keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Lett hidegvérű - Latvian
Lett hidegvérű - Latvian

Másnéven: Latviiskaya (Russian), Latviiskii upryazhnyi (Russian), Latvian Carrige, Latvian coach, Latvian Draft

Lettországból származik. 1952-ben kereszteztek helyi lovakat nyugat-európai kocsi- és hátaslovakkal. Oldenburgival, Hannoverivel és egy terjedelmesebb Holsteini ménnel. 1921 és 1940 között 65 Oldenburgi mént és 42 Oldenburgi kancát importáltak Hollandiából és Németországból, ezek adták a fajta "magját". Ezen kívül tisztavérű Oldenburgiakat, kereszetezett Oldenburgiakat és Hanoverit, Norfolk

Roadster-t, Ardennit és Keletfríz fajtát használtak széles körben a tenyésztésben. A fajtának két típusa alakult ki, a kocsiló és a lovas sportló. Az előbbi 1960-ban emelkedett felül. Később jobban elterjedt a sportcélokra való könnyebb testű típusa, melyet még több Hannoveri és Telivér alakított ki.

A Modern Latvian egy sikeresebb kombinációja a haszon és hátas típusnak. Magas és erősen izmos, átmenet a hátas- és kocsiló típus között. Jó arányú, szolíd felépítésű. A törzs széles, a mar mérsékelten kifejezett vagy magas és hosszú, normál lejtéssel. Leggyakoribb színe a pej és a fekete; a sárga a leggyakoribb.

Méretek: a méneké: marmagasság 164 cm, a test hosszúsága 166 cm, a törzs szélessége 190 cm, szárkörmérete 23 cm. A magasabb méneket (168-170 cm) használják hátas típusnak. Kancák méretei cm-ben: 161, 167, 191 és 22.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Lett hidegvérű - Latvian

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés