Fontos tudnivalók a lóápolásról és kellékeiről-térjünk rá a szőrök ápolására!

Előző cikkünkben összefoglaltuk a pataápolással kapcsolatos alapvető tudnivalókat. Most rátérünk a ló többi testrészére, valamint leírunk még néhány jó érvet az alapos lóápolás mellett. Tarts velünk!

A rövid és hosszú szőrök kikefélése, illetve kifésülése szintén fontos mozzanata a lóápolásnak. A legfontosabb valóban nyereg-hevederhelyen, illetve ínvédő alatt, hogy a felszerelés nehogy feltörje az állat bőrét ezzel fájdalmas, hosszan gyógyuló sérüléseket okozva. De jobb a lovat tetőtől talpig lecsutakolni, ez nagyjából plusz 5-10 perc maximum. Dupla előnyre teszel ugyanis szert, ha rászánod ezt a kis plusz időt és minimális fáradtságot a pucolásra!

Először is ilyenkor végig-tapogatod, átnézed a ló egész testét, így könnyen felfedezheted, ha valami fáj neki, vagy valamilyen nem túl feltűnő, de kezelendő sérülést szedett össze. Ezzel sok komolyabb gondot megelőzhetsz!

Másrészt ez a lovaknak -hacsak nem fűződik hozzá kellemetlen emlékük- általában nagyon jól esik, ezzel jelzed neki, hogy törődsz vele, ilyenkor kialakul köztetek egy kapcsolat, még ha először is találkozol vele mondjuk egy túrán, vagy egy lovardában. Kicsit megismeritek, megszokjátok egymást, ami a lovas balesetek esélyét is bizonyosan segít lecsökkenteni.

A megszáradt sár lekaparásához legjobb a masszívabb gumiból készült vakaró. Fémmel is dolgozhatsz, de olyankor fokozottan figyelned kell, hogy ahol éppen csak egy vékony bőrréteg fedi a csontokat (pl. a lábain, vagy a fején) ne használd, mert felsértheted vele.

Ezután jöhet a kefe, amellyel a maradék koszt is eltávolíthatod. A puhább sörtéjű kefékkel óvatosan az érzékenyebb részeket is lepucolhatod a fején, vagy az ágyéka környékén. A sörényfésűk és kefék jó szolgálatot tesznek, de ha nagyon összekócolta magát a lovad, érdemes erre kifejlesztett sörényápoló szert használni a kifésüléshez. Ezek az ápolószerek akár rendszeresen is alkalmazhatók megelőzésképpen.

Szükség esetén használjunk rovarriasztó spray-t, mert a rovarok nemcsak zavarják a lovat, de a csípések el is fertőződhetnek, vagy akár betegséget is elkaphatnak rajtuk keresztül. Az izzadt ló pedig sajnos nagyon erősen vonzza többek között a böglyöket és más “gonosz” társaikat.

A munka befejeztével is illik kicsit megdörzsölgetni legalább egy kis szalmával a lovat már csak hálából is, de egyébként is jót tesz neki – kiváltképp, ha leizzadt. Ha nagyon meleg van, akár fürdetni is lehet, de csak körültekintően, nehogy megfázzon!

Ha fürdeted, mindenképp fokozatosan haladj a lábaitól felfelé, aztán addig sétáltasd a napon, amíg nagyjából meg nem szárad! Lehet kapni speciálisan erre (illetve izzadság eltávolítására) kifejlesztett úgynevezett tajtékvonót is, amellyel meggyorsíthatod a száradási folyamatot.

2019.08.09. Paraczky Cecília, a Lovasok.hu szerkesztősége
Frissítve: 2022.09.06.
Fotó: Canva

Hozzászólások