Szinte megfizethetetlen lórandi: Le Havre

Nem a leggazdagabb vagy a leghatalmasabb tenyésztő vállalkozás tulajdonában álló és nem is a legdivatosabb szülőktől származó mén az, akinek a fedezéséért a legtöbbet, vagyis 60.000 eurót kell fizetni Franciaországban. A kancatulajdonosok mégis sorban állnak Le Havre boksza előtt a Haras de la Cauvinière-ben. Ez persze nem csoda, hiszen 2016 végén már 17 utódja ért el győzelmet vagy helyezést black type versenyekben. 

Le Havre jelenleg a legdrágább francia mén. Még 10 képünk van a Haras de la Cauvinière-ról és lovairól.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A legnevesebb ménesektől kissé távolabb fekvő Haras de la Cauvinière mintegy 20 éves Csipkerózsika álmából ébredt fel 2006-ban, amikor Elisabeth és Sylvain Vidal megvásárolta. A tulajdonosok korábban olyan nagy és sikeres tenyésztőknél – Niarchos, Lagardère, l'Aga Khan, Lady O'Reilly, Bourgeauville, Coolmore, Lane's End – dolgoztak, ahol lehetőségük nyílt alaposan kitanulni a szakmát.

A ménes 230 hektáron terül el és négy egységből áll: a kancaudvarból az ellető bokszokkal, két yearling udvarból és a mének részéből. Az elmúlt tíz év alatt a bokszok száma 40-ről 150-re bővült.

A ménes azoknak az – elsősorban külföldi tulajdonosoknak – kínál teljes körű ménesi szolgáltatást, akiknek nincs saját földterületük. Az egyik legnagyobb és legsikeresebb tulajdonosuk azonban francia. Gérard Augustin-Normand-ról, Le Havre tulajdonosáról és Air Chief Marshal résztulajdonosáról van szó, aki itt tartja a kancáit is. 

Cauvinière-ben 2017-ben három fedezőmén állomásozik. A legnagyobb figyelem a 2006-ban, Írországban született Le Havre-ra szegeződik. A Noverre apaságú mén háromévesen megnyerte a Prix du Jockey Clubot (Francia Derby) és második helyet szerzett a Poule d’Essai des Poulains-ben. Ezek mellett kétévesen két kisebb versenyben, háromévesen pedig egy Listedben is győzött. Miután háromévesen ínsérülés miatt visszavonult, 2010-ben 5.000 euróért kezdett fedezni. Sokakat meglepett, miután már az első évében jobbnál jobb csikók születtek utána.

Az első évjáratából származik Avenir Certain, aki a kancák Poule d’Essai des Pouliches-a (Group 1, 1600 méter, a hároméves kancák első klasszikus versenye) után megnyerte a Prix de Diane-t is (Group 1, Francia Kancadíj). Ugyanebből az első évjáratából született a Group 2 nyerő Auvray vagy az angol July Cup-ban (Group 1) második Suedois is, valamint négy másik Listed-nyerő.

Ahogy jöttek a kiváló eredmények, úgy emelkedett évről évre Le Havre fedeztetési díja. Tavaly 189 kancát vezettek elé. Idén pedig még tovább nőtt az érdeklődés iránta, miután La Cressonière nevű három lánya 2016-ban megismételte Avenir Certain klasszikusokban elért dupláját és nem mellesleg eddigi nyolc versenyében veretlen maradt. Nemrég pedig arról érkezett hír, hogy Észak-Amerikában is sikerült Le Havre egyik utódjának (Rymska) Group versenyt nyernie.

Le Havre tehát kiválóan örökíti gyorsasát és viszonylagos távbírását, az utódai pedig számos nagy európai pályán, sőt a jelek szerint Amerikában is képesek jól teljesíteni. 

A ménes másik ígéretes, kilencedik évében járó ménje Rajsaman, az egyik legmeghatározóbb francia örökítőnek számító Linamix egyik utolsó fia, aki 8.000 euróért fedez. Az apjához hasonlóan szürke telivér mérföldön bizonyult a legjobbnak, miután ott két Group 2-es és két Group 3-as győzelmet szerzett, illetve Group 1-ben is kétszer harmadikként ért célba.

Az első utódai tavaly nagyon jól mutatkoztak be, mert az első évjárattal rendelkező mének között, a győzelmek alapján Franciaországban az első helyen végzett.

A Danehill Dancer apaságú Air Chief Marshal, a ménes harmadik ménje, 6.000 euróért fedez. Versenypályafutása alatt elsősorban a gyorsaságával tűnt ki, utódai azonban hosszabb távon is eredményesek. A legjobb fia Mont Ormel, aki idén Group 1-et is nyert, majd ezután azonnal megvásárolta egy hongkongi futtató, így a jövőben ott versenyez majd. 

2017.02.16. Szöveg és fotók: Vonczem Gabriella

Hozzászólások