hallgatózás a lóanatómia bemutatón.

A LÓ egészségben szakmai partnereink:

 

2017.02.22. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: Haga Zsuzsanna és Legin István

Hozzászólások