Vágócsikóból nehézosztályos díjló

Az élet olykor ír igazi tündérmeséket ír. A következő történet arról szól, hogyan lett Kanadában egy halálra ítélt kiscsikóból a díjlovagló négyszög ünnepelt sztárja.

Az első helyezett Candace Platz és Fynn. Fotó: Ruth Hogan-Poulsen

Amikor az öthónapos Fynn-t elválasztották anyjától, sok sorstársához hasonlóan ő is szomorú sors elé nézett: a vizeletükből kinyerhető hormonért, az ösztrogénért vemhesített kancák csikói ugyanis a gyógyszeripar nemkívánatos „melléktermékei”.

Az úgynevezett „vizeletfarmokon” a kancákat gyakran embertelen körülmények között tartják, leggyakrabban naphosszat állásban, lekötve. Szinte folyamatosan vemhesek, mivel vizeletük így lesz ösztrogénben – női hormonban – gazdag, melyet aztán a humán gyógyászatban használnak fel. Az ösztrogénnek, ami a változókorú nők számára készült hormonpótló gyógyszerek fő hatóanyaga, még ma is elsődleges forrása a vemhes kancák vizelete. Ezeken a farmokon a csikókat korán elszakítják az anyakancától, és gyakran a vágóhídon végzik.

Ám Fynn-nek szerencséje volt. Adaire Hiestand meglátta az interneten a vágócsikók megmentéséért szóló felhívásban a kis sárga méncsikó képét, s elhatározta, megvásárolja. 550 dollár (mai áron számítva 160.000 Ft), mindössze ennyi volt a csikó vágóára.

Az elkövetkező években Adaire Hiestand gondozta, nevelte és be is lovagolta Fynn-t. A sárga herélt iskolalóként kezdte karrierjét, nyergében gyerekekkel. Ötévesen került Karri McFadden díjlovas keze alá. Itt bontakozhatott végül Fynn istenadta adottsága – a nem tisztavérű herélt, akit az USA-ban „csak” amerikai melegvérű-ként jegyeztek be – született díjlónak mutatkozott.

A díjlovas McFadden-t olyannyira meggyőzte Fynn, hogy megvásárolta az apró, mindössze 155 cm magas fiatal lovat, s három éven belül el is érte vele a Nagydíj szintet. Nyolcéves korára elnyerte az USA díjlovas-szövetségének aranyjelvényét, majd lovasa úgy döntött, új otthont keres számára. S meg is találta.

A boldog tulajdonos: Candace Platz és a hálás Fynn. Fotó: EBY

Candace Platz, amatőr díjlovas épp abban az időben keresett Nagydíj-szinten képzett lovat. Kistermetű, könnyű lovaglású társra vágyott. „Egy ismerősömtől hallottam Fynn-ről. Amikor Karri elküldte nekem a fényképét, egyből tudtam, ő lesz az én lovam!” – mesélte Platz.  „A képen Fynn nem piaffe-ban, vagy passage-ban volt látható, hanem bokszában fekve, ahogyan a fejét Karri ölében nyugtatta. 

„Senkit nem vittem magammal, amikor elmentem, hogy megnézzem. Megláttam, felültem rá majd öt perc múlva azt mondtam – meg van véve!”

Platz maga sohasem lovagolt addig Nagydíj-szinten. Ám Fynn nyergében, Ruth Hogan-Poulsen edző irányításával hamar jöttek az első sikerek. Mindössze két verseny kellett a lovasnak, hogy Fynn segítségével aranyjelvényes minősítést szerezzen, majd nemsokára már az amatőr mezőny nagy számaiban mutatkozott be a páros. 2013-ban elhozták az amatőr díjlovagló bajnokság összetett első helyezését. Azóta számos verseny s megszámlálhatatlan siker áll mögöttük.

Fynn egy csoda” – áradozik féltett kincséről Candace Platz, aki amúgy állatorvos. „Edzőm szerint most még jobb a mozgása, az önhordása, öntartása, mint amire annak idején gondolni mertünk volna.„ Az edzőnő megérzése nem csalt. Egy floridai versenyen február elején a párost különdíjjal jutalmazták, melyet azoknak az amatőr díjlovasoknak szántak, akik pályafutásuk során kiemelkedő szorgalomról és teljesítményről tettek tanúbizonyságot.

Szép és méltó jutalom ez egy különleges párosnak, akiknek közös életútja a bizonyosság arra, hogy sokszor az élet írja a legszebb történeteket.

2017.02.21. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Forrás: The Chronicle of the Horse

 

Hozzászólások