keresés a lovardák között


További Furusiyya FEI Nemzetek Díja hírek >>

Furusiyya FEI Nemzetek Díja 2013
Al Ain, Egyesült Arab Emirátusok

Elkezdődött a Nemzetek Díja szezon

A korábbi szabályokhoz képest jelentősen megújult a hagyományos Nemzetek Díja. A 2012-es évben magabiztosan nyert a német válogatott az utolsó, dublini fordulóval lezárult versenysorozatban, de előtte a teljes 2012-es szezonban jól produkáltak. A 2013-as első fordulót a hollandok nyerték az Egyesült Arab Emirátusokban.

 

Hogyan épül fel a 2013-as Nemzetek Díja díjugrató versenysorozat?

Furusiyya – ezt a szót jegyezze meg mindenki, aki figyelemmel követi a díjugratást! A Nemzetközi Lovasszövetség, vagyis a FEI egy 16 millió euróról szóló négy éves szponzorációs csomagra kötött megállapodást a Saudi Equestrian Funddal, hogy a korábban Európa-orientált történelmi csapatversenyt szélesebb körben kiterjesszék, és biztos pénzügyi háttérrel megtámogassák. A névadó Furusiyya szó az arab nyelvben körülfogja a lovas képességek és tudás, a horsemanship, valamint a lovagiasság fogalmakat.

A Furusiyya Nemzetek Díjában hat régióra osztották a világot, ezekből lehet a döntőbe kvalifikálódni. Európát felosztották két divízióra, a szokásos topliga májustól a már-már hagyományos CSIO-kon fog versenyezni La Baule-ban, Rómában, St.Gallenben, Rotterdamban, Aachenben, Falsterbóban, Hicksteadben és Dublinban.

Magyarország Európa 2-es számú divíziójában szerepel, amiben a budapesti CSIO is minősítő pontot ad. A további négy régió: Észak- és Közép-Amerika, valamint a Karib-szigetek; Dél-Amerika; Közel-Kelet; Ázsia és Ausztrália; Afrika. A 22 állomásból álló Nemzetek Díja versenysorozat állomásai: FEI Nemzetek Díja 2013

Azokban a régiókban, ahol nincs kvalifikáló CSIO, ott a döntőbe a Longines Ranglista alapján országonként a legjobb négy versenyző összpontszáma minősít a döntőre. A döntőt szeptember végén 18 csapattal rendezik meg. Európából a topliga legjobb 6 csapata, a 2. európai divízió 3 csapata juthat be, Afrikából egy csapatnak lesz lehetősége, a többi régió pedig két-két csapatot küldhet. A 18 fős létszámot maximum a rendező ország csapatával lehet kibővíteni, amennyiben ők nem jutottak be a döntőbe.
Igyekszünk beszámolni a lehető legtöbb állomásról a 2013-as évadban is. A FEI TV-n az érdeklődők követhetik élőben is az eseményeket.

 


Az Egyesült Arab Emirátusokban, Al Ainben rendezték az első, bevezető fordulót, ahol részt vett a holland, brit, német és francia B csapat, illetve természetesen a támogató Szaúd-Arábia, a rendező Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Egyiptom, valamint az ukrán válogatott. Ez utóbbi csapatban volt magyar versenyző, a néhány éve Ukrajnába igazolt Szentirmai Ferenc. Az ukrán csapatban az első forduló két hibátlan lovaglása után a milliárdos Oleksandr Onishchenko végül visszalépett, a magyar versenyző lova pedig kétszer ellenszegült, így a csapatot kizárták.

Nehéz volt a pálya, a hármasugrás közepén lévő oxert ütötték leginkább a lovak, valamint a névadó akadályán, az utolsó vonal elején lévő palánkon is sok volt a hiba.

Az első dupla hibátlant Robert Smith lovagolta a brit csapatnak Voila-val, őt követte még a német Patrick Stühlmeyer, a holland Frank Schuttert és a francia Michel Hecart. Utóbbi lovas ismerős lehet mindenkinek onnan, hogy ő volt az, aki 2008-ig Edwina Tops-Alexander előtt Itot du Chateau-t lovagolta.

A németek első helyen fordultak, de változott a felállás a második fordulóban. Ugyan két hibátlan is lett a német csapatban, de a másik két rossz eredménnyel lejjebb csúsztak. Akadt néhány alapidő-túllépés is, például a briteknél sok múlt azon, hogy az addig a második fordulóban hibátlan brit csapatnak utolsóként Tina Fletcher Hello Sailorral végül begyűjtött 1 hibapontot, és így osztozniuk kellett a németekkel a második helyen.

A hollandok az este legjobbjai voltak, a 8 lelovagolt pályából csak háromszor ejtettek 1-1 verőhibát. Frank Schuttert Winchesterrel lovagolta a dupla hibátlant, emellett Aniek Poels Baggióval a második fordulóban hibázott egyet. A Vleuten család az első fordulóban ütött egyet-egyet: Eric van der Vleuten Wan Architecttel, illetve fia, Maikel van der Vleuten Kisby-vel.

A briteknél Robert Smith dupla hibátlanja volt a legjobb. Yasmin Pinchen biztosan nem fog szívesen emlékezni erre a versenyre, mert Van de Vivaldival mindkét fordulóban ugyanannál az akadálynál zárták ki ellenszegülés miatt, így az ő eredményük esett ki. Tina Fletcher az első fordulóban 1 fát gyűjtött be, a másodikban 1 hibapontot kapott, de Joe Clee Diablesse de Muze-zel 1 fa után hibátlanra tudott javítani.

A németek az első fordulós jó pozíciót Katrin Eckermann és Carlson, valamint Patrick Stühlmeyer és Lacan hibátlanjának, illetve Jörg Naeve és Calado 1 hibapontjának köszönhették. Ebben a körben Holger Wulschner és Cavity G egy verőhibás eredménye esett ki. A második fordulóban viszont Jörg Naeve 11, Katrin Eckermann pedig 9 hibapontot gyűjtött be. Szerencsére a rosszabb hibapontjuk kiesett, miután az utolsó két lovasuk le tudott nullázni, és ezzel megosztott 2. helyen zártak a britekkel együtt.

A közel-keleti régióhoz tartozó és az egyiptomi versenyzők közül sokan nagyon ígéretes pályákat lovagoltak, de nem tudtak csapat szinten jó eredményt kihozni. A londoni Olimpián csapat bronzérmet szerzett szaúd-arábiai válogatott jól ment, végül az ötödik helyen zártak, éppen csak 1 hibaponttal lemaradva a negyedik helyezett franciák mögött.

Mivel a közel-keleti régiónak csak ez az egy minősítő fordulója volt, így Szaúd-Arábia és Katar jutottak a döntőbe.

 

Eredmény >>

 

 

Eredmények:

 

 

       

A pálya

B pálya

Összes
hibapont

1. Eric Van der Vleuten Hollandia Wan Architect

4

0

4

Aniek Poels Baggio

0

(4)

Frank Schuttert Winchester HS

0

0

Maikel van der Vleuten Kisby

(4)

0

2. Robert Smith Nagy-Britannia Voila

0

0

10

Yasmin Pinchen Van de Vivaldi

(-)

(-)

Joe Clee Diablesse de Muze

4

0

Tina Fletcher Hello Sailor

5

1

2. Joerg Naeve Németország Calado 2

1

(11)

10

Katrin Eckermann Carlson

0

9

Patrick Stuhlmeyer Lacan

0

0

Holger Wulschner Cavity G

(4)

0

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés