keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Francia ügető - Anglonormann - Anglo-Normann
Francia ügető - Anglonormann - Anglo-Normann

Franciországból, Normandiából származik a XIX. századból. Tenyésztésének fő célja tulajdonképpen az ügetőversenyzés volt. Egy olyan fajtát szerettek volna kialakítani, ami kiválóan megállja a helyét az ügetőversenyeken.

A fajta három fajtának köszönheti tulajdonságait, kialakulását. A Norman lóból indultak ki, mely főleg a méretet adta. Ezt keresztezték Norfolk Roadster fajtával, és Telivérrel. A telivér a gyorsaságot adta, míg a Norfolk az ügetőképességet.

Később, hogy még jobban javítsák a fajta gyorsaságát, ügetőképességét, amerikai ügetővel is keresztezték.

A fajtát főleg versenylónak hasznosítják, mivel erre a célra is lett kitenyésztve, de megállja a helyét mint szimpla hátasló is. Feje nagy, nyaka hosszú, marja alacsony, háta nem túl hosszú. A far terjedelmes, erős. A végtagok kemények, szárazak és erősek.

Marmagassága 160-170 cm. Minden színben megtalálható, kivéve a tarkát.

Készítette: Jenna2

 

 

Fajtaleírás II.

SZÍN: barna, vörös, szürke

MARMAGASSÁG: 160-170 cm

EXTERIÖR: Középnyagy fej, egyenes vagy konvex orr, mélyen fekvő szem, hosszú fülek; tekintélyes, hosszú nyak, jellegzetes, széles mar, hosszú, lejtős váll, hosszú hát, izmos far; hosszű végtagok, erős, széles pata.

TULAJDONSÁGOK: Jó természetű, energikus, élénk temperamentumú.

ALKALMAZHATÓSÁG: Sportlovaglás, a felnőttek kedvelik az ugratást vele.

EREDET, ELTERJEDÉS: Franciország, Normandia

SAJÁTOSSÁG, TÖRTÉNET: A fajta illik az amerikai fajtákra visszamenőleg (Mazuriai idők); Ludwig XIV. és Ludwig XV. uralkodása alatt hanyatlott a tenyésztés; sikertelen volt a keleti keresztezés, spanyol és Frederiksborgi ménekkel.

1930-tól újrapróbálták a tenyésztést Angol telivérrel; a 20. század elején az Anglo-Norman igen keresett volt; a Francia ügetőnek az alfaja; ma "selle" (lovagló és ugrótípus) és "cob" (utazó- és munkaló típus) típusú.

TÖRZSKÖNYV: "Association du Studbook du Cheval Normand"

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Francia ügető - Anglonormann - Anglo-Normann

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés