Sérülések homeopátiás kezelése – A mozgásszervrendszer sérülései

Sérülések homeopátiás kezelése
– A mozgásszervrendszer sérülései

Legutóbb a bőrt ért traumák miatt kialakuló sérülések homeopátiás kezelésének lehetőségeivel ismertettük meg olvasóinkat. Ezúttal a mozgatószervrendszer, az idegrendszer, illetve a szem és a pata sérüléseinek kezelési lehetőségeit vesszük sorra dr. Bogár Orsolya segítségével.

Dr. Bogár Orsolya: A mozgatószervrendszer sérülései a következőképp csoportosíthatók: csontsérülések, ízületi károsodások, izomsérülések. Fontos, hogy lovunk legártatlanabbnak tűnő sérülését is vegyük komolyan és türelemmel várjunk a teljes gyógyulásig, ellenkező esetben csak súlyosbítunk a problémán.

Általában a csontot ért, ismételt erőhatás, állandó ütközés, rázkódás folytán alakul ki csonthártyagyulladás.
Tompa tárggyal való ütés esetén a bőrhöz hasonlóan a csontok is zúzódhatnak, ilyenkor is azonnali hűtés, majd pihentetés szükséges. Általában a csonthártya is megsérül, ami nagyon fájdalmas lehet.

Elsőként ilyen esetekben is az Arnicához nyúlunk. További hasznos készítmények:

 • Bellis perennis: ha a hasat, nemi szerveket, medencét éri trauma
 • Ledum: sérült rész hideg (embernél lila), de a hideg jól esi neki
 • Ruta, Symphitum: csonthártya zúzódás esetén
 • Hypericum, vagyis az „idegek Arnicaja” ha idegekkel bőven ellátott terület zúzódik

Lovak esetén a csontok törése, vagy repedése különösen súlyos sérülés, kezelésükhöz minden esetben lógyógyászatban jártas állatorvosra van szükség.

Kiegészítő kezelésként az alábbi szereket ajánlom:
 • Symphytum: csökkenti a fájdalmat, segíti a callusképződést, a csont gyógyulását
 • Ca- carbonicum: vastag csontú, nehezebb felépítésű állatoknak
 • Ca- phosphoricum: törékeny, vékony csontozatú, könnyű lovaknak
 • Ca- fluoricum: aszimmetrikus csontozatú egyedeknek, akik csontkinövésekre hajlamosak
Törésnél jól bevált az alábbi három szer oldata, melyből naponta kétszer 1 ml-t itatunk az állattal: 
 • Symphytum C12
 • Ca-carb C12 naponta 2szer 1 ml
 • Ca-phos C12

A Schüssler-só: Calcium phosphoricum Nr.2, illetve  Ca- fluoratum Nr.1 használhatók ilyen esetben.

Az ízületek tipikus sérülési formája a húzódás, vagy az ízületi tok, illetve szalagrendszer sérülése, súlyos esetben szakadása.

Ínzúzódás, ínsérülés esetén a jól bevált Arnica mellett a következő szereket alkalmazom:
 • Rhus toxicodendron: ha az ízület merev, kíméletes mozgástól javul, túlterhelés, túlnyúlás a kiváltó ok, a sántaság könnyű mozgástól javul, a ló nyugodt, együttműködő, szomjas.
  Előforduló bőrtünetek: apró pusztulák főleg a nyakon és a lábízületek tájékán. Nem tréningezett lovak túlhajszolásakor is jó, ezen kívül használható a gyenge, laza szalagok erősítésére is
 • Ruta: ha a legkisebb mozgás is ront a helyzeten, a fájdalom nyomástól enyhül
 • Porcsérülés esetén Argentum nitricum
 • Bryonia: ha forró, beszűrődött a sérülés tájéka, nagyon fáj, a legkisebb mozgás is ront az állapoton, de a ló mégis a sérült lábát teheli, szereti a kötést, hűtésre javul, ráfekszik a sérült ízületre
 • Silicea: szintén erősíti az inakat, javítja az inak elaszticitását és tónusát, csökkenti a későbbi sérülések kialakulásának esélyét. Jól bevált szer olyan esetekben, amikor könnyű munkától, melegben és száraz körülmények között javul a ló állapota.
 • Symphytum: ha a kapocscsontok is sérülnek
 • Apis: erős gyulladás, fájdalom, duzzanat esetén. Sokszor a kezelés elején alkalmazzuk, utána Bryonia vagy Rhus és végül Silicea a megfelelő választás.
 • Ca- fluoratum: jól alkalmazható azoknál a lovaknál, akik amúgy is gyenge szerkezetűek, és hajlamosak az ínsérülésekre. Szabályozó hatása van a Ca-anyagcserére így támogatja a csontok és a szalagok működését is.
 • A Schüssler-sók közül a Calcium fluroratum Nr.1 biztosítja az elaszticitást a különböző szövetekben.

Az izomsérülések leggyakoribb és legenyhébb formája az izomgyulladás, vagy közismertebben az izomláz, mely általában a szokatlan, vagy túlzott mértékű edzésmunka következményeként az edzést követő napon jelentkezik.
Egy-egy rossz mozdulat is elég lehet egy izomhúzódáshoz, vagy rosszabb esetben izomszakadáshoz, valamint az ínak sérüléséhez.
Mindkét esetben használjunk Arnicát.

Mit érdemes tudni az idegrendszer sérüléseiről?

Dr. Bogár Orsolya: Bár szerencsére nem túl gyakori eset, lovak esetében is beszélhetünk az idegrendszer sérüléséről, ami lehet agyrázkódás, agyzúzódás, gerincvelő, vagy a környéki idegek sérülése. Amennyiben akár csak a gyanú is felmerül, hogy ilyen jellegű problémával állunk szemben, azonnal értesítsük az állatorvost!

Két speciális terület: a pata, lábvégek, valamint a szem sérülései. Mit tehetünk ilyen esetekben?

Dr. Bogár Orsolya: Mindkét terület ellátása és kezelése nagyon kényes téma, így azt gondolom, hogy ha ezen testrészek sérülésének gyanúja felmerül, mindenképpen hívjunk állatorvost.

A pata sérülései esetén mindenképpen szükséges a tetanusz elleni ismétlő oltás, a seb rendkívül alapos és szakszerű kitisztítása, rendszeres kötözése (betadine-os párakötés felhelyezése) és a ló folyamatosan tiszta, puha almon történő elhelyezése.

A jól bevált Arnica mellett használjunk Echinaceát, illetve Hepar sulfur D30-at. Nagy segítség lehet a Staphisagria, ha a patában tályog keletkezik.

Szemsérülések esetén 10 ml desztillált vízben hígítsunk fel 4 csepp Euphrasia D3 oldatot, ezt csepegtessük a ló szemébe. Jól bevált készítmények: Ledum, Hamamelis, Symphytum és az Oculoheel szemcsepp.

Szemet ért trauma esetén Calendula, Arnica, Hypericum öblítő oldatot használhatunk.

Van még esetleg valami, amiről nem beszéltünk?

Dr. Bogár Orsolya: Igen. Az orrvérzés egy elég rémisztő, de szerencsére csak viszonylag ritkán jelentkező probléma. Ha a vérzés fizikai terhelés miatt lépett fel és az orrlyuk(ak)ból sötét színű vér ürül, adjunk a lónak Bellis perennist. Ha a vérzést megerőltetés okozta és élénkpiros vér távozik, a Millefolium a megfelelő választás.

Ha a vérzés rövid időn belül nem áll el, vagy ha nagy mennyiségű vért veszít a ló, haladéktalanul értesítsük az állatorvost. Ugyanez vonatkozik arra is, ha felmerül a gyanú, hogy az orrvérzést a koponya törése váltotta ki.

Egy-egy probléma kezelésére is jónéhány szert felsoroltál. Honnan tudjuk, melyiket érdemes választani?

Dr. Bogár Orsolya: Egyrészt mindenképpen figyeljünk oda lovunkra, hiszen az olyan, elsőre jelentéktelennek látszó tünetek segíthetik a megfelelő szer kiválasztását, hogy meleg, vagy hideg-e a sérült terület, vagy hogy a szokottnál szomjasabb-e az állat. Az ilyen apró kis jelek segíthetnek abban, hogy a fenti leírások alapján a megfelelő készítményt válasszuk.

A homeopátia természetesen nem merül ki ennyiben, nem mondhatjuk, hogy aki a fentieket rutinszerűen alkalmazza, már mindent tud a témában. Egy ilyen áttekintés főleg az egyszerűbb problémák kezelésére teszi képessé a lovasokat, lótartókat.

Súlyosabb sérülések esetén érdemes kikérni egy homeopátiával dolgozó állatorvos véleményét, aki egy komplex, az adott ló számára egyénileg kialakított kezelési tervet állít össze, ami mindenképpen hatékonyabb és biztosabb, mint az általános kezelések.

2011.10.17.  Lejegyezte és szerkesztette: Magyar Dorottya
Frissítve: 2023.04.17.
Fotó: Canva

Hozzászólások