Kehességre gyógynövények? Nem kérdés!

Az elmúlt öt évben legalább 300 ló tulajdonosának adtam személyesen tanácsot, hogyan alkalmazzon gyógynövényeket kehes lovánál. Mindössze két esetben kaptam negatív visszajelzést, a többieknek segítettek a herbák.

Egyre terjednek a gyógyfüves istállók, ahol abrakoltatás idején gyógynövény illat lengi be az istállót, és zömében légúti bántalmaktól szenvedő lovak kapják a napi gyógynövény adagjukat.

Sokan átélték már a pillanatot, amikor állatorvosuk közli a kellemetlen hírt: előrehaladott tüdőtágulat. Szteroidokon és néhány hétig tartó köptető gyógyszerezésen kívül nincs igazán más lehetőség. A ló állapota egyszer jobb, máskor rosszabb, de egyre többször rosszabb. Ha rosszabb: fullad, köhög, hörög és szenved. A végső stádiumban bágyadt, étvágytalan, messziről hallani, ahogyan levegőért küzd.

Én magam is végigjártam ezt az utat, de szerencsém volt: az én lovamat megmentették a gyógynövények. Szeretném, ha minél több ló megmenekülne a fulladástól vagy a vágóhídtól. Egy egyszerű, de nagyon hatékony módszer, ha gyógynövényeket etetünk rendszeresen lovunkkal.

Mi zajlik a kehes ló tüdejében?

A légzőrendszer belső felszínét nyálka borítja, amelyet a nyálkahártya sejtjei termelnek. Ez természetes védelmet nyújt a nyálkahártyát irritáló szennyeződésekkel és a levegővel bejutó baktériumokkal szemben. A hámsejtek is részt vesznek a védelemben: csillóik segítségével az orrnyílás felé hajtják a bejutott szennyeződéseket.

 

Amikor sokáig megmarad a légutak gyulladása, azaz állandósul az – általában allergiás eredetű – hörghurut, akkor, túl sok nyálka képződik, mely idővel besűrűsödik, letapad, és egyszerűen „ott ragad”. Hosszabb idő elteltével a nyálkarétegek egymásra rakódnak, és beszűkítik a légutakat. Ez további problémához vezet: az alsó légutak simaizmai görcsösen összehúzódnak, illetve egyes részek a nyálkától elzáródnak.
A görcsök, az elzáródás és a váladék együttesen nehezíti meg a kilégzést, ami miatt minden kilégzés után több levegő marad a tüdőben, mint kellene. Ez a többlet levegő kifeszítve tartja a tüdőszövetet, és az abban futó vérerek megnyúlnak, összeszűkülnek, képtelenek a vér és az abban oldott anyagok szállítására. Nem képesek már táplálni a léghólyagocskákat, így azok szövetei elhalnak, és a gázcserére alkalmas légző felület csökken. A légvétel is egyre nehezebbé válik, egyre erősebben kell erőlködnie a lónak, hogy a friss levegő bejusson a tüdejébe, és egyre kisebb felületen képes a szén-dioxid és az oxigén kicserélődni.

A szívóhatást főleg a bordaközti izmok segítségével éri el a ló: ahogyan mellkasát kitágítja, a tágulást a tüdő szövete passzívan követi. Egy idő után azonban hiába emelkedik a mellkas, tágul a tüdő, sajnos a szívóhatás hatékonysága csökken, hiszen a bennrekedt levegő egy része nem ad helyet az oxigénben dús levegőnek. Az állat a levegőt megpróbálja kipréselni tüdejéből, amihez a szokásos légző izmokon túl más izmokat is megfeszít (pl. hasizom). Ez utóbbi jelenség figyelhető meg nehezített légzésként, mely az idült tüdőtágulatot, népiesen kehességet oly jellemzően kíséri.

Hogyan hatnak a gyógynövények egy kehes lónál?

A gyógynövények sem képesek a tüdőtágulat visszafordítására, és a tüdőkapacitás eredeti állapotának visszaállítására. De azzal, hogy még a legmakacsabban letapadt nyálkát is feloldják és a köptetéshez szükséges csillómechanizmust aktiválják, gyakorlatilag megszüntetik a tágulatot kiváltó okot. Persze az elsődleges ok tartástechnológiai: poros levegő, helytelen használat, stb. De azokon sokszor lehetetlen vagy nehéz változtatni.

Krónikus köhögés esetén hosszú távon sokszor egész hátralévő életében kapja a ló a gyógynövényeket, melyek napi kétszeri etetésével gyakorlatilag tünetmentessé válhat a kehes ló, akár évekre is. Fontos a lelkiismeretes, rendszeres adagolás és az, hogy a kiváltó okot, amennyire lehet, megszüntessék. Mivel a nyálka mindig újratermelődik, sajnos a gyógynövények etetését nem lehet abbahagyni. De szerencsére évek alatt sem jegyeztek fel mérgezést vagy mellékhatást.

Fitocavallo

Néhány éve kifejlesztettem egy új és szerencsére nagyon hatékony gyógynövénykeveréket, melyet Fitocavallonak kereszteltünk el. Olyan gyógynövényekre volt szükség, melyek a lerakódott nyálkát elfolyósítják és serkentik a léghámsejtjek csillóinak öntisztító működését. Ezzel elősegítik a légzőfelület öntisztulását, a nyálka spontán kiürülését, és fertőtlenítik a légutakat.

A keverékhez válogattam vizelethajtó, görcsoldó és vérkeringést serkentő gyógynövényeket is, mert a gyógynövényes gyógyászat egyik alapvető célja, hogy ne csak egy szervre, hanem az egész testre egyszerre, úgymond holisztikusan hassunk. Hiszen, amikor a tüdőből letapadt nyálka feloldódik, akkor abból mérgező anyagok bejutnak a ló szervezetébe. A vérkeringés gyorsulásával az immunrendszer hatékonyabban lép fel a nyálkában felszaporodott baktériumok ellen. A vizelethajtó hatásnak köszönhetően pedig a vese a káros, gyulladást okozó anyagokat gyorsabban és alaposabban távolítja el a vizelettel. A görcsoldó gyógynövények a fulladásos rohamokat képesek enyhíteni, mert a hörgőcskék és a tüdőerek simaizmainak görcseit oldják.

Sok ló életét mentette már meg ez a recept, mely egyszerű, természetes és olcsó megoldást jelent erre a „gyógyíthatatlan” betegségre.

Szeretném megjegyezni, hogy minden, légzőszervet érintő betegség esetén célszerű kiegészíteni a gyógynövényekkel történő kezelést, inhalálással. Eukaliptusz, kakukkfű és borsmenta illóolaját szoktam javasolni erre a célra. Erről később természetesen bővebben is írni fogok!

Marton Zsófia, fitocavallo.hu
Frissítve: 2023.05.12.
Fotó: Canva

Hozzászólások