keresés a lovardák között

Vissza a pokolba: döntött a bíróság a mocsai lovakról
Két éve lóhoz méltatlan körülmények közül mentettek ki hét lovat a Bottyán Equus Hungária Alapítvány munkatársai a Komárom-Esztergom megyei Mocsáról. Ügyükben június elején született meg az ítélet: a Komáromi Járásbíróság visszaküldené a lovakat a pokolba. 

2013 – Rédei Éva beszámolója

„Lakossági bejelentés alapján indultunk a Komárom-Esztergom megyei településre. A bejelentő szerint évek óta lovakhoz nem méltó körülmények között tartanak lovakat egy háznál,...

Élve eltemetve Mocsán. Még 17 képünk van a 2013-as mocsai lómentésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A tulaj kényszeredetten nyitott nekünk kaput. Kiderült, hogy az elmúlt három évben többször történt ellene feljelentés, de a szemlék dokumentumai pihentek a hatóságok fiókjában, szinte le is zárva az ügyet azzal, hogy nem veszi át az ajánlott leveleket a lótartó. Úgy igazán nem is érdekelt semmilyen hatóságot, mi is történik a lovakkal ez idő alatt, pedig történt... Az évek alatt többen elpusztultak. A még életben maradottak tartási körülményei minősíthetetlenek és lószerető ember számára ép ésszel felfoghatatlanok voltak. 

A szomszédok elmondása alapján ezek a lovak évek óta nem voltak kint az istállónak nevezett ólból, ez meg is látszott rajtuk, mikor kijöttek a napfényre. Van köztük egy kétéves csikó, aki még szinte nem is látta a napot… A lovak az ólban a mocsokban, a tömény ammónia szagban álltak. Kint legalább 35 fok volt, a levegőtlen, ablaktalan helyiségben érzésre ennél jóval több.”

Még 17 képünk van a 2013-as mocsai lómentésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

2015 – az ítélet

A Komáromi Járásbíróság június 4-én kelt levelében tájékoztatta a Bottyán Equus Hungária Alapítványt, hogy a lótartóval szemben állatkínzás vétsége miatt indított eljárást március végén jogerősen befejezte. Az ítélet szerint bíróság a hét ló lefoglalását megszüntette, és felszólítja az alapítványt, hogy az állatokat szolgáltassa vissza az állattartónak.

Az alapítvány az ítélet szerint arra sem számíthat, hogy a hét ló szállításával, kezelésével, tartásával kapcsolatban az elmúlt két év során felmerült költségeiket valaha is megtérítik nekik. 

„Már két éve húzódik eddigi legszörnyűbb lómentésünk bírósági ügye. Nem hittük, hogy megtörténhet az, aminek bizonyítéka sajnos ma a kezünkbe került A komáromi bíróság úgy döntött, hogy a lovak tulajdonosának, aki állatkínzásért másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, vissza kell szolgáltatnunk a lovakat.

Erre a döntésre nehéz szavakat találni, s még nehezebb indulatainkat kordában tartani, hiszen kihez fordulhatunk jogorvoslatért az állatok védelmében, ha éppen azok veszik semmibe az állatvédelmi törvényt akik a jog, a törvény szolgái?

Még 17 képünk van a 2013-as mocsai lómentésről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Úgy döntöttünk, hogy nem adjuk fel, hogy a hét ló akiket két éve gondozunk szeretettel, s akik nálunk állati roncsokból testileg és lelkileg is ismét lóvá alakultak, visszakerüljenek ahhoz, aki nem érdemli meg őket, akinél sorsuk megpecsételődne, hiszen aki az állatainak ennyi szenvedést okoz, attól nem várhatjuk, hogy egy csapásra megváltozik, és példás lótartó válik belőle.

Fellebbezünk, s harcolni fogunk értük, mert tudjuk, hogy az igazság a mi oldalunkon áll” - olvasható a Bottyán Equus Hungária Alapítvány Facebook oldalán.

"Az Országgyűlés

  • annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége,
     
  • elismerve azt a megkülönböztetetten nagy értéket, amelyet az állatvilág egésze és annak egyedei jelentenek az emberiség számára,
     
  • kifejezve azon szándékát, hogy Magyarország tevékeny módon részt vállaljon az állatok védelme és kímélete érdekében kifejtett nemzetközi erőfeszítésekből,

az állatok ésszerű védelmének és kíméletének biztosítása érdekében az alábbi törvényt alkotja:...

Forrás: 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről

2015.06.16. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás és fotó: Bottyán Equus Hungária Alapítvány


KapcsoLÓdó cikkek:


Élve eltemetve »Innen jöttek a mocsai lovak

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés