keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Hesszeni - Hessian - Hesse
Hesszeni - Hessian - Hesse

Habár kevésbé ismert, mint a Hannoveri, Holsteini vagy a Trakehner, a Hesszeni a német melegvérű lovak "első osztályába" tartozik. A kezdeti időben a fajta nehezbb típusú volt, de ma a Hesszeni melegvérű egy könnyebb fajtává lett. A Hannoveri méneken kívül Trakehner méneket használtak, melynek következtében az eredmény egy egyszerű sport ló típus alakult ki. Hazája Hesszen, egy lovas ország, ahol nagy számban vannak tenyészkancák.

Exteriőr írás: Hasonlít a Hannoverire, melegvérű fajta, mely minden lovasnak alkalmas, könnyűsúlyútól a nehézsúlyúig egyaránt.

Elegáns, temperamentumos ló, a "nagy sportokon" használják, valamint élménylovaglásban.  A Hesszeni ló 1974-ben nyert egy nehéz ugróderby-n, a Klein-Flottbek-en. Neve Kosmos, lovasa pedig Hartwig Steenken.

A Hesszeni melegvérű hazája Hesszen. Megbízható eredetű helyi tenyésztés Hesszenben nem létezett. A tenysztés a helyi farmereknél folyt a hajdani században. A hercegi istálló importált fajtákból állt a korabeli divat alapján és csak a sajátjukat használták. Létrehoztak nem egyetlen fajtatípusokat. Kivétel csak a Berbereck ménes volt, mely 1929-ig létezett, volt egy jóhírű nemes félvér lovuk. 1866-ban a Hesszeni tenyésztők nem versenghettek a többi porosz jelentős tenyésztővel. Ezért a falusi tenyésztők a nehezebb testű lovakra öszpontosult, mivel erre volt igény. A kiindulópontul az Oldenburig szolgált. 1960 körül a tenyésztők egy modern hátaslovat szerettek volna kitenyészteni Hannoveri, Westfáliai, Telivér, Trakhener és Arab fajta keresztezésével. Az Arab mént leginkább a finomítás végett. Ma Hesszen a 4. legkiválóbb tenyészrégió 4000 tenyészkancával, 60 ménnel, a Hesszeni állami ménes Dillenburgban található.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés