keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Connemara póni
Connemara póni

Írországból, Connemara-ból származik a XV-XVI. századból. A világ több pontján tenyésztik mára már Írország egyedüli póniját.

Úgy vélik, hogy a fajta többek között a Spanyol ló és a Berber ló keresztezésével alakult ki, persze helyi lovakkal. Ezek adták a fajta erejét, keménységét. Ezenkívül a fajta gyorsabb, élénkebb lett. Végül a keresztezésnek még nem volt vége, ugyanis vittek a fajtába Angol telivért, Arab, és Welsh cob-ot.

1923. december 15-én megalakult a "Connemara Pony Breeder's Society" (Connemara Póni Tenyésztők Szövetsége). Az első méneskönyv 1926-ban jelent meg. Értelmes, kemény, ellenálló fajta. Könnyen kezelhető, jó munkakészségű, és felnőttek is lovagolhatják nagy mérete miatt. Jó ugróképességű.

A fej formás, közepes nagyságú, néha kissé kosfejű. Szemei nagyok, bent ülőek, nyaka jól illesztett, hosszú, lapockája dőlt, marja elmosódott, háta hosszú, fara jól izmolt, a szár rövid, lépése akciós.

Marmagassága 135-150 cm, szárkörmérete elérheti a 20 cm-t is. Minden színben megtalálható, kivéve a tarkát, ám leginkább a szürke és a fakó szín jellemző rá.

Hátaslónak hasznosítják.

Készítette: Jenna2

 

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés