keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovassportok   »   Fogathajtás


VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

6/2. rész  

Szeptember 26-29-én Izsákon ismét Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot rendezünk.
Tovább az Izsákon Izsákon 2013. szeptember 26-29.között megrendezésre kerülő
VIII. Négyesfogathajtó Európa-bajnokság oldalára >>
Vissza az 
1971. A fogathajtók és a vadászok megismételhetetlen sikertörénete c. első részhez >>


Nosztalgia. Fogat-nosztalgia:

„sóvárgás, vágyakozás távoli, elveszett, elmúlt dolgok után”: Fülöp herceg, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnökének felkérésére 1971-ben Budapesten, nagy szakmai és közönségsikerrel rendezték az I. Négyesfogathajtó Európa-bajnokságot1981-ben az Eb „elhalt”.

Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnökének javaslatára négy évtized múltán a kontinensviadal újjáéledtE jeles alkalomból az Európa-bajnokságok történéseire, magyar sikereire Dr. Várady Jenő és e korszak szakértő újságírói: Dávid Sándor, Róth Ferenc, Salánki Miklós Aranyúton című kitűnő könyve alapján emlékezünkA hitelességet a sorozat lektora e nagy fogatidők tanúja, Salánki Miklós garantálja.

II. Négyesfogathajtó Eb, Windsor, 1973.

A párját ritkító eset: EB-győzelem nélkül

7 nemzet, 5 csapat, 20 hajtó

Aranyérmes Auguste Dubey /SUI/ és Svájc csapata

A hatalmas magyar sikert hozó budapesti I. Európa-bajnokság /1971/ és a münsteri világbajnokság /1972/ után a II. hajtó EB-re Windsor várta Európa legjobb fogathajtóit.

Tisztában voltunk vele, hogy a svájci Auguste Dubey, a világbajnoki cím védője szinte verhetetlen. Az otthon pályára lépő angol együttes már Münsterben csapat vb-t nyert, hazai pályán nyilván nőtt az angolok esélye. Ráadásul, a hivatalos csapaton kívül Nagy-Britannia még hat egyéni versenyzőt is indított. Az ezüstöt, a bronzot egyaránt megfelelő színnek tartottuk számunkra – írta Várady Jenő.

A kiállításnak is helyt adó versenytér változatos és szórakoztató képét még vonzóbbá tették az egymás után érkező lószállító autócsodákból kivezetett tenyész-, konkur- és bemutató célokra hozott arabok, hackneyk, cobok, riding horse-ok, hunterek, children’s, mountain és moorland pónik.

A szűkkeblűség és a még mindig nem kellő támogatás miatt csak két fogattal keltünk át a csatornán. Windsor előző évi nemzetközi versenyének nyerője, Fülöp Sándor szürke félvér ménjeivel, ostorhegyen a fekete Poroszlóval. Abonyi Imre ezúttal az Országos Lótenyésztési Felügyelőség lipicai ménjeivel és csak a terepre hozott Nicsevo szürke ügető ménnel várta a startot.


Abonyi Imre

A díjhajtás sikerült. Az egyébként is kiváló díjhajtó Fülöp mindössze egy ponttal maradt le, az előző évi világbajnok, az elismerten ugyancsak kiváló díjhajtó svájci Dubey mögött. Sokak szerint Fülöp díjhajtása volt jobb. Abonyi ötödik.

A maratonon egyértelmű volt: kiválóan húzó rudas lovak nélkül e versenyszámot nem lehet teljesíteni. A fő nehézség 3.36 perc/km előírásban rejlett. Ez az iram, ilyen akadályokkal csak ügető lovakkal lett volna hibátlanul megoldható.

Abonyinál mégsem a rudason múlott. Az enyhe lejtőről megcsillant a kék tó tiszta vize, a 71-es Favory, a gyeplős – Imre mesteri ostorkezelése ellenére is – ellenállhatatlanul jobbra tolta az ostorhegyes Nicsevót, s miután ott volt egy szabályos farakás, a lendületből mindketten – mi mást tehettek – felugrottak a tetejére. A segédhajtó gyöngyösi Bárdos Györgynek kellett hosszas rábeszéléssel lekönyörögni őket, hogy legalább sérülés nélkül folytathassák immár a hasig érő vízben az akadályszakaszt.

Lovaink ősi vízutálata 20 és az eltöltött idő után számított hibapontokba került.

Fülöp rafináltabb volt. Tudta, hogy Poroszló időre nem lépi meg a szakasz távját. Pergel Imre segédhajtóját levezényelte a fekete mellé, aki gyalog, szóval diktálta az ütemet az egyébként mutatós csődör feje mellett. A szabályzat mindenesetre ilyen eshetőségre nem intézkedett.

Mindezek ellenére az ezüst, de még az arany fénye is csillogott. Az akadályhajtásig. Ott Fülöp pályát tévesztett. Végül a csapat és Abonyi negyedik – értékel Várady.

A Horse and Hound beszámolója végén ezt írta: „Magyarország az Európa-bajnoki cím előzetes birtokosa balszerencse áldozata volt. Miután mindössze két fogattal képviseltették magukat, az akadályversenyből való kizárás végzetes lett számukra. Három fogat indítása estén könnyedén szerezhették volna meg az ezüstérmet.”

Tudjuk, hogy a  „ha”-val kezdődő mondatokat a fogatsportban is el kell felejteni. Vagy mégsem? Ha akkor tudjuk, hogy a következő Eurrópa-bajnokságokon csak mi állunk a dobogó legmagasabb fokán – bizonyára kisebb az elkeseredés.

2013.07.02.
Szerző: Dr. Fehér Károly


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés