keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Magyar melegvérű - Sportló
Magyar Sportló

A magyar sportló (MSL) a magyar félvér fajták (kisbéri félvér, gidrán, Furioso North Star és nóniusz) és a mezőhegyesi sportló bázisán létrejött ("sport célú magyar félvér") félvér ló. Tenyésztési programja a holsteini, hannoveri, és a KWPN fajták mintájára a teljesítményt állítja a szelekció középpontjába.

A magyar sportló egyedei eredményesen szolgálják ki az egyre nagyobb bázissal rendelkező lovassportokat, túlnyomórészt díjugratásban és militaryban de fogathajtásban is. Ebből a fajtából kerültek ki azok az egyedek, melyek magyar színekben (Kemál-36, Zsizsik) és külföldi lovassal (Yamato (e.:Timpex Corall), Ó-féltíz, Parancs) magyar lóként minősültek és vettek részt olimpiai játékokon.

A Fiatal Lovak Világbajnokságán már több alkalommal szólt a magyar himnusz az MSLT által regisztrált magyar lovak (Colombo, Keve, Timpex Centes) tiszteletére. Magyar sportlovak adják a felnőtt és utánpótlás válogatottaink gerincét. 2013-ban a gyermek válogatott EB bronz érmet szerzett, a négy lóból három (Bognár Jen-Cor, Viador, Kitara) MSL volt. Közülük a Bognár Imre által a hortobágyon felállított Coriander után tenyésztett Bognár Jen-Cor (Coriander-Justboy) Weinhardt Virággal egyéni aranyérmet szerzett.


A fajta kialakulása:

1958-62 között a magyar mezőgazdaság szerkezetében döntő jelentőségű változás zajlott le. Az addig alapvetően kisparaszti gazdaságokra alapozott mezőgazdasági termelés nagyüzemivé vált, ami igen nagymértékű létszámcsökkentést eredményezett. Ezzel egyidejűleg megfogalmazódott a megmaradó lóállomány újszerű hasznosításának igénye, a sport, elsősorban a díjugratás eredményességének növelése céljából.

Fenti célnak érdekében Mezőhegyesről az ott kialakult hagyományos fajták (gidránFurioso North Star és nóniusz) törzsállományát más ménesekbe telepítették át, és Mezőhegyesen vegyes származású, de túlnyomórészt a sportban kipróbált kancákból egy új sportló ménest alapítottak. Ezeket a kancákat főként holsteinihannoveri és angol telivér ménekkel fedeztették. A 70-es, majd 80-as években egyre több német, majd holland, belga és francia import mén került a magyar sportlótenyésztésbe, s mára már elmondható, hogy szinte valamennyi Európában elismert sportló vonal képviselői megtalálhatóak a magyar sportló állományban.

A magyar sportló fajta a hagyományos magyar fajtáknak a nyugat-európai sportló fajtákkal folytatott fajta átalakító keresztezésének eredménye.


Tulajdonságai:

A széles genetikai variancia ellenére az állomány küllemileg viszonylag egységes, hiszen a felhasznált fajták tenyésztési célja is hasonló.

A kívánatos egyedekre jellemző küllemi alakulás a nagy ráma, a testtömeggel arányos, egyenes fej, széles homlok és tarkó, középmagasan/magasan illesztett, hosszú, jól ívelt nyak, elmosódott baltavágás, hosszan hátba nyúló középmagas mar, közepes hosszúságú, de jól izmolt hát, rövid, feszes ágyék, terjedelmes far, elég mély, közepesen dongás mellkas, terjedelmes ízületek, többé-kevésbé szabályos lábszerkezet.

A magyar sportló fajta elsődleges célja a hátas, főként a díjugrató sportra alkalmas ló tenyésztése. Emellett a lovassport többi ága számára is kerülnek ki a fajtából megfelelő egyedek. A küllemi bírálat mellett az ideális hátasló tulajdonságokra irányuló kipróbálások a mén- és kancavizsgák valamint a versenyek során történnek. A vizsgák során különös figyelmet fordítanak a lovagolhatóság, a vérmérséklet, a lépés, ügetés és vágta hossza, lendülete, impulzusa és szabályosságának mérésére, az ugrókészség, -képesség és ugróstílus elbírálására szabadonugró folyosóban és tesztlovassal.

teljesítményorientált tenyésztés és a küllemi bírálatok biztosítják a fajta sajátosságainak megőrzését. 

A kancák a főtörzskönyvbe csak a regionális bírálatok bizottságai által kiálított kedvező elbírálás, vagy saját és ivadék teljesítmény alapján kerülhetnek be. A főtörzskönyvi kancákat a saját- és ivadék teljesítmény alapján törzskönyvi osztályokba (prémium, preferált, elit) sorolják. 

A ménkiválasztáson átesett és STV vizsgát tett mének, csak megfelelő sportteljesítmény és elbírált ivadékok után kaphatnak végleges fedeztetési engedélyt. Az objektív elbírálás lehetővé teszi, hogy a nehezebben induló mének is teret kapjanak, ha teljesítményükkel rászolgálnak. A nyilvános fedeztetési engedély kiadása örökletes, a teljesítményt és használhatóságot lényegesen befolyásoló betegségekre történő szűrővizsgálathoz kötött.


Jelene és jövője:

A fajtafenntartó Magyar Sportló- és félvértenyésztők Országos Egyesülete (MSLT) jelenleg mintegy 1700 kancát regisztrál, a tenyésztési engedéllyel rendelkezõ mének száma a kétszázat közelíti. A mének között jelentős számban található külföldi (főként német, holland, francia, belga) import, angol telivér mének, illetve az import méneknek már Magyarországon született ivadékai is. A fajtában gyakran alkalmaznak import friss és mélyhűtött spermát a világ legjobb sportlovaitól. A kiváló kancák esetében az embrióátültetés is bevett tenyésztéstechnológiai eljárás.

Az állomány jelentős része a két állami (Mezőhegyes, Hortobágy) és magán (Tárbály úr Timpex ménese, Pataki Mihály ménese, Bognár István úr ménese, Rádiháza – Kabala ménes, Enying – Sáripusztai ménes, Kocsi János úr Kincsem Lovaspark ménese, Varga család kabókapusztai ménese) ménesekhez kötődnek, de jelentős az 1-5 kancás kistenyésztői aktivitás is.


A fajta eredményes egyedei:

Isti
 
Startszám: 70876
Születési év: 2003
Szín: szürke 
Nem: herélt 
Családfa: 
Apa: 4055 ISTAFAN 
Anya: 2120 LORD MAJOR SISSI 
Nagyapa: 2504 LORD MAJOR 
Egyesület: Taszári Vital LSC 
Tenyésztő: Takács Péter, Taszár 
Tulajdonos: Takács Péter, Taszár 
Timpex Centes
 
Startszám: 73699
Születési év: 2006
Szín: pej
Nem: kanca
Családfa: 
Apa: 4165 Cento
Anya: 96Hargita Hihető
Nagyapa: 1223 Hargita
Egyesület:
Timpex Nyíregyh. LK
Tenyésztő: 
Timpex Kft., Nyíregyháza
Tulajdonos: 
Timpex Kft., Nyíregyháza
Bognár Jen-Cor
 
Startszám: 71794
Születési év: 2002
Szín: s.pej
Nem: kanca
Családfa: 
Apa: 3867 CORIANDER
Anya: BOGNÁR JENNIFER 
Nagyapa: 2972 JUSTBOY 
Egyesület: Halasi LK  
Tenyésztő: Bognár Borisz Kft., Budapest
Tulajdonos: 
Weinhardtné Szeitz Szilvia, Kiskunhalas
 
PM Casino
 
Startszám: 71137
Születési év: 2004
Szín: s.pej
Nem: herélt
Családfa: 
Apa: CASTOR
Anya: ELLA
Nagyapa: ELMSHORN 
Egyesület: Airvent Lovas Club 
Tenyésztő: Airvent Zrt., Kecskemét 
Tulajdonos: Airvent Zrt., Kecskemét 
 
Keve
 
Startszám: 72672
Születési év: 2005
Szín: s.pej
Nem: mén
Családfa: 
Apa: 4522 Quidam's Rubin 
Anya: Kitara 
Nagyapa: 3723 Corghano 
Egyesület: 
Hetényegyházi Hullám
Tenyésztő: Zabhegyező 95' Kft.
Tulajdonos:
Jármy Katalin, Tabajd

2013.08.21. 


KapcsoLÓdó cikkek:

Magyar Sportló Tenyésztők Országos Egyesületének hírei >>

Fajtaismertető lóvásárláshoz I. >>

Fajtaismertető lóvásárláshoz II. >>

Sportlófajták >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés