keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Jütland ló - Jútlandi - Jysk
Jütland ló - Jútlandi - Jysk

Dániából, a Jütland-félszigetről származik a XII. századból. Hidegvérű fajta. A fajta kialakulásában a legnagyobb szerepet a Suffolk Punch játszotta, mely a színt és zömök testet örökítette. A XIX. százaban Clevelend Bay-jel és Yorksiheri kocsilóval keresztezték, így nyerte el a mai küllemét. A Suffolk Punch csak a 1860-as években kapta meg szerepét, mely a legnagyobb hatással volt a fajtára.

Gyors, közepes nehéz igásló. Igáslónak és kocsilónak használják, nagy segítség volt a mezőgazdaságban.

Mára a fajta egyedszáma kicsit lecsökkent. A bokaszőr nem feltétel, ugyanis van olyan, amelyiknek teljesen hiányzik, egyébként hosszú, durva szőrzet borítja a szárakat. A fej nehéz de tetszetős, a nyak középhosszú, illetve rövid és vastag, a mar nem kifejezett, a hátba nyúlik. A lapocka izmos, mellkasa mély, a hát egyébként hosszú, a törzs kerek. A far erős, jól izmolt, a végtagok rövidek, patái kemények. Ízületei burkoltak.

Marmagassága 155-165 cm körül van, súlya 750-900 kg. Szinte csak sárga és sötétsárga színben fordul elő, mely tulajdonképen a Suffolk Punch hatása. Igáslónak hasznosítják.

Készítette: Jenna2

VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ


Jütlandi - Jútlandi - Jysk

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés