5 lóversenyes film, amit látni kell

A lovak kedvelőinek biztosan van kedvenc filmjük, valószínűleg olyanok is, melyekben lovak a főszereplők. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk 5 olyan filmet, melyet mindenképp érdemes megnézni, ha kedveljük a négypatás kedvenceket. A listában mindenféle hangulatú film terítéken van, így akár egy komoly lovas filmmaratont is lehet tartani egy unalmas, esős hétvégi napon. Lássuk azt a listát.

Tétre vagy befutóra – 1989 – amerikai vígjáték

A sokak által ismert mondás, amely minden lóverseny fogadás előtt elhangzik – természetesen meg is lett filmesítve, egy könnyed amerikai vígjáték formájában. A fogadás, amit a kaszinó és bukméker világban, mint például a Casinia, mindenhol ismernek, mára már szállóigévé vált. De vajon, hogyan zajlanak ennek a közegnek a mindennapjai? Milyen karakterek fordulnak meg egy-egy lóverseny alkalmával a pálya és a lelátó környékén, illetve milyen életet élnek ezek a figurák? A film ebbe a kis szubkultúrába próbál betekintést engedni, és megmutatni a nézőnek, hogy egy igazi szerencsejátékosnak milyen élményeket és helyzeteket kell átélnie, ahhoz, hogy sikerüljön feltörni és gazdaggá válni.

Vágta – 1983 – ausztrál filmdráma

Az egyik legjobb lóversenyes film, amit valaha készítettek. Egy igaz történet a versenylovakról, melyek élete felfoghatatlan utat jár be. A főhős ló az 1930-as években “Phar Lap” néven vágtatott a versenypályákon és a világ számos részét bejárta Amerikától Ausztráliáig, hogy eközben rengeteg trófeát és rekordot szerezzen.

Hidalgo – A tűz óceánja – 2004 – amerikai kalandfilm

Egy igaz történet egy emberről és a lováról. A főhős és lova a legjobb párosnak van kikiáltva a világon és egy nap azt a kihívást kapják, hogy teljesítsék a Tűz óceánja megmérettetést, amely egy 3000 mérföldes verseny a Najd sivatagon keresztül. A filmben megannyi kihíváson és megpróbáltatáson megy végig a páros, melyek mind mind a siker útjában állnak. Több sorsfordító jelenet is jellemzi a filmet, ami természetesen sok más életnézettel és spirituális fogalmakkal kapcsolatban jár körbe kérdéseket. Mindenképp megéri az időt.

Vágta – 2003 – amerikai filmdráma

A 2003-as Vágta című film a nagy gazdasági világválság idején játszódik, amikor Seabiscuit nevű ló volt az egyetlen dolog az életben, ami reményt adhatott a tömegeknek. A sztori 3 férfiről és egy lóról szól, akiből bajnokot neveltek. A történet sok viszontagáson keresztül mutatja be azt az utat, ahogy a lovat készítik fel, majd a ló-zsoké párosból lesz egy tökéletes egyveleg.

A paripa – 2010 – amerikai filmdráma

Rendkívül komoly költségvetésű film, melyhez nagyon jó szereposztás is társul. A film egy négyszereplős történetet dolgoz fel egy nőről a lóversenyzés világában és az őt övező férfiakról, akik uralják és irányítják ezt területet. A főszereplő ló volt az első, aki 25 év után újra elnyerte a Hármas Koronát. A sztori onnan indul, hogy a főhősnő Penny, már a ló (Secretariat) születése előtt tudja, hogy ő lesz az, aki meg fogja változtatni az életét és megindulhat a felemelkedés. A film több kis történetre osztható, melyben megismerhetjük az edző kálváriáját a nyugdíjba vonulás és a ló edzése között, illetve Penny vőlegényét, aki reménytelenül szerelmes menyasszonyába.

A lista természetesen nem teljes, még lehetne bővíteni, de talán egy jó kiindulópont megismerni ezt a rendkívül érdekes és egyedi világot. Amennyiben érdekel a téma, mindenképp érdemes rászánni néhány órát, akár több szakaszban, hogy megismerhesd a lóversenyek hangulatát.

2020.07.15. Kép forrása:: Canva.com

Hozzászólások