Világszerte híres versenylovak

A világ leghíresebb versenylovai hosszú éveken át tartó kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani a versenypályán, mellyel rengeteg pénzt és fogadást generálnak a lóverseny közegben. A szerencsejáték világa a kezdetek óta körülöleli a lóversenyzést, amit már nem csak fizikai síkon, hanem az online térben is lehet űzni, különböző online bukmékereknél és kaszinóknál, mint például a Cadoola kaszinó. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogy melyek voltak a világtörténelemben, azok a maradandó teljesítményt nyújtó versenylovak, akik hihetetlen győzelmi sorozatokat produkáltak, ezzel népszerűsítve a lóversenyzést.

Kincsem

A leghíresebb magyar ló, aki minden versenyén győzedelmeskedett, ahol csak elindult. Egyetlen hasonló lovat sem lehet találni, aki mindössze 4 év alatt teljesítette ezt az elképesztő győzelmi szériát, ami 54 győzelmet számlál. Akkor vált Kelet-Európán kívül is híressé, amikor 1878-ban néhány hét alatt megnyerte a Goodwood Cup-ot, a Deauville Grand Prix-t és a Grosser Preis von Baden-t.

Man o’ War

Az egyik legkorábbi nagyon híres amerikai mén, aki 20-1-0-ás rekorddal fejezte be versenyző pályafutását, ami óriási teljesítménynek számít még most is, nem csak a korai időkben (1917). Az egyik legnagyobb sajnálatra viszont a tulajdonosa nem engedte, hogy megszerezhesse a Tripla Koronát, mely az egyik legnagyobb dicsőségnek számított a lóversenyzés világában. Kis gyógyír erre a sebre, hogy a fiának már sikerült.

Secretariat

Secretariat egy amerikai telivér versenyló volt, aki egészen rövid pályafutása során 1973-ban megnyerte az amerikai Hármas Korona versenysorozatot. Ezzel elérte, hogy szinte minden amerikai megismerje a nevét. Sokak szerint Man o’ War mellett ő volt legjobb amerikai versenyló. Szakértők szerint talán a valaha élt legjobb versenyló a világon. Azt persze már nagyon kevesen vitatják, hogy ez a ló volt a 20. század legjobb lova. A rekordja 21 versenyből 16-3-1, ezek alatt $1,316,808 versenyzett össze tulajdonosának.

Seattle Slew

A 14-2-0-ás rekordja önmagáért beszél, amivel 1 208 726 USD-t versenyzett össze. Egészen 2018-is Justify érkezéséig ő volt az első ló, aki korábbi vereség nélkül nyerte meg az Amerikai Hármas Koronát. 1977-ben nyerte el az év amerikai lovának járó díjat. Egy végzetesnek tűnő betegségből felépülve, mintha mi sem történt volna világrekorddal nyerte meg a Marlboro Kupát. Olyan hatással volt a versenyei alatt a közönségre, hogy egy konkrét fogalom a “Slewmania” is kialakult a versenypályákon a futamok során.

Winx

Egy ausztrál versenyló, aki már a 21. század óriási tehetsége, amit a 43 versenyen elért 37-3-0-ás rekordja tanúsít. A “csoda-kanca” kifejezés az ő hatására alakult ki. Egyedülálló világrekord tulajdonosa, hiszen a legmagasabb szintű versenyekből 25 győzelmet tudhat a magáénak. Egymást követő 4 évben nyerte el az év ausztrál lova díjat és ezekben az években (2015-2019) bajnoka volt a középtávú versenylovak versenysorozatnak is.

A listáról sok jó ló maradt ki, akikről talán majd egy másik cikkben ejtünk szót, mindenesetre ez a válogatás mindenképp megért néhány percet, hogy megismerkedjünk a régi nagyokkal. Remélhetőleg a későbbiekben is lehet majd frissíteni a válogatást az újabb és újabb feltörekvő bajnokokkal, akik a 21. században is tovább öregbítik a lóverseny hírnevét.

2020.07.15. Fotó: Canva.com

Hozzászólások