keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Pat Cosgrave a Kincsem Parkban

Másodjára látogat el hazánkba a zsoké

A vasárnap lefutásra kerülő 90. Magyar Derbyben ismételten nyeregbe száll Pat Cosgrave. Az ismert zsoké nem először jár a Kincsem Parkban, mivel a tavalyi esztendőben a derbyfavorit Mediplomat-ot lovagolta a klasszikus futamban. A győzelem akkor elmaradt, miután Ostinato mögött – minimális különbséggel ugyan – „csak” másodikak a lettek a 2400 méteres megmérettetésben.

Cosgrave 1982. június 2-án született Írországban
. Tanulóévei alatt két szezont is eltöltött napjaink legismertebb ír trénerénél, Aidan O’Brien-nél, de a több lovaglási lehetőség reményében, végül Angliában kötött ki.

Jelenleg szabadúszó, azaz nem kötelezte el magát egyetlen istállóhoz sem, ennek ellenére zsúfoltak a hetei, hiszen majd minden nap lovagol a britek valamely versenypályáján. Emiatt rengeteget utazik, de mint azt az elmúlt évben megtudtuk tőle, ezt meg lehet szokni, sőt meg is kell.

Angliában legtöbbször James Fanshawe mester trenírozottjait üli, de az európai síkszezon végén (a tél beálltával) előszeretettel hívják Dél-Afrikába és Dubajba. Kedvenc pályája a meydan-i szuperkomplexum, persze azt sem tartja mellékesnek, hogy az arab országban nagyon jól megfizetik a zsokékat.

Versenyekben közel tizenöt éve lovagol. Ezen időszak alatt, csak a két szigetországban több, mint ötezer-háromszáz alkalommal szólították a startgéphez. Győzelmei száma rohamosan közelíti az ötszázat. Első komoly sikerét Borderlescott társaként aratta. 2008-ban kettejük párosa haladt át elsőként a célvonalon a Group 1-es besorolású Nunthorpe Stakes-ben. A következő említésre méltó dátum 2010 szeptemberére esik. Ekkor Markab-ot lovagolva győz a szintén Group 1-es besorolást élvező Haydock Sprint Cup-ban.

Harmadik, s mindez idáig utolsó Group 1-es győzelmét a tavalyi Royal Ascot-on szerezte. Az 1200 méteres Golden Jubilee Stakes-ben, azt a Society Rock-ot vezette győzelemre, akivel egy évvel korábban második helyen végzett ugyanebben a futamban. A szokásos díjátadó ünnepségen személyesen az angolok királynőjétől, II. Erzsébettől vette át az első helyezettnek járó trófeát.

A 90. Magyar Derbyben Pavel Vigas úr lovát, a tizenöt résztvevős mezőny egyetlen kancáját Viva La Diva-t lovagolja. Ribárszki Sándor idomítottja ápri-
lisban megnyerte a patinás Hazafi Díjat mérföldes távon, azóta kétszer futott a szomszédos Szlovákiában. A pozsonyi viadalokon elsőre „bronzérmes”, míg másodjára pénzdíjas ötödik. A mostani versenyben nem tartozik a favoritok közé, de Ribárszki zsenialitása, és Cosgrave rutinja révén könnyen elképzelhető, hogy hatalmas meglepetést okoznak vasárnap a Kincsem Parkban.


2012.06.28., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Fotó: guardian.co.uk
Címkék: Pat Cosgrave, 90. Magyar Derby, Kincsem
Park, Viva La Diva, Pavel Vigas, Ribárszki Sándor

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés