keresés a lovardák között


További Rolex FEI Díjugrató Világkupa hírek >>

Rolex FEI Díjugrató Világkupa 2012/2013
Zürich, Svájc

Luciana Diniz és Lennox idei második győzelme Svájcban

Az idei zürichi Világkupa-forduló ugyan nem épp a hibátlan lovaglásokról lesz emlékezetes, de az összevetés így is tartogatott izgalmakat. Luciana Diniz két héttel a baseli sikerei után ismét győzni tudott Svájcban, így most a korábbi rekordnyereményét egy Mercedesszel gyarapíthatta.

A svájci pályaépítő, Rolf Lüdi igencsak feladta a leckét a zürichi Világkupa-forduló indulóinak. Sok váratlan hiba történt az alappályán a némiképp „feles” távolságokból, sokan ütötték a könnyen leeső palánkot és az utolsó vonal elején lévő kombinációt. Ha pedig mindezekkel sikeresen megbirkózott a ló és lovas páros, akkor is az alapidő egy utolsó akadályként szerepelt a hibátlan teljesítmény előtt.

Az oslói Világkupa győztes párosa, Jeroen Dubbeldam és Utascha csúnyákat ütött, de az akkori második helyezett Beat Mändli és Louis sem volt szerencsés, hiszen Louis most meg is állt. Marcus Ehning is ütött kettőt, pedig Noltes Küchengirllel megnyerte itt Zürichben a Nagydíjat. A 13 svájci lovasból senki sem tudott hibátlant menni, de 7-en 4 hibaponttal vagy kevesebbel végeztek. Igen közel volt a hibátlanhoz Clarissa Crotta, akinek lova, West Side van Meerputhoeve az utolsó meredeket ütötte a hátsó lábával. Szintén szerencsétlenül járt a francia Roger Yves Bost, aki Castle Forbes Myrtille Paulois-val ütötte az utolsó ugrást.

A svájci Werner Muff a Világkupa számig a verseny legeredményesebb lovasa volt, de véletlen egybeesés vagy éppen jel lehetett, hogy miközben hármat is ütött a lova, a lovas karjáról leesett a vezető pozíciót jelző karszalag. De a svájciak azért örülhettek is, hiszen Andreas Ott csupán 1 hibapontot kapott az alapidő túllépéséért Loxy de la Reselle CH (Lord Lennox x Galoubet) nyergében, és ezzel a hatodik helyen zárt. A mezőny talán legfiatalabb lovasa, Martin Fuchs az egyik legidősebb lóval, Principallal (Prinz Oldenburg x Grabensprung) az első ugrást ütötte csak, utána szép pályát mentek. Szintén 4 hibaponttal végzett a Steve Guerdat és Nino des Buissonnets (Kannan x Narcos II) olimpiai bajnok páros, akik a pálya közepén váratlanul ütöttek egy meredeket, de leggyorsabb 4 hibapontos lovaglással a hetedik helyen végeztek.

A mecheleni Világkupa-forduló győztese, Henrik von Eckermann volt az első, aki megmutatta Gothával (Goldfever x Prestige Pilot), hogy a pálya hibátlanul teljesíthető, azonban sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz kihívója az összevetésben.

Richard Spooner lova, Cristallo most ugrani sem akart, az idei valkenswaardi GCT második helyezettje és a monacói GCT kétszeres győztese már az első ugrásnál ellenszegült, így kizárták a versenyből. A genfi, vagyis a másik svájci forduló harmadik helyezettje, Hans-Dieter Dreher és Magnus Romeo sem volt formában, néhány verőhiba után feladták a versenyt.

Így egy kizárás és feladás után érkezett a pályára Luciana Diniz és Lennox (Lifestyle x Grannus), akik éppen az alapidőn belül hibátlant lovagolva esélyt kaptak, hogy a két héttel ezelőtti baseli rekordnyereményük után ismét nyerjenek Svájcban.

Meredith Michaels-Beerbaum és a fiatal Bella Donna (Baldini II x Calido I) egy hibapontot gyűjtöttek az alappályán, hasonlóan a múlt heti lipcsei fordulóhoz, pedig a lovasnő így is levágta az egyik fordulót, hogy javítson az idején. Ez azonban nem volt elég, és az ötödik hellyel kellett megelégedniük.

A múlt heti lipcsei forduló győztes lovasa, Christian Ahlmann most nem Taloubet Z-tel, hanem Codex One-nal (Contendro I x Glückspilz) indult, de hibátlannal be tudott kerülni így is az összevetésbe. A több Világkupa-fordulón eredményes és a tavalyi döntő hatodik helyezett párosa, Rolf-Göran Bengtsson Casall la Sillával (Caretino x Lavall I) utolsóként kvalifikálódott az összevetésbe.

Első összevetőként Henrik von Eckermann Gothával egy rossz forduló után szétbombázta az Olimpiáról ismerős londoni double-decker buszt formázó kőfalat. Másodikként Luciana Diniz és Lennox nagyon gyors hibátlannal értek célba. Ahlmann és Codex One éppen, hogy néhány századdal maradtak le ettől az időtől, de Rolf-Göran Bengtsson még így is a két időeredmény között végzett, és ezzel a második helyet szerezte meg.

Christian Ahlmann mostani harmadik helyével feljött a Világkupa-pontversenyben a második helyre. A vezető Sergio Alvarez Moya most sem szerzett pontot, hiszen Carlo ütött, valamint a korábbi második Kevin Staut sem tudott újabb pontokat gyűjteni. Már csak két forduló van hátra Bordeaux-ban és ’s-Hertogenbosch-ban, ahol a göteborgi döntő előtt minősülhetnek a versenyzők.

Eredmény >>

Rolex FEI Világkupa ranglista 2012/13 >>

Alappálya

Összevetés
hibapont

Összevetés
idő

Pénzdíj

1. Luciana Diniz Portugália Lennox

0

0

35,17

Mercedes

2. Rolf-Göran Bengtsson Svédország Casall la Silla

0

0

35,30

45 000 CHF

3. Christian Ahlmann Németország

Codex One

0

0

35,42

25 000 CHF

4. Henrik von Eckermann Svédország Gotha FRH

0

4

37,35

15 000 CHF

5. Meredith
Michaels-Beerbaum
Németország

Bella Donna

4

-

-

12 000 CHF

6. Andreas Ott Svájc Loxy de la
Reselle CH

4

-

-

10 000 CHF

Bardóczky Veronika, Lovasok.hu
Szerk. Bardóczky Eszter, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés