Allergiás lovaknak immunerősítés? Ne tedd!

A lovak gyógykezelésében mindig is előfordultak furcsa hiedelmek, elavult mítoszok és tévhitek, amelyek ellen az állatorvosok és egyéb szakemberek időt és energiát nem kímélve küzdöttek, küzdenek.

Időről-időre szárnyra kapnak újabb ártalmas elképzelések, mint például az, hogy allergiás betegséggel küzdő állatoknak immunerősítő kúrát javasolnak egyes termékforgalmazók, vagy az állat gazdája szeretné patása immunrendszerét megtámogatni egy immunerősítő kúrával, miután valahol azt olvasta vagy azt hallotta, hogy az immunrendszer érintett az allergiában.

Fontos leszögezni, hogy allergiás betegeknek ELLENJAVALLT az immunerősítés, mert tovább fokozhatja a már amúgy is túlzott immunreakciókat és felerősítheti a gyulladásos válaszokat (súlyosabb allergiás tünetekhez vezethet). Ez a lényeg, lovasként ezt mindenképpen jegyezd meg!

Ha szeretnéd jobban megérteni a fenti tanácsot, akkor olvasd el gazdagon illusztrált cikkünkben, hogy mi a gyulladás; mi az allergia és a fertőzések közötti különbség; illetve milyen módon támogathatod lovad immunrendszerét (immunerősítés; immunszabályozás és az immunrendszer működésének gátlása, elnyomása – utóbbihoz tartozik számos gyulladáscsökkentő terápia)!

Az immunológia egy nagyon bonyolult tudományterület, de a FitoCavallo támogatásával most egy egyedülálló infografikában érthetően és könnyedén megismerkedhetsz ezekkel a fontos, nem csak a lovadat érintő fogalmakkal.

Az ábrát készítette: Marton Zsófia, a FitoCavallo termékek fejlesztője, állat-fitoterapeuta agrármérnök. Az ábrát lektorálta: Dr. Bába András, lógyógyász specialista állatorvos.

Köszönjük a lektorálást és köszönjük a FitoCavallo gyógynövénykeverékeket választó lovasok támogatását, akik hozzájárulnak a magyar lovasok szemléletformálásához!

További, témához kapcsolódó cikkeink a lovasok.hu oldalon:
Immunerősítés gyógynövényekkel lovaknak >>
Gyógynövényekkel a lovak emésztéséért >>
Kehességre gyógynövények? Nem kérdés! >>
A sántaság hatékony és célzott kezelése fitoterápiával >>
Összes cikkünk a lovasok.hu oldalon: https://piacter.lovasok.hu/fitocavallo/cikkek

2024.07.01
Marton Zsófia, ló-fitoterapeuta
kiemelt kép forrása: canva.com

Hozzászólások