Óriási sikerek Wiener Neustadtban

Óriási sikerek Wiener Neustadtban

Wiener Neustadtban (régi magyar nevén Német-Újhelyen) október 20-23. között rendezték meg a díjugratók Nemzetközi Utánpótlás Fesztiválját.

A történelem folyamán 1487-ben Mátyás király foglalta el először Német-Újhelyet. Most, 524 év után pedig a „magyar fiatalok nagy létszámú csapata”. Wiener Neustadtban ugyanis huszonöt magyar lovas, negyvenöt lóval versenyzett a négy nap alatt, méghozzá nem is akármilyen sikerrel!

Bizony az igen ritkán fordul elő, hogy a világ legnagyobb és legsikeresebb lovas nemzete, a német válogatott a magyar csapat mögött végezzen. Most viszont ez megtörtént Ausztriában!

A Sohajda Júlia, Bagyánszky Gabriella, Nevelits Laura és Szabó Gábor összeállítású magyar csapat ugyanis győzött Wiener Neustadtban. Sőt, az első hat csapat között három magyar egység is szerepelt.

A győztes magyar csapatot követte a már említett német válogatott, harmadik helyen pedig a szlovák válogatott végzett. A negyedik helyet szintén egy magyar egység szerezte meg: a Bencsik Laura, Ujvári Barbara, Szegedi Adrienn és Sopronyi Réka összeállítású egység. Az ötödik helyen az osztrákok, a hatodikon a magyarok harmadik csapata végzett.

De ezzel a siker sorozatnak még nem értünk a végére!

Az egyéni döntőben kettős magyar siker született. 35 lovas között Bencsik Laura győzött Nevelits Laura előtt úgy, hogy csak ők ketten tudtak hibátlanul lovagolni.

A gyerek lovasok mezőnyében a sokszor hajtogatott szerencse most nem állt a lovasaink mellé. Igaz, a szombati kvalifikációt Hollé Sára nyerte, ifj. Lázár Zoltán második lett. A döntőben viszont sajnos mindketten ütöttek egy akadályt, így nem sikerült a dobogóra állniuk.

A Magyar Lovassport Szövetség elnökségének tagja, a Díjugrató Szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf nagyon meg volt elégedve a fiatalok teljesítményével.

Azt gondolom teljesen jogosan, hiszen a magyar díjugratóknak, koránt sincsenek olyan lehetőségeik, mint nyugati riválisaiknak. A magyar fiatalok mégis fel tudták venni a versenyt a velük egykorú társaikkal.

Csak gratulálni lehet a versenyzőknek, a sok áldozatot vállaló szüleiknek és edzőiknek.

Nagyon nagy öröm, hogy a Díjugrató Szakág vezetése jó úton jár annak érdekében, hogy a magyar díjugratók felzárkózhassanak az európai élvonalhoz.

Szerző: Tóth István, LovasPlaza.hu
2011.10.26.
Frissítve: 2023.04.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások