Lófajták

Legyen alacsony, vagy magas, szívós, káprázatos, melegvérű, hidegvérű esetleg ugróbajnok vagy villámgyors, netalántán marhát terel vagy gyermekek kedvence mindegy, itt megtalálod a számodra tökéletes lófajtát! Igyekeztünk összegyűjteni a legismertebbeket, hogy segítsünk neked eligazodni a lovak világában, ami méginkább hasznos lehet, ha lóvásárlásra adnád a fejed.

Cikkek a lófajtákkal kapcsolatban  | Lófajták A-tól Z-ig

Erő, szépség és türelem vizsgázott április 6-án Homokréten, ahol nemcsak küllemi, hanem fogatos bírálat is várta a magyar hidegvérű lovakat. A ménvizsgán Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár is részt vett, aki hangsúlyozta: az őshonos magyar fajtáknak helye van a nemzeti értékek között.

_uj_kep Morgan ló: egy vérbeli amerikai legenda
A most következő háromrészes cikksorozat – mely itt jelenik meg először hazánkban – első garantálja, hogy téged is rabul ejt ez a különleges lófajta.

_uj_kep Tömegoszlat, járőröz és díszeleg: nóniusz
Főszerepet kaptak az ünnepi rendezvényeken a nóniuszok. Hagyományos magyar fajtánkat kilenc patás képviselte a méltóságteljes díszmenetben. Ezzel egyidejűleg reppent fel a hír, hogy két nóniusz a cseh készenléti rendőrség kötelékében állt munkába.

_uj_kep Önálló fajta lehet a muraközi ló?
Egyre több lótenyésztő foglalkozna a muraközi lóval, az Őrségi Nemzeti Parkban létrehozott állomány pedig az első lépés lehet a fajta önállóvá válásához.

_uj_kep Magyar ló Ludger Beerbaum istállójában!
Hatalmas elismerés Czuczi István tenyésztői munkásságának, hatalmas elismerés a magyar lótenyésztésnek: a magyar tenyésztésű IC Churchill a sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ludger Beerbaum istállójában folytatja sport- és tenyészkarrierjét.

_uj_kep VadLóságshow: így élnek a hortobágyi vadlovak
Ugye tudtad, hogy a Hortobágyi Nemzeti Parkban is élnek vadlovak? És azt, hogy ők is szimpátia alapján választanak maguknak társat, mint az emberek? A tenyésztést pedig számítógépes szoftverrel optimalizálják a kutatók. Meglepő titkok a hortobágyi vadlovak életéből.

_uj_kep Kerekded idomok, hatalmas szív: hidegvérűek földjén
Haga Zsuzsanna lovas fotós szenvedélyesen keresi a gyönyörű vidékeken megbúvó méneseket. Ezúttal Bőszénfán járt, ahol a magyar hidegvérű lovak mellett lencsevégre kapta a helyi szamarak és szarvasok elbűvölő csapatát is.

_uj_kep Szívvel-lélekkel a furiosoért
A Furioso-North Star rendelkezik a tökéletes hobbiló tulajdonságaival: jófejű, emberbarát, együttműködő. Mindemellett sport célokra is alkalmas. Interjú Fekete Balázzsal, aki már a 80-as évek óta foglalkozik lótenyésztéssel – legfőképp a furiosoval.

_uj_kep A sokoldalú sportló
A modern sportlovakat arra tenyésztették ki, hogy a maximumot nyújtsák az akadály felett, a díjlovagló négyszögben, vagy a tereppályán, de fogatban is kiválóan teljesítenek. Ha jövődet a versenypályákon képzeled el, mindenképp érdemes körülnézned a sportlovak között.

_uj_kep Büszkeségünk, a lipicai
Fogatban, vagy a díjlovagló négyszögben – a lipicait akár száz másik ló között is felismeri minden lókedvelő. Nézzük, mit érdemes tudni a lipicai lovakról és a fajtát hazánkban tenyésztő Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságról.

Apró csikó, hatalmas népszerűség
Microdave, az amerikai miniatűr csődör bár még csak 14 napos, de 45 centiméteres magasságával a világ jelenlegi legkisebb lovaként mutathatjuk be. Vetélytársra talált Einstein, a korábbi rekorder?

Iskolalovaglás magyar lóval
Dr. Gőblyös István saját közvélemény kutatásba kezdett, hogy megtudja, a lovasok szerint mely hazai lófajtánk, vagy lófajtáink felelnek meg leginkább az iskolalovaglás támasztotta követelményeknek. Mondd el Te is a véleményed!

Magyarország kedvenc lófajtái: fríz, kisbéri, nóniusz, lipicai,magyar sportló 
Januárban kezdtük el keresni Magyarország kedvenc lófajtáját, mely kezdeményezésünk hatalmas sikert aratott olvasóink körében. Összesen 3036 leadott szavazat alapján most végre megmutatjuk a végeredményt.

Hamarosan kiderül, melyik Magyarország kedvenc lófajtája
Élesedik a verseny, hamarosan kiderül, melyik Magyarország kedvenc lófajtája! 10 nap alatt 1700 lovas vett részt szavazásunkban, ami korábban soha nem látott felmérést eredményez a lovasok körében. Viszonyításképp megsúgjuk, hogy országos közvéleménykutatások készülnek 600-1200 fő részvételével…

Sportlófajták
Korunkban a lóhasználat megváltozása során a tenyésztés iránya is a sportló-tenyésztés felé fordult. Cél a nemzetközi versenyeken, világkupákon, olimpiákon eredményesen szereplő lovak tenyésztése, illetve a sportolók ilyen lóval való kiszolgálása.

Pónik és kislovak
Hobbilovakról lévén szó, semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk erről a fajtacsoportról sem, hiszen a gyerekek ideális lovai ezek. Póninak nevezzük azt a lovat, amelyiknek bottal mért marmagassága nem éri el a 120 cm-t, kisló, amelyik 120 cm és 147,3 cm közötti marmagasságú.

Fajtaismertető lóvásárláshoz II.
Minden, amit a legnépszerűbb lófajtákról tudni kell.
– Arab telivér
– Angol telivér
– Anglo-arab
– Ügetők

Ilyet még nem láttál! – Különleges lószínek
A lovak mindig tudnak meglepetést okozni, különleges és változatos megjelenésük szemkápráztató. Az öt alapszínen kívül megszámlálhatatlan variánsa létezik a lószíneknek, ráadásul az évszaknak és lovak életkorának megfelelően is változnak az árnyalatok.

Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesülete
A 2011-ben létrejött egyesület célja, hogy tenyésztőszervezetbe tömörítse azon kancákat és tenyésztőket, akik nem tudnak csatlakozni valamely korábban alakult fajta-tenyésztő egyesülethez, de szeretnének egyesületi keretek között tenyészteni.

Akhal-teke: a ló, ami fénylik, mint az arany
Az utóbbi időkben az Akhal-Teke fajtájú lovak képei népszerű témái a közösségi oldalaknak. A felhasználók hozzászólásai pedig csodálatról és néha kétkedésről árulkodnak.

Izlandi – az ötjármódú ló
Az izlandi ló története visszanyúlik a kilencedik századba, mikor a viking telepesek benépesítették Izland szigetét. A vikingek legjobb lovaikat hozták magukkal, különböző fajtákból – valószínű, hogy germán, skandináv és angol fajták keveredtek. Annak ellenére, hogy a faj eredete nagyon vegyes, az elszigeteltség miatt mára az izlandi ló a világ egyik legtisztább faja.

For Feeling Mezőhegyesen
Az idei szezonban a Hannoveri mén fedez a mezőhegyesi Mesterséges Termékenyítő Állomás és Kórházban.

Kihalás fenyeget négy brit lófajtát
A brit ’Rare Breeds Survival Trust’ legújabb listája szerint négy brit ló-, illetve pónifajtát fenyegeti a kihalás veszélye – köztük a ritka Eriskay-pónikat és a Suffolk Punch hidegvérűeket.

Az elegancia felsőfoka, a fríz ló jellemzői
A fajta kialakulása a rómaiak idejére vezethető vissza. A „fríz” fajta a nevét egy germán néptörzstől kapta, akik Frízland (Frízföld) északi részén telepedtek le. Ez a törzs használt először olyan lovakat, melyek eltértek a klasszikus hidegvérűektől.

Ősi Appaloosa?
Már az őskorban is léteztek párductarka lovak.

A jó lónak nincs színe
A régi mondás szerint a jó lónak nincsen színe. Ez annyit jelent, hogy a ló színének csak esztétikai szempontból van jelentősége, és ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik. A színekre a magyar nyelvnek roppant gazdag tárháza van, egyesek szerint közel 300 szót használt valamikor a magyar a különböző színek elkülönítésére.

Fajtaismertető lóvásárláshoz I.
Minden, amit hagyományos magyar fajtáinkról tudni kell.
– Kisbéri félvér
– Furioso-North Star
– Gidrán
– Nóniusz
– Lipicai
– Bábolnai arab (Shagya)
– Hucul

Szántóversenyek Angliában Kemény munkához – nagyobb kaliber
A lovak segítségével végzett mezőgazdasági munkának, akárcsak régen, ma is nagy a becsülete a brit szigeteken – noha manapság már nem elsősorban a farmokon. Annál inkább végzik hobbiból, barátságos versenyeken, bemutatókon, de láthatjuk a keményen dolgozó hidegvérűeket a mezőgazdasági szakkiállításokon és vásárokon is. Lelkes farmerek tenyésztik és tartják ezeket a nehéz munkalovakat, megtanítják nekik a feladatokat, megőrzik az ehhez szükséges régi szerszámokat és felszereléseket.

Párosan szép póni lét
Valaha csak Angliában éltek pónilovak, napjainkra világszerte elterjedtek. Míg régen elsősorban igavonó képességüket hasznosították, ma kedves megjelenésük, különlegességük, igénytelenségük, szilárd ellenálló képességük miatt népszerűek.

Látogatás a Bécsi Lipicai Múzeumban
A Bécsi Hofburg egyik  legszebb reneszánsz épülete ad otthont az egész világon ismert Lipicai  múzeumnak. Évente  közel l00 ezer hazai és  külföldi látogató csodálhatja meg az egyik legismertebb fajta történetét, a XVI.szd-tól – napjainkig.

Magyar Lófajták:
– Gidrán
– Magyar Sportló

– Kisbéri félvér
– Shagya arab
– Lipicai
– Furioso-north star, Mezőhegyesi félvér

Hidegvérűek – egy kicsit másképp
Hidegvérűek: ki ne gondolna rögtön a bozontos sörényű, meleg szemű, hatalmas lovakra, amelyek vígan húzzák a legnehezebb terheket is? Aki “hidegvérűt” mond, többnyire “XXL-es” méretű, söröskocsi elé fogott lovakra gondol, amelyek hatékony reklámként végzik a dolgukat.

Az ázsiai vadló:
A Przsevalszkij-ló a vadló egyetlen máig élő alfaja. Nyikolaj Przsevalszkij orosz Ázsia-kutató fedezte fel 1879-ben. Zömök testfelépítés, vastag nyak, erőteljes fej, hosszú pofarész, kicsiny, hegyes fülek, rövid és álló sörény jellemzi.Testhossza 220-280 centiméter, marmagassága 120-145 centiméter, testsúlya 200-300 kilogramm. Húsz-huszonöt évig is elélhet. Állatkertekben fennmaradt faj, amelyrőlnemzetközi törzskönyvet vezetnek.

HAFLINGI – Szőke, szép és intelligens…
1874 – ben, Josef Folie házánál  Schluderns/Vinschgauban született egy méncsikó, amelyet a haflingi fajta alapítójának tekintenek. Az aranysárga mént, amelyik „249 Folie” néven került tenyésztésbe, világszerte a haflingi legfőbb törzsalapítójának tartják, születésének dátumát pedig a célzott haflingi tenyésztés kezdetének tekintik.

Tarka lovak: A szín nem minden… vagy mégis?
Az őslakos indiánok hamar rájöttek arra, micsoda értéket jelentenek a spanyol hódítók lovainak elvadult leszármazottai. A félvad ménesekben pedig szabadon keveredhettek a lovak – és születtek a musztángok között gyönyörű tarka lovak is, amelyeket az indiánok különösen nagyra becsültek.

Tarka fajták
A tarka lovak különlegessége, feltűnő megjelenése minden korban egyszerre vonzotta és taszította a lóval foglalkozó embereket a legszegényebbtől a leggazdagabb rétegekig. A tarka lovak hol megbecsült, sőt különleges bánásmódban részesülő ritkaságnak, hol a tenyésztésből kizárandó, vagy épp “rangon aluli” állatoknak számítottak.

A spanyol ló származása, története
Azon túlmenően, hogy a spanyol ló is az ún. Przewalski lóból származik és valamikor a palaeolitikum és a neolitikum között vált honossá az ibériai félszigeten, pontos származása napjainkig vitatott. Tény azonban, hogy i.e. 4000 körül a mai Portugáliát és észak Spanyolországot Cynétáknak, a mai kelet Spanyolországot pedig Cymnétáknak nevezett, kiváló lovasokként ismert törzsek népesítették be, akiknek lovaitól származtatják a mai Andalúz és Luzitanó fajtájú lovat.

Pónik A-tól Z-ig
A pónik és kislovak egyre népszerűbbek manapság, hiszen kedves természetük, megbízhatóságuk és nem utolsósorban kis méretük ideálissá teszik őket a legifjabb lovasok lovagoltatására is. Családi kedvencként is számos vidám percet szerezhetnek kis gazdáiknak.

A Fríz ló fajtastandardja
Napjainkban Magyarországon is egyre több istállóban találkozhatunk fríz lovakkal. A fajta elegáns, nemes megjelenése és páratlan habitusa egyre több embert rabul ejt. Jelen írásunkban a fríz ló fajtajegyeiről és a típushibákról írunk.

Egyre több fríz ló hazánkban is
A holland szövetség jelenlegi nyilvántartása a világon megközelítőleg negyvenezer regisztrált egyedet, illetve tizenkétezer egyesületi tagot számlál.

FRÍZ – Fekete szépségek
Még emlékszem a gyerekszobám falára felragasztott, kincsként őrzött képre. Akkor még nem sejtettem, hogy a plakáton lévő pompás fekete állat, maga a megtestesült szépség: a fríz ló.
Nem kell jártasnak lenni a lovasok világában ahhoz, hogy szépségével, nemességével azonnal szívünkbe zárjuk e nemes állatot.

A holland sportló, Tulipánország lovai
Hollandia lótenyésztése óriási fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Jóllehet a holland méneskönyvet már 1887 óta vezetik, a szövetség csak 100 éves jubileumán, 1987-ben nyerte el a “királyi” jelzőt.

Extrém lómozgások: Paso, Tölt, Rack
Az Újvilágban hamar megindult a lovaglás kényelem felé terelése. A ringatózó mozgás nemcsak az ötvenes-hatvanas évek autóira jellemző, hanem a lovasnak kellemes, nem természetes járásokra hajlamot mutató lófajtákat is ebbe az irányba tenyésztették.

Tudod, mit keresel, de messze van?

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

Hozzászólások