Védd lovad máját gyógynövényekkel

A máj a ló legnagyobb mirigyes szerve, a felnőtt állat testtömegének kb. 1%-át teszi ki. Számos feladatban részt vesz, így komoly következményei vannak, ha megbetegszik. Májvédő gyógynövényekkel fokozhatod a máj megújulását, regenerációját. A FitoCavallo HEPA gyógynövénykeverék hatékonyan védi lovad máját, és segít a gyors regenerálódásban. A FitoCavallo HESPAS termék májvédő és egyúttal bélflórát támogató gyógyhatású termék. Alkalmazásával dupla előnyt érhetsz el lovadnál.

Tartalom
Májfunkciók zavara, csökkenése
A májhoz köthető metabolikus zavarok jellemző tünetei
Gyógynövények a ló májáért
Mikor javasolt a lovadnak egy májvédő kúra?
A máj megbetegedése lovakban
Biotranszformáció a májban
Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél
A ló mája és a gyógyszerek

Májfunkciók zavara, csökkenése

A máj túlterhelődhet, ha a takarmányozás huzamosabb időn át nem megfelelő, vagy túlzottan sok mérgező, illetve átalakításra váró anyag kerül a szervezetbe a takarmányból (beleértve a széna és a legelő növényeit), a vízből, a bőrön vagy a légutakon keresztül.

A mérgező anyagok kis adagban, hosszú idő alatt krónikus mérgezést okoznak, amely gyakran nem jár feltűnő tünetekkel.

A máj szöveti károsodása különböző fokú lehet: enyhe esetben májfunkció-csökkenés, súlyosabb esetben a máj megbetegedése alakul ki.

A májfunkció-csökkenés a korai szakaszban/enyhébb esetekben laborvizsgálattal még nem mutatható ki, azonban egyes anyagcserezavarok megjelenése és a ló teljesítményének csökkenése már jelzi a problémát.

A máj jól regenerálódik, valamint igen nagy a tárolási és működési kapacitása. Ebből kifolyólag az enyhe-közepes mértékű májfunkciócsökkenés még nem jár klinikai tünetekkel, így nehéz azt felismerni.

A májhoz kötődő anyagcserezavarok testszerte megjelenő, változatos, de nem specifikus elváltozásokat okoznak, amelyek érinthetik a patákat, az izmokat, a bőrt, a szemet, az emésztést, a keringést, de akár az ideg-, a hormon- és az immunrendszert is.

A májfunkciók csökkenésekor a méregtelenítés is zavart szenved. Ennek eredményeképpen a toxikus anyagok, a hormonok, a gyógyszerek és egyéb vegyületek egy része megfelelő átalakítás nélkül halad tovább a keringéssel a májból az egyéb szervekbe.

Mivel egyes hormonok lebontása is a májban történik, ezért a májfunkciók csökkenésekor a nagy mennyiségben jelenlévő aktív hormonok megzavarják a hormonháztartást. Ez kihat például a pigmentanyagcsere zavarára is, amelynek következtében a bőr és a szőr színe helyenként megváltozik, de hatással lehet szaporodásbiológiai folyamatokra vagy az állat viselkedésére is.

A stresszhormonok lebontása (az egyéb szteroidhormonok mellett) szintén a máj egyik feladata. Az állandó stresszhatásnak kitett ló szervezetében a kortizol stresszhormon tartósan jelen van, ami a máj számára folyamatos terhelést, majd túlterhelést jelent.

Májfunkció-csökkenés esetén a máj nem metabolizálja a kortizol stresszhormont a szükséges mértékben, így az a kívántál tovább fejti ki élettani hatásait. Ez többek között hajlamosíthat stresszfekélyre és az immunrendszer működési zavarát is okozhatja.

A májfunkció-csökkenés mértéke akár éveken át megmaradhat az ún. betegség előtti/alatti tartományban (szubklinikai állapot). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az állat még nem beteg, de már nem is teljesen egészséges, teljesítménye kisebb-nagyobb mértékben csökken.

Amíg a májszövet kb. 60-70%-a nem veszíti el működőképességét, addig általában nem jelentkeznek klinikai tünetek, azt követően viszont gyors és súlyos károsodások következhetnek be, amelyek gyakran elhullással járnak.

www.fito-store.com

A májhoz köthető metabolikus zavarok jellemző tünetei:
 • szénhidrát-anyagcsere: glikogéntárolási zavar az izmokban
 • zsíranyagcsere: kóros mértékű zsírlerakódás, zsíros szőrzet
 • fehérje-anyagcsere: ammóniamérgezés tünetei
 • pigment-anyagcsere: rendellenes festékanyag-képződés, például sötét vagy fehér színű foltok, szőrszálak megjelenése (a pigmentképződés hormonálisan szabályozott folyamat, amely zavarttá válhat, amennyiben a máj nem bontja le megfelelő mértékben a szteroidhormonokat)
 • szaruképződés zavarai: töredező, betegségeknek nem ellenálló pataszaru, szőrváltással, szőr- és sörényminőséggel kapcsolatos problémák, korpázás (a máj vitaminokkal, nyomelemekkel és fehérjékkel kapcsolatos feladataihoz köthető tünetek)

Laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható a máj károsodása még a májelégtelenség bekövetkezése előtt. A szokásos biokémiai tesztek, például a máj-specifikus enzimek vérplazmában mért aktivitása érzékeny indikátora annak, hogy fennáll-e valamilyen májbetegség, de ezek segítségével a májfunkció közvetlenül nem mérhető.

Mivel enyhe májfunkció-csökkenés esetén a laboratóriumi tesztek általában nem mutatnak rendellenességet, ezért ilyen esetben az anyagcserezavarok okozta tünetek feltérképezése, illetve egyes akupresszúrás pontok érzékenysége hívhatja fel a figyelmet a problémára. E tünetek felismerése jelentheti a megelőzés egyik alappillérét.

Súlyos betegség vagy mérgezés esetén májgyulladás vagy májelégtelenség alakulhat ki, amely a májfunkciók súlyos mértékű romlását jelenti. Ekkor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét, mert nagy része károsodott.

Gyógynövények a ló májáért

A tartós vagy gyakori stressznek kitett sportlovaknak és a magyar legelőn tartott vagy változó minőségű és összetételű szénával etetett állatoknak érdemes megelőzésképpen félévente gyógynövényes májregeneráló kúrákat tartani. Akkor is, ha még nincsenek klinikai tünetek. Amennyiben fennállnak enyhébb-súlyosabb anyagcserezavarok, akkor negyedévente javasoltak a kúrák.

A FitoCavallo® HEPA gyógynövénykeverék májregenerációt támogató és májvédő állatgyógyászati gyógyhatású termék. Fő összetevője a máriatövismag.

A FitoCavallo® HEPA állatgyógyászati gyógyhatású termék így támogatja a lovak egészségét:

 • klinikai tünetekkel járó májbetegségek kiegészítő kezelésére alkalmas
 • szubklinikai májelváltozások esetén kúraszerű alkalmazása javasolt
 • anyagcserezavarokkal járó májelváltozások (metabolikus betegségek) kiegészítő kezelésére javasolt
 • májterhelést okozó beavatkozások (pl. műtét, tartós gyógyszeres kezelés) esetén májtámogatásra szolgál
 • egyéb, a máj működését negatívan befolyásoló hatások ellensúlyozására (pl. penészes takarmány, mérgező növények felvétele, tartós stressz állapotok, kemikáliák) alkalmazható

Májterhelésből eredő anyagcserezavarok, valamint egyéb májbetegségek esetén az állatorvosi kezelés kiegészítésére javasolt.

Bármely lónak, amelynek szőrzete, szaruképletei, hosszú szőre nem kifogástalan, csakúgy, mint az elhízott lovaknak, hasznára válhat az emésztésjavító, májvédő és méregtelenítő (salaktalanító) gyógynövények kúraszerű etetése.

VÁSÁRLÁS

Mikor javasolt a lovadnak egy májvédő kúra?

Érdekességképpen összeszedtük a leggyakoribb eseteket, amelyeknél mindenképp etess májvédő gyógynövényeket és egyéb készítményeket a lovaddal:

 • mérgezés után legalább 6 hónapon keresztül
 • gyógyszeres kezelések után: antibiotikum, szteroid, nem szteroid gyulladás csökkentők után 3-4 hónapos kúra javasolt
 • féreghajtást követően: 1-2 hónapos kúra
 • stressz esetén: egyszeri alkalmak (pl. utazás, költözés miatt) egyszeri 1-2 hónapos kúra elegendő. Stresszhormonok jelenlétében a máj működése tökéletlenebb, ezért sport- és versenylovaknak rendszeres májvédő kúrák javasoltak.
 • májbetegség kezelése mellett: legalább fél évig indokolt a májvédő gyógynövények alkalmazása (FitoCavallo® HEPA termék)
 • idős lovaknál – a szervek elöregedése miatt – nem ritka az elégtelen májműködés. Ennek megelőzésére márciusban és szeptemberben kaphat a szenior ló egy-egy hónapig májregeneráló gyógynövényeket

A FitoCavallo® HEPA gyógynövénykeverék májregeneráló máriatövist és ennek hasznosulását segítő emésztésjavító gyógynövényeket tartalmaz. Ennek a csodálatos gyógynövénynek a maghéjában található szilimarin-komplex a méregtelenítő folyamatokat végző máj védelmét látja el. A máriatövismag olaja ezt a hatóanyagot nem tartalmazza.

A szilimarin egyrészt a májsejtek szaporodását és a károsodott májsejtek regenerálódását gyorsítja, mert elősegíti a fehérjeszintézist, amely a sejtosztódás alapja. Másrészt a sejtek védelmi vonalát erősíti azzal, hogy stabilizálja a sejtmembránokat, és semlegesíti a szabadgyököket, mivel kiváló antioxidáns. Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak.

Léteznek egyéb májvédő hatóanyagok is, amelyekkel -szükség esetén – jól kombinálható a máriatövis. Ilyenek például a kolin, metionin, S-adenozil-metionin, B12-vitamin, glutation, cisztin, szelén, cink, E- és C-vitamin, alfa-liponsav, lecitin, K-karnitin, foszfatidilkolin, mannán-oligoszacharidok, aluminium-szilikátok. Ezekről érdeklődj lovad kezelő állatorvosánál és ló-dietetikus szakembernél.

HEPA VÁSÁRLÁS

Még többet a ló májáról…

A máj megbetegedése lovakban

A máj megbetegedését számtalan tényező okozhatja, nem csak a sejtek anyagcseréjéből származó anyagok túlterhelése. Esetenként akut gyulladás lép fel bélparaziták, baktériumok és vírusok miatt, míg az ismétlődő mérgező anyagok okozta behatások miatt degeneratív elváltozások (hepatózisok) figyelhetők meg. A terápiában az állatorvos által javasolt májvédő vegyületeknek és májregeneráló gyógynövényeknek kiemelt szerepe van.

Májbetegségek gyakori tünetei lovaknál:

 • besárgult nyálkahártyák (kb. 10%-os sárgás elszíneződés a lovaknál normális)
 • hasmenés vagy bélsárpangás
 • szédelegés, koordinációs zavarok
 • láz, váltakozó hőemelkedés
 • idegrendszeri zavar miatt: monoton mozgáskényszer, depresszió
 • felfúvódás, görcsök, epilepszia
 • véres vizelet, vérrel színezett trágya
 • fényérzékenység (növényi mérgezések és májfunkciózavarok miatt)

A májroncsoló (hepatotoxikus) hatás legkorábbi jele az epeutak hámsejtjei és a májsejtek által termelt enzimek aktivitásának emelkedése a vérplazmában. Hosszú ideje tartó mérgezés esetén a májsejtek elhalása, a máj elzsírosodása, májgyulladás és májzsugor alakul ki.

Akut mérgezésben sárgasággal járó májgyulladás lép fel, míg a vérzsírtartalom kóros megemelkedése és a ketogén anyagok felszaporodása az elhízott pónik és lovak éheztetése (pl. rosszul kivitelezett fogyasztó diétája) esetén fellépő súlyos betegség.

Ennél sokkal gyakoribb, hogy a máj még nem beteg, de már nem látja el megfelelően a feladatait. Ilyenkor májfunkció-csökkenésről beszélünk, melynek számtalan jele lehet a lovon, hiszen a májnak az anyagcserében betöltött szerepe rendkívül szerteágazó.

A lovaknál minden májfunkció-csökkenést és májbetegséget érdemes megtámogatni májregeneráló gyógynövényekkel, hiszen egyrészt gyorsabb lesz így a felépülés, másrészt igen súlyos betegségek válnak elkerülhetővé.

Biotranszformáció a májban

A szó jelentése: biológiai átalakítás és a májban zajló enzimes kémiai reakciókra utal. A szervezet igyekszik megszabadulni a normál anyagcsere (metabolizmus) során keletkező, valamint a környezetből, elsősorban a takarmányból és az ivóvízből származó káros anyagoktól. Többségüket a máj átalakítja, lebontja és a szervezet valahol kiüríti: az epén keresztül a bélsárral; a veséken át vizelettel; a bőrön át verejtékezéssel vagy a tüdőn át lihegéssel.

Egyes anyagokat azonban át kell alakítani a májban, mert vagy túlzottan veszélyesek eredeti formájukban, vagy vízben részben oldhatóvá kell tenni annak érdekében, hogy a veséken át a vizelettel kiüríthetők legyenek. Ezt a folyamatot nevezik biotranszformációnak.

A zsíroldékony felesleges és káros anyagokat bizonyos fokú átalakítás után a szervezet elsősorban az epével üríti a belekbe, de ezek egy része a vékonybél hátulsó szakaszából ismét felszívódhat (ez a folyamatot nevezik enterohepatikus körforgásnak).

Az átalakítandó vegyületeknek két fő típusa van: a szervezet normál metabolizmusa során keletkező ún. endobiotikumok és a növényekben természetes formában jelenlévő, valamint a mesterségesen előállított, a külső környezetből származó – többnyire káros vagy megterhelő – xenobiotikumok.

A biotranszformáció folyamata

A májsejtekben zajló folyamatnak három szakasza van. Az első szakaszban olyan reakciók mennek végbe, amelynek során a mérgező (toxikus) anyaghoz egy funkciós csoport kapcsolódik, amelynek révén egyrészt nő a toxikus anyag vízoldhatósága, de kapcsolódhat olyan csoport is, például epoxi-, amelynek hatására a vegyület mérgező hatása nem csökken, hanem fokozódik.

A következő szakaszban egy olyan vegyület kapcsolódik az anyaghoz, amely egyrészt jelentősen növeli annak vízoldhatóságát, másrészt csökkenti a biológiai aktivitását.

A biotranszformáció utolsó, harmadik, szakaszában az ártalmatlanná vált endo- vagy xenobiotikum kilép a májsejtből a vérkeringésbe vagy az epébe. Ebből látható, hogy miért nevezik „méregtelenítésnek” a májnak ezt a fontos metabolikus funkcióját.

Ha a máj túlterhelt, akkor a portális keringéssel a bélcsatornából felszívódott káros anyagok egy része érintetlenül továbbhalad és amennyiben bejutnak a vérkeringésbe, onnan reakcióba léphetnek a különféle szövetekkel, károsítva azokat. Májfunkciócsökkenés, vagyis a máj alulműködése esetén ez gyakori jelenség.

Fontos, hogy a ló máját megelőző jelleggel védjük (májregeneráció), de emellett hasznos, ha a megelőzésnek része a rutinszerű salaktalanítás, korábban méregtelenítés vagy vértisztítás is, ami egy egészen másfajta terápia. Ennek érdekében rendszeresen javasolt egy egyhónapos májregeneráló + májvédő gyógynövény-kúrát tartani a FitoCavallo® TOXIL és HEPA termékek kombinációjával.

A FitoCavallo® TOXIL gyógynövénykeverék méregtelenítést támogató, anyagcserét fokozó, salaktalanító kúrákra alkalmas állatgyógyászati gyógyhatású termék. Doppingmentes.

A TOXIL állatgyógyászati gyógyhatású termék ezekben a helyzetekben támogatja a lovad egészségét:

 • fáradékonyság, tavaszi fáradtság
 • „ok nélküli” teljesítménycsökkenés
 • levertség, kedvtelenség
 • méreganyagok felhalmozódása a szervezetben
 • enyhe, spontán múló, visszatérő, feltételezhetően anyagcserezavar miatt kialakuló (nem trauma vagy kórokozó okozta) mikrogyulladások (pata, ízület, bőr, szem, légutak, emésztőrendszer)
 • fénytelen, matt, sprőd, elszíneződött vagy kifakult szőrzet
 • a kültakaró és a kiválasztási termékek (bélsár, vizelet) szagának kellemetlenné válása

A rutinszerű, megelőzés célú salaktalanítás és méregtelenítés elsősorban egészséges állatoknak való, egészségük hosszú távú megőrzése érdekében. Időzítése történhet évszakváltásra, vagy az egyik élethelyzetből egy másikba történő átmenetre (pl. nyári intenzív versenyszezon lezárása, őszi takarmányváltással, időjárás változással egybeesve).

VÁSÁRLÁS

Máj, mikrogyulladások, szivárgó bél

Ha a szervezetben túl sok méreganyag halmozódik fel, akkor a vér olyan nagy mennyiségű káros vegyületet szállít a májba, amelyet az már nem képes lebontani és ártalmatlanítani. Az át nem alakított méreganyagokat a keringés tovább viszi más szövetekbe, ahol a sejtekkel reakcióba lépnek és lerakódnak, ezzel testszerte gyulladásokat, szöveti károsodást és sejthalált okozva.

Számos esetben annyira megbetegítő hatású lehet az állatok takarmányozása, hogy az emésztőcső egyes szakaszai, főleg a gyomor és a belek nyálkahártyája állandó gyulladásban vannak.

Amennyiben tartóssá válik az emésztőrendszeri gyulladás, az szövetelhaláshoz vezet, amely kisebb-nagyobb mértékben áteresztővé teszi az amúgy szigorúan szabályozottan működő bélnyálkahártyát.

Ez az ún. szivárgó bél szindróma, melynek fennállása miatt a táplálékkal bejutott toxikus vegyületek, baktériumok és allergén anyagok könnyebben, gyorsabban és igen nagy tömegben képesek a bélfalon keresztül a vérkeringésbe bekerülni.

A belektől a portális keringéssel útjuk a májba vezet, de ha a máj alulműködik, akkor egy részük szabadon továbbjut.

Mikrogyulladások gyakori helyei (következményei):

 • emésztőcsatorna nyálkahártyája (gyomorfekély, bélgyulladás, szivárgó bél)
 • légutak nyálkahártyája (orrfolyás, hörgőgyulladás, allergiás asztma/kehesség)
 • szem (szem kékes elszíneződése- szemnyomás növekedés, havi vakság)
 • paták (nyírrothadás, patairha-gyulladás)
 • ízületek (ízületi gyulladás, porckopás, meszesedés)
 • idegrendszer (viselkedési zavarok, fáradékonyság)
 • bőr, szőr (szőrminőség romlása, szőrváltási problémák)
 • mirigyek (hormonális és immunrendszeri zavarok)

A legtöbb autoimmun hátterű, multifaktoriális (több okra visszavezethető) és X-aktás betegség hátterében megfigyelhető a mikrogyulladások jelenléte.

Ezek megzavarják az immunrendszert és az anyagcserét. Kezelésük a belek karbantartásával és a máj megerősítésével kezdődik. Gyógynövényekkel legalább 3-6 hónapos májregeneráló kúrákkal kell számolni, viszont ez az esetek többségében már elég ahhoz, hogy meginduljon a gyógyulás a “nehéz esetekben” is.

VÁSÁRLÁS

A ló mája és a gyógyszerek

Valószínűleg egy sokszor félreértett és szélsőségesen kezelt téma ez a lovasok körében. A gyógyszerek objektív megítélése valóban nem könnyű: nagy szaktudást és sok tapasztalatot igényel.

Egyetértek azzal, hogy lehetőség szerint alkalmazzunk természetes eredetű anyagokat a ló egészségének megőrzésében és betegségeinek kezelésében, azonban ez nem mindig lehetséges. A betegségek kezelése során a fitoterápia sok esetben nem olyan hatékony, mint egy gyógyszeres kezelés, de valójában más a kétféle kezezés célja és eszköztára.

Nem értek egyet azzal, ha valaki felülbírálja állatorvosa döntését a gyógyszeralkalmazással kapcsolatban. Ha nem bízik benne, inkább válasszon másik szakembert, olyan szakmai tudással, alázattal és tapasztalattal, amely megnyugtató a tulajdonos számára.

Miért is ódzkodnak sokan a gyógyszerektől? Egyre többet lehet hallani és olvasni a különféle gyógyszermellékhatásokról, például azok májkárosító hatásáról. Nagyon sok esetben nem lép fel mellékhatás, ha megfelelő dózisban és ideig alkalmazzák a gyógyszereket, betartva a gyártó javaslatokat, beleértve a fennálló ellenjavallatok figyelembevételét.

Amikor mellékhatásokkal lehet számolni, akkor az előny-kockázat mérlegelése alapján dönt az állatorvos az állat javát nézve: például a nagy fájdalommal járó elváltozások, súlyos fertőzések, mérgezések vagy egyes életfunkciók komoly zavarai esetén a gyógyszerek előnyei a hátrányaikkal szemben vitathatatlanok.

A legtöbb gyógyszer élő szervezetben való átalakításának a máj a fő színhelye. Vannak olyan gyógyszerek, melyek nem jutnak el a májba, így nem is terhelik azt, de a legtöbb itt landol. Egyes hatóanyagok már előbb inaktiválódnak (pl. az ördögcsáklya hatóanyagainak egy része a gyomorban hatástalanná válik), más vegyületeket a bélflóra alakít át (esetenként előnyösen, máskor hatóanyagvesztést előidézve).

Felezési időnek hívják, amíg a bejutott gyógyszerhatóanyag vérplazmában mért szintje a felére csökken, és ebben a májnak kiemelt szerepe van.

Ugyanakkor a gyógyszerek mellékhatásaik által hatnak a májra: akár közvetlenül károsítva azt, akár közvetve, például a bélnyálkahártya gyulladásának kiváltásával szivárgó bél szindrómát okozva.

Az elhúzódó gyógyszeres kezelések a különféle szervek, például a gyomor-és bélnyálkahártya gyulladását, fekélyét, valamint a vese és a máj károsodását okozhatják. Krónikus betegségeknél a fenti szervek védelme, különösen a májé nélkülözhetetlen. Ahogyan az is fontos, hogy inkább gyógynövényekkel próbáljuk szinten tartani a lovat.

A májba került gyógyszer-hatóanyagok jelentős része átalakul, esetenként inaktiválódik. Ezt úgy hívják: first pass effektus. Ennek során a szájon át bevitt gyógyszerek jelentős része lebomlik.

Előfordul, hogy a máj igen aktív e tekintetben. Például az “edzett máj” jelenség abban nyilvánul meg, hogy a rendszeresen munkába vett lovak az edzések, tréningek hatására gyorsabban bontják le vegyi anyagokat (pl. bódítókat, rovarrepellens készítményeket, gyógyszereket). Hasonló lehet a végeredmény, ha a máj enzimrendszereit serkentő gyógynövényeket fogyaszt az állat (szénából vagy gyógyhatású termékből). Ilyenkor nagyobb adag gyógyszer lehet szükséges. Tapasztalataink szerint a májvédő gyógynövények tartós és intenzív felhasználása mellett egyes gyógyszerek (pl. bódítók) rövidebb ideig hatnak, vagy nagyobb dózis szükséges a megszokott hatás kifejtéséhez.

Ellentmondásosnak tűnhet az a megfigyelésünk, hogy a szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél a fentieknek éppen az ellenkezője tapasztalható: a májvédő és emésztést segítő gyógynövényekkel etetett lovak esetében már kisebb dózis is kiváltott hatást, illetve jóval tovább kitart a gyógyszer hatása, tehát kinyújtható az ismétlések között eltelt időtartam.

Kehes lovaknál a már korábban kialakult szteroid-rezisztencia megszűnését is tapasztaltuk tartós májregeneráció hatására.

Ha megérted az allergiás betegségek mögött gyakran meghúzódó anyagcserezavarok és a máj központi szerepét, akkor a fenti ellentmondás feloldódik. Erről bővebben a „Ne hagyd, hogy lovadat elöntse a méreg! Salaktalanítás és tisztítókúrák” cikkben olvashatsz.

Lovadra szabott, online állapotfelmérésre alapozott, ingyenes gyógynövényes tanácsadásunkat megtalálod oldalunkon.

2024.02.10. Marton Zsófia, ló-fitoterapeuta
fitocavallo.hu
kép forrása: canva.com

VÁSÁRLÁS

Hozzászólások