keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Incitatus, a császár kedvence

A ló, aki márvány istállóban lakott?

A történelem egyik leghíresebb lova lett Incitatus (nevének jelentése gyors, sebes), akit a legenda szerint Caligula császár (Kr.u.37-41) konzulnak, azaz római tisztségviselőnek is kinevezett.

Pontosabban a következőket írta róla egy későbbi történetíró:

"Incitatus nevű lovának - miután az állat nyugalma kedvéért a cirkuszi játékok előtti napon katonaság útján intézkedett, hogy a környék lakossága egy hangos szót se ejtsen - nemcsak márványistállót, elefántcsont szerszámot, bíbor takarót, drágakővel ékes nyakláncot adományozott, hanem egy palotát is, személyzettel, berendezéssel, hogy méltó módon fogadhassa a nevében meghívott vendégeket; mint mondják az volt a szándéka, hogy konzullá is kinevezi."

Egy másik forrás szerint a szolgák arannyal kevert zabbal etették a házi kedvencet. Caligula lovak iránti rajongása nem csak itt érhető nyomon, hiszen privát fogathajtó pályát épített magának Rómában.

Ennek ellenére a kutatók nagy része szerint az Incitatusról szóló történet csupán legenda és a történetírók azon törekvését szolgálta, hogy őrült uralkodónak mutassák be Caligulát. Egy másik álláspont szerint viszont Caligula valóban elkövette ezt a tréfát, hogy ezzel példázza mennyire 'nagyra' tartja a konzulok tekintélyét és hatalmát.
Hogy igaz-e a történet, az lehet, hogy sohasem fog kiderülni, de valószínűleg sok lótartó szeretné így kényeztetni paciját.

Pabeschitz Virág, Lovasok.hu
2013.03.20.
Forrás: Suetonius- Caesarok élete

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés