Feltámad a brit magasiskola

Feltámad a brit magasiskola

Újra oktatnak Derbyshire-ben

A Bolsover kastély, az egyetlen brit lovasakadémia 300 év elteltével újra megnyitja kapuit

Az első magasiskolai gyakorlatokat Newcastle első hercege, II. Károly lovas edzője,  William Cavendish mutatta be Angliában és rögtön divatot is teremtett. Az új lovas művészet rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert a szigetországban, azonban mire tökélyre fejleszthették volna, II. Károly uralkodása után le is tűnt Britanniában. Ezzel egyidőben Franciaország és Spanyolország vette át a vezető szerepet.

Azon, hogy a lovak lovasuk utasításainak vonakodás nélkül engedelmeskedjenek, a 17. századi csatatereken életek múltak. A lovasságnak óvatosan kellett manővereznie a gyalogság között, és figyelniük kellett egymásra is. A saját és lovasa súlyát tökéletes egyensúlyban hordozó ló rendkívüli előnyt jelentett a harctereken úgy a védekezésben, mint a támadásban. A magasiskola gyakorlatai ekkoriban nem csupán a nézők szórakoztatására szolgáltak, a harcban ló és lovasa élete múlhatott ezen bravúrokon.

A lovakat az úgynevezett iskolafeladatokkal, vagy átmeneti feladatokkal készítették fel a föld feletti munkára, vagyis az iskolaugrások végrehajtására. Az egyik legismertebb átmeneti feladat a levade, amikor a ló felágaskodik, hátsó lábaival a súlypontja alá lép, hátsó lábának csánkjai szinte a talajt érintik. A capriole pedig egy rendkívül látványos iskolaugrás, amikor a ló a levegőbe ugrik, ezzel egyidejűleg kirúg a hátsó lábaival, majd négy lábon fog talajt.

Az andalúz az egyike azon kevés lófajtának, amelyek rendelkeznek azzal a fizikai erővel és intelligenciával, ami szükséges ahhoz, hogy mesteri szintre emeljék ezt a tudományt. A 19 éves Ben Atkinson, a Bolsover kastély egyik lovasa is két andalúz lóval – a 14 éves Almonzorral, és a 6 éves Ocle-vel – gyakorolja a magasiskola feladatait. A két ló tökéletes kecsességgel hajtja végre a feladatokat, ahogy az elő van írva. Hiszen a nézők számára úgy kell tűnjön, mintha a lovak szinte maguktól, a gravitáció törvényeinek ellentmondva hajtanák végre a mutatványokat.

2013.04.12. , Lovasok.hu
Forrás: www.dailymail.co.uk
Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások