keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Tigris ló - Tiger horse
Tigris ló - Tiger horse

A Tiger horse pontos eredetét nem tudjuk, azonban feltételezik, hogy spanyol eredetű. A Tiger horse valószínűleg a már kihalt Spanish Jennet leszármazottja lehet, melyre a színek és a négyütemű jármód utal. A spanyolok Caballo Tigre-nek nevezik a fajtát. Az idők folyamán a Tiger horse népszerűbb lett az észak-amerikai telepesek körében a telivér hatás miatt. Sok Tiger horse fajtát használtak a kereskedelemben, kanadai kolóniákba exportálták őket. A Nez Perce törzs elismerte és folytatta a Tiger horse tenyésztését. A helyi amerikaik tenyésztprogramban használták őket.

A négyütemű jármód a Tiger horse legfelismerhetőbb jellegzetessége. Sok cowboy hallandó sok pénzt kifizetni a fajtáért, mivel nagyon kellemes lovaglású fajta. 1877-ben a Nez Perce törzs elhagyta helyét, mert háború fenyegette őket.

Majd segítségül 1938-ban a pöttyös lovakat óvni próbálták és megalakult az Appaloosa Horse Club. A tenyészprogram figyelmen kívül hagyta a Tiger horse eredeti karakterét, a Tiger Horse Szövetség 1994-ben alakult meg.

A fajta átlagosan 13-16 marok magas. Barátságos, érzékeny és hajlandó tanulni. Izmos és jól kiegyensúlyozott. A legjobban a leopárd mintázatban mutat, minimális spanyol egyezés jellemző rá és a négyütemű jármód. A Tiger horse hatása sok fajtában meglelhető, ilyen a Spanyol Mustang, Appaloosa, Paso fajták, Florida Cracker Horse, helyi amerikai és néhány más spanyol fajtában. A tenyésztésében szigorúan nézik a fajta "minőségét".

Nagy szemei vannak, széles homloka. A nyak jól ívelt, jól meghatározható mar, lejtős vállak. A hát erős, a lábak egyenesek és erősek, alacsonyan illesztett a farok.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Tigris ló - Tiger horse

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés