Top 5 immunerősítő gyógynövény a téli időszakra

Bár eddig úgy néz ki, hogy az idei tél egy szombatra esett, azért érdemes odafigyelni lovaink immunrendszerére. A hideg, csapadékos, változékony idő, megviselheti az ő szervezetüket is, jól jöhet egy kis támogatás.

 • Csipkebogyó (Rosa canina)
  A tűzpiros kis áltermések, talán a legismertebb természetes támogatói a saját, és kedvenceink szervezetének. Található benne A-, B1-, B2, és K vitamin, de legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin (1000-2000 mg / 100g szárított termés). Jótékony hatásúak a flavonoidjai, valamint a benne található nyomelemek, ásványi anyagok. Ha magadnak gyűjtöd, akkor az első őszi fagyoktól, érdemes. A keményebb húsú bogyókat válaszd, azok alkalmasak a szárításra. A sötét bordók már túlérettek, puhák, és vitamin tartalmuk is alacsonyabb. Langyos, jól szellőző helyen szárítsd. Adagolás: 20-40g / nap. A lovak szeretik, kézből is elfogadják. Ennél nagyobb mennyiségben enyhe hashajtó hatása van. Tudtad? A legtöbb állat képes a szervezetében C vitamint előállítani, de ez, az embernek, és a tengeri malacnak nem sikerül.
 • Homoktövis (Hippophae rhamnoides)
  Egy igazi superfood! Kiemelkedő antioxidáns, és vitamin tartalma növeli az ellenállóképességet. Igen magas a C-vitamin tartalma: 500-8000g / 100g. 190-nél is több biológiailag aktív összetevőt azonosítottak benne. Adagolás: 20-30g / nap.
 • Bíbor kasvirág (Echinacea pururea)
  Kertekbe, parkokba is ültetik, ezt a feltűnő, nyár végén virágzó évelőt. Amerikából került Európába. Feljegyzések szerint, az indiánok sokféle betegséget gyógyítottak vele. Klinikai kutatások bizonyították, hogy a betegségek kezelésében nem igazán jeleskedik, azonban a megelőzésben, és az újrafertőződés megakadályozásában fontos szerepe lehet. Belsőleges használata aktivizálja a szervezet aspecifikus védekező rendszerét. Adagolás: 20-40g / nap.
 • Bodorrózsa (Cistus incanus)
  Na, ez az igazi nagyágyú! A mediterránium sziklás hegyvidékein őshonos. Eddig 733(!) kémiai összetevőt azonosítottak benne. Háromszor annyi polifenol van benne, mint a zöldteában, ezzel pedig sokkal hatékonyabban, és természetes módon erősíti az immunrendszert. Kutatások során bebizonyosodott antibakteriális, antivirális, és gombaellenes hatása is.
 • Fokhagyma (Allium sativum)
  Most nem a fűszerezésről, és a pácolásról fogok ötleteket adni. Jellegzetes illatát (na jó, szagát), ajoén tartalma adja. További vegyületei még az alliin, és az allicin. Ezek felelősek gyógyhatásaiért, melyeket már a modern orvostudomány is igazolt. Baktérium-, vírus-, és gombaellenes hatása is van. Természetes bélfertőtlenítőként és parazita gátló szerként is ismeretes.

Ezek a gyógynövények, mind elérhetők kereskedelmi forgalomban, illetve megtalálhatók bizonyos, speciálisan lovaknak összeállított gyógynövény keverékekben.

Kozma Gabriella
MSc biológus, agrármérnök, a Pacitea megalkotója
Képek: Canva
2023.01.31.

Hozzászólások