keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Tersk
Tersk

A Tersk egy könnyű hátas fajta, mely az 1920-40-es évek folyamán alakult ki a Tersk és Stavropol ménesben. Az alapító fajta Strelets ménekből (Tsilindr és Tsenitel) és Arab-Don, Strelets-Kabarda kancákból állt. A kiinduló génállomány limitált volt, az arab mének Koheilan IV, Marosh és Nasim volt, akik a Tersk tenyésztésében közreműködtek. Kiválasztották a tenyészcélt, mely egy erős, olyan mint az Arab, de sokkal masszívabb és alkalmasabb. Strelets ménekkel keresztezték és kialakult az új fajta.

A Tersk teljesen hasonló az Arab fajtához.

Jellemző rá a könnyű fej, egyenes arccal, széles homlok és állkapocs, közepesen hosszú, magasan illesztett nyak, kerek és jól izmolt far, mély és széles törzs, hosszú és lejtős vállak, hibátlan állású tiszta lábak, "vékony sörény és farokkal". Szürke, pej és aranygesztenye színben található meg.

Méretek: Mének - Marmagassága 160 cm, hevederméret 187 cm, szárkörméret 19.9 cm. Kancák - 157, 182 és 19.3. Eredményes a különböző eseményeken, rendezvéneyeken, beleértve a díjlovaglást is. Széleskörben használják cirkuszokban. A fajta a következő rekord eredményeket érte el: 1600 m - 1 perc 48 másodperc, 2400 m - 2 perc 46 másodperc, 3200 m - 3 perc 47 másodperc.

A Tersk lovaknak figyelemreméltó állóképessége van.

Szilárd testfelépítessel rendelkezik és egészséges. Hosszú életű ló. Átlagos termékenység: 70-75 élő születés 100 kancánál.

Három típusa létezik: az alap vagy eredeti, a keleti és a nehéz. A Tersk lovat széleskörben használják más fajták javítására, ilyen például a Deliboz és a Lokai.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés