Védd lovad máját egyszerűen

A máj számtalan fontos funkciót lát el a ló szervezetében és számos tünettel jelzi, ha túl nagy terhelésnek van kitéve. A viselkedési zavarok (pl. gorombaság), a rossz emésztés, a töredező paták, a szemkönnyezés és még sok minden más, erre utaló jelek lehetnek. A Fitocavallo termékei egyszerűen és hatékonyan védik lovad máját és segítenek a gyors regenerálódásban.

A ló máját kétféle módon védheted gyógynövényekkel. Egyrészt serkentheted munkáját, ami a vértisztító, anyagcsere-fokozó receptek fő célja (pl. TOXIL vagy EKCE, UVET, HOT-START, stb. receptek). Másrészt segítheted a máj szöveteit az újraépülésben, megújulásban, osztódásban: ez a máj regenerálása, megújítása.

Ebben a gyógynövények közül a máriatövis mag segít. Roppantott magja elsősorban szabadgyök-fogóként ismert, és emiatt májvédő gyógynövényként használható.
De mik azok a szabadgyökök, mi közük a májhoz, és miért jó ez a lovaknak? A szabadgyökök – leegyszerűsítve – mérgező molekulák, amelyek elsősorban a táplálékkal, vízzel és a levegővel jutnak be a szervezetbe, és a sejtekhez kapcsolódva, károsítják azokat. Ilyen mérgező anyagok a szervezet számára egyes adalékanyagok, vegyszermaradványok, gombatoxinok és a gyógyszerek.

A legtöbb ló nem kap olyan, az emberi élelmiszerekben bőven megtalálható adalékanyagokat az abrakba, ami veszélyes lenne szervezetére. De mindenféle gabona és fűfajta (pl. széna) tartalmazhat a szomszédos szántóföldről átkerült műtrágya– és növényvédő szer maradványokat. A legtöbb esetben már a szántóföldön, míg lábon áll a kalászos, gombákkal fertőződik a búzaszár, a leendő szalma. Bálázás után pedig egyre nő a gombák (főleg Fusarium fajok) mennyisége, mind a szénában, mind a szalmában, és az általuk termelt méreganyagok.

Az összes gyógyszer (különösen a féreghajtók, szteroidok, antibiotikumok és gyulladáscsökkentők) leterhelik a ló/kutya/ember szervezetét, és azon belül is a méregtelenítő feladatokat ellátó májsejteket, melyek naponta méregmolekulák milliónyit közömbösítik.

Ha károsodik a máj, annak vannak jelei, de sajnos, nem egyértelmű, hogy melyik tünet hátterében mi áll. Különféle bőrbetegségek (pl. ekcéma, gombás fertőzések, csalánkiütés), reumás ízületi gyulladások, kancák gorombasága sárlás idején vagy azon kívül, koncentrációzavarok, fáradtság, különféle emésztési zavarok, ödémák, de még akár hiperaktivitás, migrén vagy depresszió hátterében is állhat a máj „mérgezettsége”. Ilyenkor a májvédelem mellett nagyobb a hangsúly a szervezetet megtisztító eljárásokon: a betegséghez igazított receptet érdemes választani.

Mikor javasolt a lónak egy önálló májvédő kúra?

  • mérgezés után legalább 6 hónapig
  • ha a ló bármilyen gyógyszeres kezelésen átesett (antibiotikum, szteroid, nem szteroid gyulladás csökkentő, stb.): 3-4 hónapos kúra javasolt
  • a rutin féreghajtást követően: 1-2 hónapos kúra
  • stressz esetén: félévente 1-2 hónapig (stressz hormonok jelenlétében a máj működése tökéletlen, ezért versenylovaknak rendszeres májvédő kúrák javasoltak)
  • májbetegség esetén legalább fél évig indokolt a májvédő gyógynövények alkalmazása
  • idős lovaknál – a szervek elöregedése miatt – nem ritka az elégtelen májműködés következtében kialakuló sárgaság. Ennek megelőzésére márciusban és szeptemberben kapon a ló egy hónapig májregeneráló gyógynövényeket

Gyógynövényes kezelés

A HEPA recept vértisztító gyógynövények mellett 80%-ban máriatövist tartalmaz. Ennek a csodálatos gyógynövénynek a magjában található szilimarin-komplex a méregtelenítő folyamatokat végző máj védelmét látja el.

Egyrészt a májsejtek szaporodását és a károsodott májsejtek regenerálódását gyorsítja, mert elősegíti a fehérjeszintézist, amely a sejtosztódás alapja. Másrészt a sejtek védelmi vonalát erősíti azzal, hogy stabilizálja a sejtmembránokat, és semlegesíti a szabadgyököket, mivel kiváló antioxidáns. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Mellékhatása nem ismert.

Mi az antioxidáns?

A káros szabadgyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek a sejtekhez kapcsolódnak, és azok molekuláival kémiai reakcióba lépnek. Ezzel nagy zavart és kárt okoznak a sejtek működésében. Az agresszivitásuk oka az, hogy rendelkeznek egy „ragadozó”, szabad oxigénatommal, ami csak arra vár, hogy reakcióba léphessen valamivel. Az antioxidánsok ezt az oxigénatomot „kapják el” és semlegesítik. Nagyon leegyszerűsítve.

Tanácsra van szükséged?

Tölts ki egy meridián kérdőívet a www.fitocavallo.hu oldalon, majd az alapján a Fitocavallo felveszi Veled a kapcsolatot e-mailben. Amennyiben fotót is mellékelsz a kérdőívhez (a megadott paraméterek alapján), úgy még biztosabb a gyógynövény-receptajánlás hatékonysága. Kérdésedet e-mailben is felteheted a loherba@dzsar.hu e-mail címen, vagy a Fitocavallo Facebook oldalán.

2015.02.12. Marton Zsófia, fitocavallo.hu

Hozzászólások