A miniló: nem egyszerűen csak egy kisebb ló

Mi az, ami kis kiszerelésben kapható, rendelkezik mindazzal, amiért az emberek szeretik a lovakat, könnyű kezelni, és jelenlétével sok örömet okoz? A miniló.

Bár a kislovak gondozása majdnem megegyezik nagyobb fajtársaikéval, bizonyos egészségügyi problémákra érzékenyebbek.

A minilovak 96 centiméternél alacsonyabbak, szőrük színe és mintázata változatos. Könnyen taníthatók, természetük kedves, és saját súlyuk négyszeresét képesek elhúzni.

Ezek a lovak a shetland póniktól származnak, és méret alapján szelektált beltenyésztés eredményeként jöttek létre. A kis lófajták kialakulása korábban leginkább a kedvezőtlen klimatikus feltételeknek és a korlátozott élelemforrásoknak volt köszönhető. Később, ahogy az emberek egyre többet tudtak meg a genetikáról, lehetővé vált, hogy a tenyésztés kifejezetten a méret alapján történjen.

A minilovak tenyésztésének a pompás testalkat és a kiváló természet volt a célja. Eredménye pedig egy arányos kis ló, amely különböző szerepekre alkalmas: lehet házikedvenc, kiállítások és versenyek résztvevője, terápiás társ vagy épp vakvezető.

A minilovak a nagylovakhoz hasonló gondozást igényelnek, de méretük miatt sokkal kisebb helyre van szükségük, így többek számára elérhetőek – akár azok számára is, akiknek még nincsenek tapasztalataik lovakkal. Fontos azonban, hogy a miniló tulajdonosok alaposan kiképezzék magukat az alapvető lóápolási ismeretekből, illetve a fajta egyedi szükségleteit is megismerjék. Bár néhány minilovat elsősorban házi kedvencként tartanak, mégis úgy kell velük bánni, mint egy 'igazi' lóval, vagyis szükséges a megfelelő takarmányozás, istállózás, a mozgási lehetőség biztosítása, a rendszeres pataápolás, fogápolás, pucolás, az oltások és a féregtelenítés.

Ahogy az a bizonyos tulajdonságokért tenyésztett fajoknál gyakran előfordul, a kívánt jellemzők mellett nem kívánatosak is megjelenhetnek. A minilovaknál a tenyésztés egyik szerencsétlen velejárója lehet a törpeség, még akkor is, ha mindkét szülő normálisnak tűnik. 

A törpe miniló nem csak kisebb a normálisnál, hanem különböző mértékű és típusú nem kívánatos testi hibákkal is rendelkezik.

Ezek lehetnek végtag, gerinc vagy állkapocs deformitások. Törpeség esetén a miniló rendelkezhet csupán egy vagy több ilyen jellemzővel is. Kevésbé súlyos esetekben a ló normális életet élhet, súlyosan érintett egyednél azonban ez az állapot krónikus fájdalommal járhat, illetve azzal, hogy nem tud felállni vagy mozogni. Néhány esetben a rendellenességek születéskor nem észrevehetők, de ahogy a ló növekszik, nyilvánvalóvá válnak.

Bár a minilovak gondozása majdnem megegyezik a nagyobb fajtákéval (persze a takarmányozás, a féregtelenítés a gyógyszerek stb. terén sokkal kisebb adagokban kell gondolkodni), a minik fogékonyabbak bizonyos, egészségügyi problémákra. Sőt, az is előfordulhat, hogy a minilovakat a nagylovakkal megegyező módon kezelni akár veszélyes is lehet. Sok lehetséges probléma azonban teljesen elkerülhető, ha az állatok a szükségleteiknek megfelelő gondozásban és takarmányozásban részesülnek.

Minilovak speciális egészségügyi problémái

Elhízás

A minilovak hajlamosak az elhízásra. A legtöbb nagyló tulajdonos gyakran túleteti a miniket. Emellett az irányított legeltetés és a napi testmozgás is kisebb valószínűséggel fordul elő. A minilovakra jellemző legtöbb orvosi probléma elkerülhető az ideális fizikai kondíció fenntartásával.

A minilovak ideális napi szénaadagja testtömegük 1,5%-a. Egy átlagos mini súlya 110 kg, ami azt jelenti, hogy napi szénaadagja 1,6 kg. A hátsó kertben élő miniló nem túl sok kalóriát éget el testmozgással.

A fogatlovak, a versenyeken résztvevő minik vagy a szoptatós kancák takarmányszükséglete nagyobb, akár testtömegük 3%-a is lehet. Koncentrátumokat és lucernát kis mennyiségben csak a tenyészszezon alatt, illetve a munkát végző vagy versenyeken résztvevő lovaknak kell adni.

Az etetett takarmánytól függően, a felnőtt egyedeknek és a csikóknak is szükségük lehet vitaminokra és ásványi kiegészítőkre. A vitamin és ásványi anyag szükséglet hasonló a nagylovakéhoz, de természetesen súlyarányosan kell etetni. A fehérjeszükséglet is olyan, mint a nagylovaké (súlyarányosan), hízásra való hajlamuk miatt azonban a kevesebb egyszerű szénhidrátot tartalmazó szénák, elsősorban a fűszénák ajánlottak a minilovak számára.

A legtöbb tulajdonos alábecsüli minilova súlyát. A szalagos súlymérés pontatlan lehet, mérleg pedig ritkán áll rendelkezésre. A féregtelenítőt és az egyéb gyógyszereket azonban nagy odafigyeléssel kell kezelni, és vannak olyan képletek, amelyekkel kiszámítható a testsúly, a testhossz és a hevederméret alapján, az alábbiak szerint:

Becsült testsúly (kg) = [Heveder (cm) × Heveder (cm) × Hossz (cm)] / 11,900 = Súly(kg)

Fogászati problémák

A fogak egészsége minden ló esetében az általános egészségi állapot fontos részét képezi. Az idős vadlovaknál a halál leggyakoribb oka az étel megrágására való képtelenség; ezek a lovak bélelzáródásban vagy elgyengülésben halnak meg, vagy ragadozók vadásszák le őket. Az étel feldolgozása mellett, a fogak egészsége a lovaknál az arcüreg és az orrjárat állapotát is befolyásolja.

A minilovak hajlamosabbak a fogproblémákra, mint a nagyobb lófajták. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy bár fejük kisebb, fogaik száma és mérete megegyezik a normál méretű lovakéval, ami fogtorlódáshoz vezet.

A felső fogsor előreugrása, a pontyfogazat, illetve az alsó fogsor előreugrása, a csukafogazat (brachygnathia és prognathia) gyakori tünet, és ha nem kezelik, a mini fogai hosszú évekig abnormális kopásnak vannak kitéve.

A Kaliforniai Egyetem állatorvosai azt ajánlják, hogy az újszülött csikók száját röviddel születésük után ellenőrizzék, az esetleges harapási rendellenességek azonosítása céljából. Ha a csikónál rendellenességet találnak, akkor a fogtúlnövést rendszeresen kezelni kell már néhány hónapos kortól, így javítva az állkapocs mozgástartományát. Ellenkező esetben egy vagy két éves kortól évenkénti fogászati ellenőrzés ajánlott.

A fiatal mini hajlamos az arcüreggyulladásra, mivel a kisebb arcüregben a foggyökerek túlzsúfolódnak. Ez befolyásolja az arcüreg normális tisztulását, így ezek a lovak gyakran könnyeznek a fertőzött oldalon, a szem alatti arcrészük megduzzad, illetve csak az egyik orrlyukból ürül váladék.

A miniknél gyakran előfordul, hogy a csikófogak (tejfogak) megmaradnak, fokozott nyálképződést, és ezáltal rágási nehézséget okozva. Ezen rendellenességek vizsgálatához és kezeléséhez általában speciális felszerelésre van szükség, mivel a szájüreg jóval kisebb.

Ha a miniló tulajdonosok nem áldoznak pénzt a rendszeres fogászati szűrésre – például mert nem használnak zablát, és mert a ló fizikai állapota kitűnő –, akkor a szabálytalan fogazat és a rendellenes fogkopás súlyos fogsorzáródási rendellenességhez vezethet, ami kólikára és félrenyelésre teszi hajlamossá a lovat, ezáltal pedig megrövidítheti élettartamát.

Az éves fogászati szűrés tehát erősen ajánlott. A szokásos fogápolás mellett a fogak ellenőrzése szükséges, ha a ló lehetséges fogbetegségek jeleit mutatja (rágási nehézség, félig rágott takarmány szórása, erős nyáladzás, arcduzzanat, orrváladék, a szájból vagy orrból áradó rossz szag). Az azonnali kezeléssel sok probléma sikeresen orvosolható.

Kólika

A minik étvágya nagyon jó, a fogproblémákra való hajlamuk azonban károsíthatja rágási képességüket. Az, hogy nehezebben tudják megőrölni a táplálékot, és étvágyuk ugyanakkor hatalmas, vezélyes kombináció, amely gyakran kólikához vezet

Szaporodás

nehézellés a minilovaknál sokkal gyakoribb, mint a normál méretűeknél. Ennek valószínűleg a téraránytalanság (a kanca medencéjének kis mérete a nagy magzathoz képest), illetve a rendellenes elhelyezkedésű magzat az oka. Emellett a köldökzsinór is megcsavarodhat és rátekeredhet a csikóra.

Akármi is legyen a nehézellés oka, ha probléma jelentkezik elléskor, azt nem egyszerű orvosolni, mivel a méh kisebb mérete miatt a magzatot nehéz kézzel beigazítani. A Kaliforniai Egyetem állatorvosainak az az álláspontja, hogy mindenképp ajánlott a miniló tulajdonosok számára állatorvosi segítség kérése a kanca ellésekor, hogy így komplikáció esetén azonnal be lehessen avatkozni.

A születési rendellenességek növekvő aránya a vetélések számát is növeli ennél a fajtánál. A minilovaknál az abortusz a 30 százalékot is megközelítheti. A tenyésztésre szánt minilovak felügyelete az utolsó trimeszterben elengedhetetlen.

Megfigyelések szerint, a minilovak vemhessége rövidebb, átlagosan 320 nap, de az egyéni eltérések nagyok lehetnek. Az ellés közeledtének a jelei megegyeznek a nagyobb fajtársakéval: a péra elernyedése, a farokrépa feletti rész besüppedése, az emlő megduzzadása (kitőgyelés) és tejcsepegés a vemhesség utolsó hat hetében.

Csikók

A minilovak csikóinak átlagos súlya nagyjából 10 kg. Ezek a pici páciensek extra figyelmet igényelnek a gyógyszeradagok és az eszközök méretét illetően. Hajlamosak különféle végtagdeformitásokra, így születéskor alaposan fel kell mérni felépítésüket. Gyakori rendellenesség a kifelé vagy befelé forduló lábszár, vagy az ínproblémák. 

Összefoglalás

A minilovak gondozásának vannak olyan aspektusai, amelyek nagyon hasonlók a nagylovaknál használtakhoz.

Az elhízás az egyik legnagyobb probléma ennél a fajtánál, az egészség fenntartásához elengedhetetlen a rendszeres mozgás és a takarmányozás mérethez viszonyított korlátozása. A fogak és paták szokásos ápolásának, illetve az oltások és a féregtelenítés rendjének olyannak kell lennie, mint nagyobb megfelelőiknél. 

Méretük mellettük és ellenük is dolgozhat, egyedi egészségügyi igényeik ismerete mindenki számára értékes, aki minilóval szeretné bővíteni az állományt.

Roozer Brewz – egy miniló hatalmas problémája

A miniló, Roozer Brewz, súlyos végtagdeformitásokkal jött a világra. Gazdája, Christine Clark,  születése óta küzd fáradhatatlanul, hogy egy nap olyan élete lehessen majd, mint egészséges társainak.

Roozer 2011 áprilisában látta meg a napvilágot, születése után azonnal megállapították, hogy probléma van a lábaival, nem tudott lábra állni és szopni

A helyi állatorvos nem talált gyógymódot Roozer betegségére, ezért Christine felkeresett egy lóklinikát, ahol hasonlóan súlyos esetek ellátása is lehetséges. Itt Roozer különleges csizmácskákat kapott, melyek megtartják a lábait. A felhelyezés után egy héten belül már jelentkezett is a javulás; Roo több ideig tudott állva maradni és a lábai észrevehetően egyenesebbek lettek.

Roozer már több komplikált műtéten van túl, de a gazdája, Christine, tovább küzd érte. Álma, hogy Roozer majdnem olyan szabadon mozoghasson valamikor, mint egy átlagos miniló.

2013.02.11. Fordította: Kresák Réka, Lovasok.hu
Forrás: The HorsePferd Plus
Frissítve: 2017.04.10
Fotók: Flickr.com

 

Hozzászólások